Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

::
Przesunięty przez: Htsz
2012-06-01, 17:05
Autor Wiadomość
A. Monteprata 
Blogger.Klub

Dołączył/a: 15 Maj 2012

Wysłany:    Przycisk UDOSTĘPNIJ na Fejsie umocowany pod postem

Po ostatnich zmianach na Fejsie, przycisk udostępnij odgrywa coraz większa role i staje się tym czym w poczatkach facebooka było Lubię to, znaczenie tegoż właśnie spada, odgrywa ono na portalu coraz mniejsza rolę.

Pytam:
Jak pod postem umieścić przycisk UDOSTĘPNIJ, przydałby się tutorial

nie jedna osoba skorzysta na takiej pomocy.

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2015-08-26, 06:12 ]
zobacz również => udosepnij i lubię to pod postem, tylko na stronie wpisu

podziel si� tym postem na:

Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2012-05-22, 04:21   

hmm, kiedyś było "share" i 'like it", przekładając na polski właśnie "udostępnij" (podziel się) i "lubię to". Potem share zostało wciągnięte przez przycisk "lubię", który przyjął jego opcje. Na stronie dla developerów, gdzie można wygenerować sobie różne rzeczy związane z FB jest obecnie jedynie like: http://developers.faceboo...e/plugins/like/ brak opcji 'share'.

A. Monteprata napisał/a:

Po ostatnich zmianach na Fejsie, przycisk udostępnij odgrywa coraz większa role i staje się tym czym w poczatkach facebooka było Lubię to, znaczenie tegoż właśnie spada, odgrywa ono na portalu coraz mniejsza rolę.
Wiem, że udostępnianie ma teraz większe znaczenie niż polubienie, ale nie wiem czy dotyczy to także przycisków społecznościowych na stronach. Jak wspomniałem, wciśnięcie lubię to na blogu powoduje wyświetlenie na tablicy informacji o tym wraz z miniaturą - zostało to zatem zaprezentowane w identyczny sposób jak wszelkie udostępnienia ręczne.

W wersji share - dostępnej np. tu na forum przy każdym poście - jedyną różnicą było to, że przed opublikowaniem można było wybrać awatar (miniaturę) oraz napisać coś od siebie. Jednak ta funkcjonalność nie zniknęła nawet w wersji iFRAME - jeżeli nie ustawimy ramki na zbyt niską to po polubieniu post ląduje na tablicy, ale możemy dodać komentarz, który wyświetli się przy znalezisku. To samo dzieje się przy nowszych skryptach tj. HTML5 i XFBML.

W przypadku poradnika / tutoriala jest ciężko, ponieważ zamiast konkretnego adresu URL trzeba użyć kodu, który wygeneruje przycisk automatycznie i wstawi odpowiedni permalink. Na każdym CMS wygląda to nieco inaczej. Przykład: tak to wyglądało na ownlog / fotolog.

W przypadku bloggera wystarczy przejść do Układ -> posty w blogu, edycja ->Pokaż przyciski udostępniania i zapisać zmiany. Pojawią się ikonki społecznościowe. Ta od Facebooka zawiera skrypt sharer, więc przed publikacją na tablicy pojawi nam się ramka z edycją znaleziska ;)

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:

A. Monteprata 
Blogger.Klub

Wysłany: 2012-05-22, 09:48   

Htsz napisał/a:

W przypadku bloggera wystarczy przejść do Układ -> posty w blogu, edycja ->Pokaż przyciski udostępniania i zapisać zmiany. Pojawią się ikonki społecznościowe.

:) miło że się wziąłeś za pomoć w temacie :D , a wiesz może czy istnieje możliwość powiększenia tych ikonek społ. ?, myślę że wielu uznaje je za zbyt małe.

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Wysłany: 2012-05-22, 10:24   

Już kiedyś pisaliśmy o kasowaniu ikon z tego elementu, ogólnie dużo roboty. Trzeba przygotować nową wersję tego obrazka: http://www.blogger.com/img/share_buttons_20_2.png a potem nadpisać CSS z nowymi wartościami. Chyba lepiej wrzucić jakiś gadżet typu:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć

A. Monteprata 
Blogger.Klub

Wysłany: 2012-05-22, 11:31   

Htsz napisał/a:

Już kiedyś pisaliśmy o kasowaniu ikon z tego elementu, ogólnie dużo roboty. Trzeba przygotować nową wersję tego obrazka: http://www.blogger.com/img/share_buttons_20_2.png a potem nadpisać CSS z nowymi wartościami. Chyba lepiej wrzucić jakiś gadżet typu:

Uważam, że ikony dostarczone przez blogger oryginalnie są za małe nie oddziałują na czytelnika tak jak powinny , nie skłaniają go odpowiednio do szerzenia treści w mediach społ. oczywiście ze szkodą dla nas, blogerów.
Ostatnio zmieniony przez A. Monteprata 2012-05-22, 12:26, w całości zmieniany 1 raz  

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Wysłany: 2012-05-22, 11:58   

Gdyby większość bloggerów uważała tak samo to pewnie by już je zmienili ;) nie są za małe i nie rażą w oczy, wystarczy nie paćkać bloga zbędnymi bajerami a każdy po skończonej lekturze ciekawego artykułu na pewno zauważy (znajdzie) przycisk do udostępnienia tego innym ;)

Gadżet, który podałem oferuje duże i małe ikony. Masz zatem gotowe rozwiązanie problemu ;)

Nie zapomnij kliknąć

A. Monteprata 
Blogger.Klub

Wysłany: 2012-05-22, 12:27   

Htsz napisał/a:

Gadżet, który podałem oferuje duże i małe ikony. Masz zatem gotowe rozwiązanie problemu ;)

Gdyby strona się otwierała ... Przynajmniej u mnie się nie otwiera
--edit--
tak w ogóle to ten gadżet udostępnia cały blog czy pojedynczy wybrany przez czytelnika wpis ?

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Wysłany: 2012-05-22, 20:59   

Generując gadżet nie trzeba się nawet rejestrować. W trzecim etapie, po wybraniu interesujących nas ikon, w górnym rogu ekranu jest link "No thanks, just give me the code!". Musisz zezwolić tej stronie na wytaskujące okienka, bo po wciśnięciu "GO!" na końcu przeniesie cię do dodawania gadżetu na Bloggerze. Można go sobie potem przemieścić w dowolne miejsce, ikonki doklejane są do każdego posta w stopce.

Nie zapomnij kliknąć

A. Monteprata 
Blogger.Klub

Wysłany: 2012-06-01, 16:02   

Próbowałem ShareThis, tylko że nie działa ta opcja subskrybuj na Facebooku, w wyskakujące przy instalacji okienko wkleiłem nazwę fanPage , a po wklejeniu jednak się opcja za-subskrybowania nie wyświetliła, niestety.

Ogólnie powiem - to jest dużo lepsze niż oryginalne przyciski social media, te blogerowskie i raczej te właśnie wyrzucę, a zostawie tyko te shareThis tylko nie wiem jak wyrzucić te standardowe. Jeszcze jedno, z galerii wybrałem taki wzór ikon , ale zielonego pojęcia nie mam jak zamienić te ze strony ShareThis na te :help:

Nie wiem też , czy zostawić Lubię to pod postem czy może wyrzucić, teraz to już nie to samo co kiedyś więc może lepiej pozbyć się tego. Też chciałbym wiedzieć z której części kodu usunąć likeboxa, jeśli mi zalecie usunięcie tegoż.

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Wysłany: 2012-06-01, 17:05   

A. Monteprata napisał/a:

nie działa ta opcja subskrybuj na Facebooku, w wyskakujące przy instalacji okienko wkleiłem nazwę fanPage , a po wklejeniu jednak się opcja za-subskrybowania nie wyświetliła, niestety.
a gdzie tam jest coś takiego? pokaż screeny. To wkleja przyciski do dzielenia się postami, nie widziałem tam generowania ramki dla fanpage'a.

A. Monteprata napisał/a:

tylko nie wiem jak wyrzucić te standardowe.
Pasek social z ikonami oferowanymi przez blogspot wyrzuca się w zakładce Układ -> posty w blogu, edytuj -> odznaczamy: Pokaż przyciski udostępniania -> zapisujemy zmiany, zapisujemy rozmieszczenie.

A. Monteprata napisał/a:

ale zielonego pojęcia nie mam jak zamienić te ze strony ShareThis na te
to jest pobierane za pomocą javascript z serwera sharethis, nie podmienisz tych ikon.

A. Monteprata napisał/a:

Nie wiem też , czy zostawić Lubię to pod postem czy może wyrzucić, teraz to już nie to samo co kiedyś więc może lepiej pozbyć się tego.
nie to samo, ale więcej. Nowe kody pozwalają polubić, ale także dopisać coś na swojej tablicy. Większość stron nadal z tego korzysta, więc rób jak uważasz. Na razie wszelkie ikony społecznościowe zajmują więcej miejsca na Twoim blogu niż treść. Popracuj raczej nad tym czym ludzie będą się mogli podzielić a sami znajdą ikony z fejsa itp. ;)

A. Monteprata napisał/a:

Też chciałbym wiedzieć z której części kodu usunąć likeboxa,
próbuj analogicznie do tego jak go tam wstawiłeś? odszukaj DIVa z klasą post-outer w jego wnętrzu będzie gdzieś iframe z kodem fb.

Nie zapomnij kliknąć

A. Monteprata 
Blogger.Klub

Wysłany: 2012-06-02, 09:05   

Htsz napisał/a:

A. Monteprata napisał/a:

nie działa ta opcja subskrybuj na Facebooku, w wyskakujące przy instalacji okienko wkleiłem nazwę fanPage , a po wklejeniu jednak się opcja za-subskrybowania nie wyświetliła, niestety.

a gdzie tam jest coś takiego? pokaż screeny. To wkleja przyciski do dzielenia się postami, nie widziałem tam generowania ramki dla fanpage'a.

Ramki nie generuje a jedynie taki mały button analogiczie do tego z angielskim napisem send on bodajże posiada napis SUBSCRIBE. Nie mogę Ci pokazać screena ze strony ShareThis bo ich serwer nie odpowiada , co mi się często zdarza, pokażę Ci natomiast screen z mojego bloga, widzisz na nim pustą przestrzeń pomiędzy social ikonami, tam właśnie powinien być przycisk subscribe z liczbą subskrybentów. Dodam dla jasności że w wygenerowanym ze strony kodzie koordynaty buttona były, a dlatego że przy generowaniu kodu wyskakiwała ramka i pytała o NAZWĘ , nie wiedziałem czy chodzi o moją nawę czy o nazwę fanPage'a i właśnie ją jak widać na zdjęciu wpisalem.

Cytat

A. Monteprata napisał/a:

Też chciałbym wiedzieć z której części kodu usunąć likeboxa,
próbuj analogicznie do tego jak go tam wstawiłeś? odszukaj DIVa z klasą post-outer w jego wnętrzu będzie gdzieś iframe z kodem fb.

o to chodzi co na obrazku ? , a można zwęzić wysokość i żeby nie było miniatur ?

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Wysłany: 2012-06-02, 14:14   

Cytat

Ramki nie generuje a jedynie taki mały button analogiczie do tego z angielskim napisem send on bodajże posiada napis SUBSCRIBE. [...] Dodam dla jasności że w wygenerowanym ze strony kodzie koordynaty buttona były, a dlatego że przy generowaniu kodu wyskakiwała ramka i pytała o NAZWĘ , nie wiedziałem czy chodzi o moją nawę czy o nazwę fanPage'a i właśnie ją jak widać na zdjęciu wpisalem.
przycisk subscribe nie dotyczy fanpejdży tylko prywatnych lub publicznych profili. Od pewnego czasu można subskrybować osoby i śledzić ich publiczne posty z tablicy, tu masz generator: http://developers.faceboo...gins/subscribe/ trzeba, więc podawać adres lub nazwę swojego profilu.

A. Monteprata napisał/a:

o to chodzi co na obrazku ? , a można zwęzić wysokość i żeby nie było miniatur ?
tak, chodzi o ten kod (przycisk 'lubię to' pod każdym postem):
Ten przycisk nie ma określonych żadnych ustawień, więc trzeba je dopisać. Poniższy fragment robi z niego przycisk pokazujący tylko ilość polubień (bez pokazywania kto ze znajomych polubił). Dopisujemy go pomiędzy to:

Kod

</b:if>&quot;
będzie wyglądało tak:
Jeżeli chcemy inne ustawienia to musimy skopiować je z oryginalnego buttona iframe, który generuje się na stronach facebooka.
Zamiast

Kod

height:auto;
wprowadzamy

Kod

height:22px;
Ty zmieniasz 50 na 22. Zamiast

Kod

margin:10px 0 0 0;
ustawiamy:

Kod

margin:10px 0 15px 0;

Nie zapomnij kliknąć

::
Odpowiedz do tematu