Nie masz jeszcze konta ? Zapraszamy do rejestracji ! Dzięki temu zyskasz możliwość dostępu do wszystkich działów na tym forum.
---------------------------------------------------------------------------------------------------- - szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!
Zaproszone osoby: 45 Pomógł: 38 razy Wiek: 22 Dołączył: 01 Sty 2006 Posty: 3010 Skąd: Wroclove City
Wysłany: 10-10-2006, 22:55
katoda napisał/a:
Ja polecam Quantę
szukałem tego, ale niestety... nie wspomniałeś, że Quanta działa na systemach linuksowych z zainstalowanym środowiskiem KDE więc okienkowcy sobie nie poużywają
analogicznie w przypadku cudzysłowi "drukarskich", "długich myślników" etc. co tak bardzo kocha nasz Word.
akurat sie z tym spotkalem ostatnio - wystarczylo pol h i wszystkie znaki byly przy wprowadzaniu zamieniane
IMHO zmarnowane 0,5 h Poza tym ktoś może Ciebie zawsze jeszcze jakąś nową innowacją zaskoczyć
moron napisał/a:
zobacz sobie na to forum
uzywa iso a mozesz sobie nawet po chinsku i rosyjsku pisac
jak na razie nie widze zadnych sensownych argumentow...
Ono wstawia encje, co możesz łatwo uzyskać poprzez funkcję htmlspecialchars(). Jednak każda encja to nie 2, a więcej bajtów (czasem nawet > 10).
Poza tym jeśli wprowadzasz unikod, to pamiętaj, że każda przeglądarka go obsługuje; ISO-8859-2 już nie - nakładasz niepotrzebne ograniczenie na użytkownika.
Do tego dochodzi jeszcze całkowicie niepotrzebne obciążenie procesora, który wykonuje n operacji (n - ilość znaków w poście), aby sprawdzić, czy przypadkiem nie użyłeś "encjowanego" znaku. Nie lepiej (i nie prościej) użyć UTF?
Poza tym nie musiałbyś pamiętać, aby przy każdej funkcji zapisującej cokolwiek do bazy dodać "htmlspecialchars()"
hehe powiedzcie mi po co pisać w notatniku? Myślicie, że jak powiecie komuś, że zrobiliście stronę w notatniku to od razu wasza ranga weba rośnie?
Jak dla mnie nie ma sensu używać starych metod jak są nowe rozwiązania, to tak jakby jeść zupę palcami bez użycia łyżki (no może porównanie mniej więcej tylko xD)
ja osobiście, szczerze polecam ZAJĄCZKA (wpisz w google "zajączek html" i powinno znaleźć). Program wg. mnie dobry (po wyłączeniu zbędnych okienek po bokach), koloruje składnie według naszych ustawień a dodatkowo ma automatycznie wypełnianie cudzysłowie co się wbrew pozorom bardzo przydaje zwłaszcza jak się pisze dużo kodu a potem szuka jednego małego parse error w całym kodzie.
Zaproszone osoby: 3 Pomógł: 3 razy Wiek: 98 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 414 Skąd: Dom
Wysłany: 07-12-2007, 17:47
Zal, ze nie ma tu WebSite, najlepszy ;] Dosłownie, 4st page też super ;]
_________________ Gość No co sie gapisz?! Chcesz z dyni?! Po Twojej pysznej zupie nie ruszam dupy z klopa, ta zupa była z mlekiem, na mleko mam alergie.
A ja używam Crimson Editora. Darmowy, maleńki, ale robi to co powinien - koloruje składnię (HTML, CSS, PHP, Javascript i jakieś inne Perle czy CGI chyba też), obsługuje UTF-8 (iso nie, ale ja już nie używam innego kodowania), do tego ma karty jak Firefox i zapamiętuje ich stan po zamknięciu programu.
I ikonkę ma sympatyczną.
_________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum