Wysłany: 17-06-2008, 10:53 Blogger i dodatki na bloga
Witam,
mam pytanie odnosnie bloggera. Nie wiem, czy ja jestem jakas nienauczalna, czy po prostu ten serwis nie jest kompatybilny ze skryptami ktore usiluje wrzucac.
Chodzi mi o pierdoły typu liczniki, napis na pasku, kolorowy kursor itp.
Wiem ze to troche dziecinne, ale pisze bloga o moim synku - chcialabym zeby byl urozmaicony i kolorowy.
Wklejam skrypty do edytora html, i nic sie nie udaje - zawsze dostaje jakis komuniakt o bledzie
Jeśli chodzi o licznik, to znajdź najpierw serwis który takie udostępnia(Google > "darmowe liczniki"). Niezależnie od Twojego wyboru, zawsze dostaniesz kawałek kodu do wstawienia na swoją stronę.
Zaloguj się do Bloggera, wejdź w Układ i wybierz Elementy strony. Powinien tam pojawić się szablon bloga (nagłówek, pasek boczny po lewej i Posty w blogu). Nad tym paskiem po lewej stronie jest link "Dodaj element strony". W otwartym okienku wybierz "HTML/JavaScript" ("Dodaj do bloga"). Tam podaj tytuł paska (ale chyba może być i bez tytułu), a w treści wklej kod od dostawcy licznika.
Co do kursora - musi on być plikiem o rozszerzeniu *.cur i być umieszczony w internecie (nie wiem czy Blogger umożliwia trzymanie własnych plików/grafik na swoim serwerze). Kiedy już tak się stanie, w menu Układ > Edytuj kod HTML odszukaj czegoś takiego:
zamieniając "kursor.cur" na adres pliku z kursorem (razem z http:// itd.).
Ekran powitalny to trochę więcej zabawy i przyznam się, że nie bardzo mam pomysł jak to zrobić. Zresztą jeśli mógłbym coś doradzić, to zrezygnowanie z niego - (prawie) wszyscy odwiedzający będą go przeskakiwać bez czytania.
Sympatyczny dzieciaczek.
_________________ It's nice to be important, but it's more important to be nice...
Dziękuję bardzo. Tak to jest jak sie pojecia nie ma o takich rzeczach, a probuje zrobic cos samemu czytajac tylko jakies porady czy tutoriale. Wklejalam kod licznika do edytora html...
Udało sie wstawic licznik
Kursor sobie odpuszczę, bo to chyba nie na moje nerwy, alert tymbardziej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum