Uwaga! każdy nowy użytkownik zobowiązany jest do przeczytania regulaminu Prosze się także przedstawić: tutaj . Jeżeli masz pomysły na rozbudowę forum zgłoś je tu. Życzymy miłego użytkowania ;)
--------------------------------------------------------------------------------
Oceny.org - Porady i Oceny Blogowe - zgłoś się!
Trzeba sobie tylko dostosować archiwum ... no właśnie.
Zerknąłem na blog autorki szablonu.
Ma tam ciekawe rozwiązanie :
w notce z 2006-06-09, gdy kliknie się na tekst "Jak widać", pod menu pojawia się lista kolejnych roczników i linków do poszczególnych miesięcy.
Jak to zrobić w szablonie, którego kod wkleiłem ??
Nie można raczej zlinkować napisu arch do postaci http://{ksywa}.blog.pl/archiwum/, jak to jest podane w szablonie, bo wyskakuje wtedy pusta strona z napisem {archiwum}.
Kiedy na blogu autorki szablonu najedzie się na ten napis "Jak widać", w pasku stanu widać, że prowadzi on do linka http://{ksywa}.blog.pl/archiwum/index.php?nid=11166951 .
index.php?nid=11166951 <-- o co chodzi w tej końcówce ??
To jest tytuł notki zobacz notkę z 2006-04-06. ona pierwszy wyraz każdej notki wpisuje w pole 'tytuł' ;P bez rewelacji żadnych.
a ta reszta kodu link do danej notki. ten numer na końcu to ID notki
Chyba dalej nic z tego nie rozumiem wyjaśnisz, jak ten szablon można przerobić ?
Amira napisał/a:
To jest tytuł notki zobacz notkę z 2006-04-06. ona pierwszy wyraz każdej notki wpisuje w pole 'tytuł' ;P bez rewelacji żadnych.
a ta reszta kodu link do danej notki. ten numer na końcu to ID notki
Ale nie zmieniasz tego w szablonie! Podczas pisania notki, jej tytuł jest właśnie takim linkiem, który przenosi do archiwum jak klikniesz... Nie wiem jak inaczej Ci to wyjaśnić. W szablonie nic nie zmieniasz. Jeśli chcesz, żeby tytuł notki był jakby początkiem zdania w notce, to jedyne co możesz zrobić to w edycji notki dać
{tytul} {tresc}
Wtedy ten tytuł będzie oddzielony spacją od reszty.
Aha, i żeby w archiwum były oddzielne linki do każdego miesiąca, to trzeba to ustawić ręcznie
ok, zaczynam chyba rozumieć ... tylko teraz jak to zrobić, żeby po kliknięciu na "arch" w szablonie, który podałem powodowało wyświetlenie się listy linków/miesięcy z danego roku nad postami ?
jedynka za miesiącem oznacza styczeń. wiadomo. i tak kolejno zmieniasz lata i miesiące.
ta dziewczyna ma np każdy taki link oddzielony
Kod:
, czyli spacją. za każdym linkiem dajesz taki znaczek i wpisujesz kolejny. (radzę wstawiać ten kod, bo nie wiem jak blog.pl odczytuje normalne spacje wpisane klawiaturą.)
Dalej jeszcze nie rozumiem jednego szczegółu:
Czyli to znaczy, że ręcznie te linki trzeba wpisywać w Edytorze HTML w zakładce "Archiwum" ??
Czy może stworzyć na to oddzielną notkę ??
Kiedy u niej najeżdża się w menu na napis "przeszłość", w pasku stanu pojawia się link: {ksywa}.blog.pl/archiwum/ ... kiedy ja wpiszę taki link w menu tego pobranego szablonu, pod "arch", pojawia mi się pusta strona z napisem "{archiwum}".
tak, wpisujesz to w edytorze.
widzę, że niezbyt się orientujesz. tutaj podaje Ci cały kod do tego archiwum. wpisałam przykładowe linki, pozmieniaj to sobie. z tym już nie będzie problemu.
Pozwoliłam sobie wtrącić się do tematu, ponieważ temat mojego problemu jest pokrewny. Stworzyłam swój szablon gdzie archiwum mam zamiar wpisywać ręcznie. Gdy wklejałam go do edytora archiwum owszem działało poprawnie jednak nie zmienił się jego wygląd pomimo wprowadzonych przeze mnie zmian. Jeśli coś jest niejasne adres bloga widnieje w profilu. Gdzie popełniłam błąd i co powinnam zrobić by je naprawić? Z góry dziękuję za pomoc.
P.S. Nie przerażać się treścią notek. To tylko test:)
_________________ A Gdy Serce Twe Przytłoczy
Myśl, Że Żyć Nie Warto,
Z Łez Ocieraj Cudze Oczy,
Chociaż Twoich Nie Otarto. l M. Konopnicka
jeżeli od czasu zmiany designu blog.pl nie poczyniono żadnych kroków w stronę technicznych poprawek to archiwum zawsze z opóźnieniem się pojawiało - w sensie - wszelkie zmiany szablonów widać było czasem nawet i po kilku godzinach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum