Nie masz jeszcze konta ? Zapraszamy do rejestracji ! Dzięki temu zyskasz możliwość dostępu do wszystkich działów na tym forum.
---------------------------------------------------------------------------------------------------- - szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!
porcelain
Wysłany: 31-05-2007, 18:45 Szablon na srodku okna przegladarki?
Otoz, mam sobie obrazek do szablonu.
Chcialabym, zeby to byl szablon tzw "zamkniety" z divami, albo tabelami, ktore maja suwak.
I teraz nie mam zielonego pojecia, jak to zrobic.
Obrazek daje na przyklad taki:
http://images12.fotosik.pl/47/48fb6eb3d75bec41.jpg
I chcialabym, zeby on byl na srodku przegladarki (bez wzgledu na rozdzielczosc czyjegos ekranu) i np 30 px od gory.
Zaproszone osoby: 47 Pomógł: 46 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Sty 2006 Posty: 3236 Skąd: Wroclove City
Wysłany: 31-05-2007, 18:53
aby grafika wyświetlała się na środku musisz kod szablonu umieścić np tak:
Kod
<div align="center">
tutaj kod szablonu
</div>
jeżeli chcesz aby wszystko zaczęło się 30px od góry w stylu body dodaj
Kod
margin-top: 30px;
potrzebny ci będzie także taki pasek grafiki z gradientem, który masz pod ramkami, zeby wstawić jako tło strony.
_________________ blogi i strony na zamówienie | zarabiaj kasę przez internet ! | ^_^na każdego posta znajdzie się riposta I've got soul, but I'm not a soldier | Proszę podaruj mi uśmiech i miłość, a uczucie oddam ze zdwojoną siłą Think before you post -
Zaproszone osoby: 47 Pomógł: 46 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Sty 2006 Posty: 3236 Skąd: Wroclove City
Wysłany: 31-05-2007, 19:59
twój szablon zrobiony jest poprzez pozycjonowanie absolutne czyli wartości left roght top itp. odnoszą się to odległości od brzegów okna przeglądarki, aby to zmienić należy zamknąć je w divie który będzie miał w stylu:
Kod
position: relative;
wtedy "position: absolute" i jego wartości w twoich divach będą odnosiły się do odległości wewnątrz tego diva z "position: relative".
obrazek musi być wtedy tłem diva a nie wolną grafiką tak jak to masz teraz.
_________________ blogi i strony na zamówienie | zarabiaj kasę przez internet ! | ^_^na każdego posta znajdzie się riposta I've got soul, but I'm not a soldier | Proszę podaruj mi uśmiech i miłość, a uczucie oddam ze zdwojoną siłą Think before you post -
Wysłany: 31-05-2007, 22:26
radzę napisać własny kod od podstaw a nie przerabiać cudze. bo wnioskuję, że tak właśnie robisz. deklaracja stylu jest w "body" dokumentu a tak się nie robi.
teraz łączysz tabele i pozycjonowane divy, nie wiem w jakim celu... napisałem co należy zrobić
porcelain
Wysłany: 01-06-2007, 12:42
Az tak zielona nie jestem, bo robilam mnostwo szablonow, tylko zadnego nie umyslilam sobie na srodku, tak jak tego. i w tym srodku jest najwiekszy problem
Wysłany: 01-06-2007, 13:47
nie ważne jak bardzo zielona, radzę zacząć od nowa pisanie kodu w tych wklejonych jest sporo błędów, jeżeli powielasz to w swoich pracach to bardzo niedobrze.
Wysłany: 01-06-2007, 14:25
a po co w tym dokumencie znaczniki "<frame> " ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum