Nie masz jeszcze konta ? Zapraszamy do rejestracji ! Dzięki temu zyskasz możliwość dostępu do wszystkich działów na tym forum.
---------------------------------------------------------------------------------------------------- - szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!
Mam pytanie i prosiłbym o dokładny opis poszczególnych czynności...
Otóz, kiedyś udało mi się zrobić w Photoshopie własną buśkę, tj. , która jak widać ma przezroczyste tło (widać tylko ją). Teraz, gdy chcę cokolwiek zapisać w gifie z przezroczystym tłem - nie udaje mi się. Nie wiem już jak mam zrobić, by osiągnąć ten efekt. Po prostu się pogubiłem. Oczywiście przy tworzeniu nowego pliku daję przezroczyste tło (background - transparent), ale potem przy samym zapisywaniu w gifie jest duża masa opcji i już próbowałem różnych wariacji, ale nie wyszło. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Pomogła: 9 razy Wiek: 19 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 785 Skąd: Waldenburg
Wysłany: 18-04-2006, 19:01
jasne
otwierasz nowy plik i zamiast rysowac bezposrednio na tle dajesz nowa wastwe. Rysujesz tego swojego emota, a kiedy juz skonczysz nacisnij na te malutkie oczko przy tle w panelu warst. Tlo zniknie a zamiast niego pojawia sie szaro-biale kwadraciki. To znaczy ze spod jest juz przezroczysty. Klikasz : Plik > zapisz dla weba; i to wszystko
_________________ [img]http://img443.imageshack.us/img443/649/userbarliverpoolfcyk2.png[/img]
You'll Never Walk Alone
Ostatnio zmieniony przez Kamila 18-04-2006, 19:10, w całości zmieniany 1 raz
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 22 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1102
Wysłany: 18-04-2006, 19:05
A wiec tak, jak juz masz zrobione cos z przezroczystym tlem i chcesz zapisac, to po kolei wybierasz: Save for web -> Gif (obojetnie) -> No Dither -> Matte: None -> zaznaczasz Transparency -> No Transparency Dither.
Natomiast musisz pokombinowac jak nie chcesz miec tego efektu halo, wtedy wybierasz kolor matte najbardziej podobny do tego gdzie wstawisz pozniej ten gif. Nie bedzie wtedy tej bialej obwodki.
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Natomiast musisz pokombinowac jak nie chcesz miec tego efektu halo, wtedy wybierasz kolor matte najbardziej podobny do tego gdzie wstawisz pozniej ten gif. Nie bedzie wtedy tej bialej obwodki.
Dżizes Krajst, czym jest efekt halo i o jakiej białej obwódce mówisz ?
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 22 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1102
Wysłany: 19-04-2006, 19:05
siN napisał/a
Dżizes Krajst, czym jest efekt halo
Widziales kiedys ksiezyc w pelni z taka bialawa obwodka? Tak wlasnie sie dzieje z gifami, pojawiaja sie na brzegach inne kolory zamiast byc przezroczyste.
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Zaproszone osoby: 46 Pomógł: 42 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Sty 2006 Posty: 3148 Skąd: Wroclove City
Wysłany: 19-04-2006, 19:08
jeżeli umiesz zrobić obrazek tak, ze nie będize widać pozostałości ze złego wycięcia (jasniejsze miejsca - białe obwódki), albo wiesz, ze będzie on użytkowany na różnych tłach wtedy zapisujesz bez otoczki, a jak bedziesz używał tylko np. na jednym kolorze to robisz otoczke w kolorze tła i przejscia z obrazka do tła jest wtedy ładniejsze ^^
_________________ blogi i strony na zamówienie | zarabiaj kasę przez internet ! | ^_^na każdego posta znajdzie się riposta I've got soul, but I'm not a soldier | Proszę podaruj mi uśmiech i miłość, a uczucie oddam ze zdwojoną siłą Think before you post -
Nie wychodzi mi..... ale klapa.... :o, chyba będzie trzeba to pokazać jak tłumokowi.
Sposób Georgiany zaowocował białym tłem, natomiast sposób Frozen Lust zaowocował całkowicie czarnym obrazkiem po otwarciu w ACDSee, natomiast gdy go wkleiłem do jakiejś pracy w PSie, to było go widać, ale był pełen pionowych biało-szarych pasków....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum