Uwaga! każdy nowy użytkownik zobowiązany jest do przeczytania regulaminu Prosze się także przedstawić: tutaj . Jeżeli masz pomysły na rozbudowę forum zgłoś je tu. Życzymy miłego użytkowania ;)
--------------------------------------------------------------------------------
Oceny.org - Porady i Oceny Blogowe - zgłoś się!
siN, co do zlodzieji szablonow to planuje robic okresowe sprawdzanie czy na szablonach jest zachowana stopka specjalnym skryptem wiec nie widze problemu
w tym temacie chodzi raczej o zlodzieji grafik ktorymi czesto sa projektanci szablonow...
_________________ jestem moron i uzywam painta
a ty Gość?
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 22 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1105
Wysłany: 24-04-2006, 00:22
Zajrzalam dzisiaj na kilka przypadkowych stron z szablonami. Uswiadomilam sobie, ze nigdy nie powstrzyma sie tego beznadziejnego zachowania. Ludzi trzeba nauczyc, ze istnieje cos wiecej niz wziecie zdjecia z deviant i dodanie do tego boxu i paru brushy
Ktos moglby zrobic liste ze stronami, ktore tworza tak zwane szablony, ale boje sie, ze w koncu strona przestalaby sie ladowac, tak wiele by ich bylo
Trzeba uswiadamiac ludziom, ze zle postepuja.
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
oni są tego zazwyczaj świadomi ale wiedząc, że tak 'na szybko' im niewiele grozi nic sobie nie robią z tego to tak jakby pisać o junk food, ludzie znają konsekwencje, ale wielu smakuje hotbog i im nie przegadasz.
Frozen Lust napisał/a:
Ludzi trzeba nauczyc, ze istnieje cos wiecej niz wziecie zdjecia z deviant i dodanie do tego boxu i paru brushy
a po co uczyć, kto miałby to robic ? ja nie uważam się za takiego, który oficjalnie mogłby prowadzić lud w odkupienie ^^ raczej trzeba się uczyć i pokazywac umiejetnosci w pracach, ludzie jak zobacza, ze ich szablony sa dziwnie blade na tle innych sami zaczna szukac lepszych rozwiazan - potrzeba matką wynalazków
Ktoś odwiedził właśnie mojego bloga z szablonami . Zapewne to była @Frozen Lust, ale w szczegóły wdawać się nie będę. Chodzi mi o to, że ja (jak to nazwaliście) kredytuje dane o autorach.
W starych szablonach tego nie ma, bo gdy ściągałam obrazki i nie zapisywalam autorów. Jak zaczynałam, w ogóle o tym nie pomyślałam. Myślałam, że deviant art to taki zbiór obrazków, które można ściągać kiedytylko się zechce. Dopiero później zauważyłam, że tu autorzy wystawiają swoje prace. I szanuje to. ale teraz po prostu nie mam zielonego pojęcia skąd one są. Jeżeli na deviant arcie znajdę przypadkiem autora któregoś z obraków - zmieniam podpis.
Jak już mówiłam teraz już dodajemy podpisy z autorami i ewentualnie linki do stron z patternami, teksturami. Ale co mam zrobić z poprzednimi szablonami.
Czy musze je skasować ??
Jak mówiliście dać linka do deviant artu to najgorsze. Lepiej by było jakbym w ogóle nie dała podpisu co do grafiki?
i wątpie aby pozwoliła ci na użycie grafik po zapytaniu jej.
i to mi sie właśnie nie podoba, ludzie lubią się chwalić, ale dzielić już nie, oczywiście wiadomo, że nie każdy przeznaczy grafike do czegoś co by nam odpowiadało, ale można np. powiedzieć aby dana osoba po zrobieniu szkicu szablonu/jakiejś innej pracy pokazała nam to, w momencie kiedy nam się to podoba dajemy pełną zgodę i rządamy kredytu, lub i nie. Chyba fajnie jest mieć świadomość, że ktoś chce używa naszych wytworów, ktore prezentujemy na popularnej stronie ? a jak sie robi to dla siebie no to po co to komuś prezentować
poza tym bardzo czesto ludzie dający cos na devianta korzystają z gotowych elementow, a ja nie widze gdzie oni wypisują strony skąd to biorą ?
Tak masz rację. Takich przypadków jest sporo .. 3/10 pytań jest przeczących .. a na deviancie to juz w ogóle można mówić o przeroście ego. Tymbardziej że większośc autorów prac nie zarabia na nich.
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 22 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1105
Wysłany: 25-04-2006, 14:59
Htsz napisał/a:
poza tym bardzo czesto ludzie dający cos na devianta korzystają z gotowych elementow, a ja nie widze gdzie oni wypisują strony skąd to biorą ?
Kredytuje sie stocki gdy dodaje grafike. Najwiecej jest chyba fotomanipulacji i przy kazdej na pewno zobaczysz jakas informacje na temat pochodzenia czesci skladowych.
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
A jeszcze jedno pytanie. Kiedys zapytalam sie autora o zgode na wykorzystanie obrazka, napisal, ze niezbyt mu to pasuje, ale jak mu pokaze jak go przerobilam to sie namysli. Wyslalam obrazek, ale od paru miesiecy nie bylo odpowiedzi. Co mam robić? Ja chce użyć tego obrazka, ale nie ma łączności z autorem.
A poza tym wiekszosc starych szablonow teraz kasujemy bo sa strasznie amatorskie.
A co zrobić jak autor jest z innego kraju, a ja np. nie znam języka?
Nie ma kontaktu, nie ma zgody. Nie wyraził sie jasno że mozesz uzyć pracy.
Essi napisał/a:
A co zrobić jak autor jest z innego kraju, a ja np. nie znam języka?
Pisać po angielsku, jest to język uniwersalny.
Wysłany: 25-04-2006, 17:14
Htsz napisał/a:
Bo zależy jaki to rodzaj pracy , na niektóre składa się wszystko co jest dziełem autorki grafiki i wtedy nie musi pisac nic lub ewentualnie się pochwali , że nalezy to do niej, lub praca jest namalowana itd
Pod fotomanipulacjami zazwyczaj jest napisane do kogo należy stock .
Pomogła: 9 razy Wiek: 19 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 786 Skąd: Waldenburg
Wysłany: 26-04-2006, 18:55
Nie powinno się w żadnym wypadku olewać
Autorzy szablonów rządają szacunku dla swoich prac, dlaczego w takim razie mieliby nie szanować cudzych ? Szablonmakerzy chcą żeby ich szablony cieszyły się powodzeniem, ale są dość ograniczeni wewnętrznym egoizmem żeby pomyśleć o rozpowszechnianiu strony/tożsamości osoby której pracy użyli. Przecierz gdyby nie autor oryginalnego zdjecia/obrazka szablon by nie powstał. Więc kto ma większa zasługę ? Grafik czy projektant ? Nie od dzis wiem ze zasady jakimi rządzi się swiat nie są fair, ale można oddać mała sprawiedliwość kredytując wszytko czego użylismy do zrobienia szablonu, to nas kosztuje zaledwie kilka chwil stukania w klawiature, aż tak wiele?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum