Uwaga! każdy nowy użytkownik zobowiązany jest do przeczytania regulaminu Prosze się także przedstawić: tutaj . Jeżeli masz pomysły na rozbudowę forum zgłoś je tu. Życzymy miłego użytkowania ;)
--------------------------------------------------------------------------------
Oceny.org - Porady i Oceny Blogowe - zgłoś się!
Prosze o zaglosowanie w ankiecie lub/i wyrazenie swojego zdania na ten temat
Od dawna wiemy, ze wielu deviantow nie zgadza sie na uzywanie wlasnej grafiki w celach szablonowych bez wczesniejszego ubiegania sie o zgode. Dlatego tez wielu probuje obejsc ta zasade kredytujac grafike w postaci:
Photo from deviantart.com lub google.com / cokolwiek.com
Czy w ogole kredytowanie grafiki, zdjec, brushy, tekstur, patternow etc jest konieczne? Dlaczego tak wiele osob olewa to autorskie prawo?
PS, jeżeli się używa grafiki z deviantART to trzeba wpierw zapytać i uzykać pozwolenie!
A tak w ogole nie popieram wybijania sie na plecach deviantow. Bez sensu takie projektowanie.
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Ostatnio zmieniony przez Frozen Lust 08-01-2007, 22:09, w całości zmieniany 4 razy
Pomogła: 9 razy Wiek: 19 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 786 Skąd: Waldenburg
Wysłany: 01-04-2006, 16:08
uwazam ze powinnismy kredytowac wszystko z czego korzyustamy. Mozna odstawic resourcowanie programow, ale wykorzystane zdjecia, patterny, tekstury, to pownno znalesc sie w sekcji credits.
podpisac zasoby i dodac odnosnik do strony autora to dla nas minuta, tak niewiele. dlaczego mielibysmy tego nie zrobic ?
podpisujac sie swoim nicnamem pod szablon, podpisujemy sie pod ta praca. a przecierz nie zawsze my wykonujemy zdjecia do swojego szablonu, nie zawsze my robimy sami texture, czasemkorzystamy z gotowych dodatkow, ktore ulatwiaja nam prace - bez nich nie osiagnelibysm takich efektow. dlatego zachowywalibysmy sie nie fair wobec autorow oryginalnych prac. skoro chcemy zeby nasze prawa byly szanowane, uszanujmy tez i cudze.
hmmm
a mnie teraz olsnilo
mozna dac linka na szablonie credits ktory bedzie prowadzil (u nas na serwie) do opisu "creditow"
htsz bedzie mial mala stopke a wy info o autorach grafiki
Frozen Lust napisał/a:
zdjec, brushy, tekstur, patternow
i innych satanistycznych narzedzi
_________________ jestem moron i uzywam painta
a ty Gość?
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 22 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1105
Wysłany: 01-04-2006, 16:25
Moze byc i tak Byleby ta informacja gdzies sie znajdowala.
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Pomogła: 1 raz Wiek: 20 Dołączyła: 17 Mar 2006 Posty: 261 Skąd: Warszawa / Nisko
Wysłany: 02-04-2006, 21:45
Myślę, że oba pomysły są bardzo dobre. Może ten morona nawet lepszy. Kredytowanie jest bardzo ważne i ominąć je, albo się wyglupić dając odsyłacz do całego deviantarta jest pominięciem zasad
Wysłany: 02-04-2006, 23:00
Jednak powinno byc zaznaczone kto, co i do jakiego szablonu wzial. Bo samo podanie credits jako listy linkow mija sie z celem i nie odpowiada mi
co bedzie w tym credits to juz zalezy od was
moge zrobic formularz do wypelnienia i pod tym linkiem on bedzie
_________________ jestem moron i uzywam painta
a ty Gość?
Sylwia [Usunięty]
Wysłany: 03-04-2006, 07:59
Tak jak madziana napisała , najgorsze jest jeśli ktos bierze zdjecie z DA i podaje link do strony głównej ... to jest najgorsze .
Tez uwazam ze powinno sie kredytowac autorow grafik .
Pomogła: 9 razy Wiek: 19 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 786 Skąd: Waldenburg
Wysłany: 04-04-2006, 18:13
Sylwia, to jeszcze nic Podczas napadu na strony z szablonami dosc czesto spotykam sie z google w creditsach, wiec pewnie za jakis czas w ewelucji pseudo intelektów dojdzie do tego, ze przegladarki beda linkowane
Wysłany: 04-04-2006, 22:19
hehe a ja sie spotkałam z dziewczyna która napisała " picture by web "
ale mam nadzieje że nie spotkam nigdy kogoś kto napisze by internet bo wykituje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum