Uwaga! każdy nowy użytkownik zobowiązany jest do przeczytania regulaminu Prosze się także przedstawić: tutaj . Jeżeli masz pomysły na rozbudowę forum zgłoś je tu. Życzymy miłego użytkowania ;)
--------------------------------------------------------------------------------
Oceny.org - Porady i Oceny Blogowe - zgłoś się!
Zacznę od razu: Czy jeśli skopiuję na szablon od kogoś zdjęcie z deviantarta i podam adres jego profilu, to nic mi nie grozi(chodzi o prawo)? Zastanawiam się skąd mają zdjęcia profesjonaliści, przecież to, że robią szablony nie znaczy, że robią zdjęcia.
Aha, i jeszce jedno: Jak zrobie szablon z Deviantartowskimi pędzlami lub brushami, to muszę podawać autora tego pędzla, brusha?
Ostatnio zmieniony przez rambaj 17-02-2008, 20:03, w całości zmieniany 2 razy
Na DA jest coś takiego jak stock gallery. często stamtąd szabloniści biorą zdjęcia i je obrabiają. prace zamieszczone w zwykłych galeriach chronione są prawem autorskim. nie sądzę aby to miało jakieś konsekwencje prawne w tym wypadku. a przynajmniej nigdy się z tym nie spotkałam... zazwyczaj jest tak, że ktoś poinformuje prawowitego właściciela o takim nadużyciu i wtedy autor zdjęcia kontaktuje się z właścicielem szablonu prosząc o zmianę zdjęcia. tak to się odbywa zazwyczaj, ale nie mogę powiedzieć jak reagują profesjonaliści, którzy swoje fotografie umieszczają na DA.
najlepiej zawsze najpierw zapytać autora. jedynie jakieś przy jakichś super wypasionych pracach zgody na umieszczenie się nie dostaje.
Pozdrawiam
Dzięki. A jeśli mam szablony ze zdjęciami, które znalazłem w wyszukiwarce grafiki Google i nie pamiętam strony z jakiej skopiowałem te zdjęcia(więc nie podałem adresu strony) to muszę te szablony usunąć, czy mogą sobie szablony być na mojej stronie dopóki ktoś nie powie żebym usunął.
szczerze? nie wiem... ja nie szukałam nigdy tak obrazów, i nigdy nie spotkałam się z jakimś nieporozumieniem... lepiej zawsze dodać link (zapisuj sobie na przykład w notatniku. stwórz plik i tam ładuj wszystkie takie linki, żeby nigdy nie było problemu.), bo po co niepotrzebne nerwy?
poza tym z tego co widzę, to Twoje szablony to nic innego jak kopiuj-wklej. nie sądzę, aby takie szablony miały 'wzięcie'. pomyśl nad jakimiś modyfikacjami.
Wiem, wiem moje szablony na razie nie są takie piękne i cudowne, ale staram się nad tym pracować. Dopiero się uczę i myślę, że znajdę pomoc na tym forum
Pomogła: 3 razy Wiek: 19 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 1469 Skąd: Wrocław
Wysłany: 23-02-2008, 00:10
rambaj, prawo mówi, że jeśli wykorzystujesz coś bez zgody i bez wiedzy autora jest to najzwyklejsze na świecie przestępstwo, za które grozi jakaśtam kara. Oczywiście w praktyce to wygląda inaczej, ale nie można powiedzieć, że kogoś ktoś w końcu w dupę nie kopnie i nie stanie się najgorsze. W każdym razie ZAWSZE musisz podawać autora zdjęć, teł, obrazków, brushy i wszystkiego, czego użyłeś i co nie jest Twoje. Jeśli nie pamiętasz skąd masz jakiśtam obrazek to nie możesz go użyć... Ba! I jeśli do tego wszystkiego nie masz zgody autora (bo czasami sam odnośnik to za mało) to przestępstwo. I tyle .
_________________ Bo ty powinnaś sobie włosy na czarny przefarbować (...) http://3OCLOCK.eu
Gość, do you wanna kiss me?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum