Forum.Blogowicz.info Strona Główna Forum.Blogowicz.info
Dyskusje Blogerów - Blogowe Forum Młodzieżowe - rozmowy o blogach, porady i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  ChatCzat
 Ogłoszenie 
Nie masz jeszcze konta ? Zapraszamy do rejestracji !
Dzięki temu zyskasz możliwość dostępu do wszystkich działów na tym forum.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprawdź swój refleks - szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!

Poprzedni temat :: Następny temat
Mundurki szkolne w praktyce

podobają ci się mundurki szkolne ?
tak, są w porządku
13%
 13%  [ 3 ]
tak, ale lepiej byłoby bez nich
18%
 18%  [ 4 ]
nie podobają mi się wogóle
54%
 54%  [ 12 ]
nie, mogliby wymyślić coś lepszego
13%
 13%  [ 3 ]
Głosowań: 22
Wszystkich Głosów: 22

Autor Wiadomość
@Amira 
Blogowicz.Team
Mod. przytulanka

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 22-09-2007, 13:40   

byłam pewna, że skoro szkoły same wymyślają mundurki, to będą one znośne. jak widać niektórych poniosła wyobraźnia... :/
na moim osiedlu, gimnazjaliści mają bardzo twarzowe mundurki. na taki ubiór składa się granatowa bluza z emblematem. dół dowolny, ale spod bluzy musi wystawać kołnierz. trochę im za ciepło w ciepłe dni, ale możliwe, że mają na to jakiś pomysł, którego ja nie widziałam.

Shout_ 
Blog.Klub
o. prowadzący

Wysłany: 22-09-2007, 20:03   

Ale jest + mojego mundurka, że łatwo się pisze smsy na lekcji ;] To jest jedyny + jaki znalazłem.

@Lukem
U nas w szkole też jest praktykant od w-f'u.. To taki wystraszeniec obcięty na grzyba ;d

panna nikt 
Mylog.Klub
purystka językowa

Wysłany: 23-09-2007, 14:24   

Ja co prawda jestem w liceum (licea nie mają obowiązku mundurków), ale moje LO i owszem, ma mundurki. A nawet miało je na rok przed tym, jak Myster Minister G. wymyślił je dla wszystkich. To znaczy, że ja noszę mundurek drugi rok i już, na szczęście, ostatni (matura...).
Mundurki nasze wyglądają całkiem nieźle, ale są piekielnie niewygodne i bardzo niepraktyczne, bo sztruksowe. Szybko się przecierają i mechacą.
Właściwie na mundurek składa się, dla dziewcząt, biała koszula z kołnierzykiem + szary pulower bez rękawków + damski krawat + sztruksowy, granatowy żakiet z logiem szkoły na lewej piersi (przy czym na przykład moje logo jest już nieaktualne, bo w tym roku z LO zmieniliśmy się z Zespół Szkół Akademickich - doszło gimnazjum z oddziałami dwujęzycznymi, tylko jedna klasa, ale zawsze...), a dla chłopców biała lub niebieska koszula z kołnierzykiem + szary pulower bez rękawów + męski krawat (różni się wielkością i kierunkiem układania się pasków w deseniu xD) + sztruksowa, granatowa marynarka z logiem szkoły. Gimnazjaliści zamiast marynarki mają sweterki, też granatowe.
Generalnie jestem na "tak" dla mundurków, bo uważam, że rewia mody na korytarzach nie jest tym, co powinno się widzieć w szkole. Jak oglądam laleczkę w białych kozaczkach, spódniczce odsłaniającej pół tyłka, przezroczystej bluzeczce z dekoltem do pasa i z różową torebeczką, to mi się niedobrze robi. Może to i lepiej, że wprowadzono mundurki... W końcu i tak każdy ma swój sposób na odróżnienie się od reszty. Fryzura, biżuteria, dodatki, naszywki na plecakach... Nie jest już tak kolorowo w szkole, jak było onegdaj, ale najgorzej też nie jest, no. Żyć się da.
Tylko czemu te nasze mundurki to taki szajs...? Zapłaciliśmy za nie 125zł, a dali nam sztruksowe ścierki, ech.

Htsz, chciałeś zdjęcie, to masz:
tutaj.

pozdrawiam,
panna nikt.

[img]http://img505.imageshack.us/img505/3079/ubgifqp7.gif[/img]

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Zaproszone osoby: 47
Wysłany: 23-09-2007, 14:58   

dziękuję bardzo :) jak często trzeba to prać ?
zapraszam do przewodnika po forum

panna nikt 
Mylog.Klub
purystka językowa

Wysłany: 23-09-2007, 15:23   

Hm, ja piorę mój żakiet średnio raz na miesiąc, bo boję się, że gdybym to robiła częściej, to by nie wytrzymał do końca roku^^ Biedne te koty, co mają jeszcze trzy lata noszenia tego... :)
No i oczywiście koszulę trza prać codziennie, a tego pulowerka i tak nikt prawie nie nosi (Bo ohydny jest, fuj).

pozdrawiam,
panna nikt.

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Zaproszone osoby: 47
Wysłany: 23-09-2007, 15:29   

nie zazdroszczę ^^ ciekawe czy minister za proszek odda :yay: kiedyś jak pracowałem w jednej z firm na hali to raz w miesiącu firma oddawała za pralnie i środki czystości.
zapraszam do przewodnika po forum

Shout_ 
Blog.Klub
o. prowadzący

Wysłany: 23-09-2007, 20:29   

Ja mojego mundurka jeszcze nie prałem, bo po praniu będzie jak na słonia ;)

@Zzielona 
Blogowicz.Team
Inez Moderatorka

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 25-09-2007, 14:36   

Moja siostra w szkole ma mundurki, jest w szóstej klasie. Biorąc pod uwagę, że będzie zdawała z klasy do klasy to czeka ją noszenie tego ścierwa jeszcze przez jakieś cztery lata. Dla mnie te mundurki to jest po prostu głupota. Moja siostra musi nosić tylko jakąś kamizelkę, która w zasadzie nie spełnia swojego zadania bo tak naprawdę widać jakie, kto nosi ubranie. Do tego mają jeszcze spódniczkę, ale to na specjalne okazje. I co najśmieszniejsze? Ten cały mundurek kosztował moich rodziców 60 złotych... Jakaś denna kamizelka z logiem szkoły i granatowa spódniczka do kolan. Pozdro dla tych, którzy to wymyślili. A znając życie wydatek ten jest zbędny, bo tak naprawdę niedługo pewnie będzie tak jak z identyfikatorami... Dzieciaki pochodzą ze dwa miesiące, góra trzy i skończy się mundurkowanie. Teraz niby straszą, że poobniżają zachowanie i takie tam... A przecież jak pół szkoły przestanie chodzić w mundurkach to nie obniżą połowie szkoły zachowania, prawda?
UWAGA! CIERPIĘ NA PMS!

Frozen Lust 
eBlog.Klub
Her Infernal Majesty

Zaproszone osoby: 12
Pomogła: 15 razy
Wysłany: 25-09-2007, 15:25   

Zzielona, widać, że nie wiesz jak pracuje szkoła od kuchni :P
Uczniowie nie mogą przychodzić bez mundurków, a za nienoszenie nie tylko grozi obniżone zachowanie, ale o ile się nie myle niewpuszczenie do szkoly.

Dodatkowo, pod kamizelka nie mozna nosic cokolwiek, lecz ubranie w okreslonych kolorach, bez zadnych wzorow. Niedozwolone sa zadne bluzy ani tez noszecznie czegokolwiek na tych mundurkach. A tak w ogole to uczniowie boją się raczej nauczycieli i dyrekcji, wiec nie przyjda sobie ot tak i nie zaczna celowo olewac mundukrow, bo im sie to po prostu nie oplaca. Chodza do szkoly nie na swoich zasadach, ale takich, ktore zostaly dla nich wyznaczone i koniec.

@Zzielona 
Blogowicz.Team
Inez Moderatorka

Wysłany: 25-09-2007, 15:47   

Frozen Lust, moja siostra w dupie ma to, co jest pod tą kamizelką... Nosi pod nią bluzy i inne takie. Wiem bo widzę :D I mówi, że wszyscy tak chodzą. Zresztą ostatnio odwiedziłam moją koleżankę, która pracuje jako sekretarka w szkole jęztkowej, któraz najduje się w budynku podstawówki i też widziałam jak dzieciaki biegają ubrane.
UWAGA! CIERPIĘ NA PMS!

janex 
Blox.Klub

Wysłany: 25-09-2007, 16:10   

nam w szkole też zrobili mundurki na ostatni rok. jestem w klasie profilowanej (tak w zasadzie to tylko z nazwy :P ) i w pierwszej klasie musieliśmy kupować mundurek, na który składały się: marynarka, spodnie, krawat. koszt 250zł. nie nosiliśmy tego codziennie, tylko dwa dni w tygodniu i na różne uroczystości szkolne - kto nie nosił miał obniżone z zachowania. Teraz w 3 klasie stare mundurki nas nie obowiązują, zamiast nich trzeba kupić nowe - granatowa kamizelka z jakiegoś badziewnego materiału - kosztowało to ok. 35 złotych. Dzisiaj to mierzyliśmy - tragedia...

panna nikt 
Mylog.Klub
purystka językowa

Wysłany: 25-09-2007, 21:20   

Zzielona, u nas za brak mundurka jest najpierw uwaga, a potem obniżenie zachowania, ale za uciążliwe niestosowanie się do tego przepisu grozi wywalenie ze szkoły. Cóż, jak to mówi nasz woźny - jak się komuś nie podoba to bierta papiery i won do klasztoru obok... (po drugiej stronie ulicy mamy drugie LO, imienia Skłodowskiej-Curie, które zmieniamy na "kuria", stąd ten klasztor...) My mamy przynajmniej wybór - liecea nie mają obowiązku wprowadzania mundurków, to tylko nasz dyrektor wprowadził i to wcześniej niż Giertych, więc idąc do tej szkoły trza być na to przygotowanym. A jak się nie podoba, jest dużo innych szkół, nie tak dobrych, jak moja ("elitarna", mówią, a ja odpowiadam: "Gówno prawda", przepraszam za łacinę).

Jak to dobrze, że ja już naukę w szkołach kończę. Jeszcze tylko rok i wolność na studiach... :]

pozdrawiam,
panna nikt.

Frozen Lust 
eBlog.Klub
Her Infernal Majesty

Zaproszone osoby: 12
Pomogła: 15 razy
Wysłany: 25-09-2007, 21:38   

panna nikt napisał/a
wolność na studiach

:rotfl: pozorna, moja droga, pozorna :D
zalezy tez na jaki kierunek pojdziesz ;)

panna nikt 
Mylog.Klub
purystka językowa

Wysłany: 25-09-2007, 21:46   

Przynajmniej wolność od mundurków mam zapewnioną, chyba, że pan Legutko z czymś wyskoczy... xD I że nie pójdę do Akademii Marynarki Wojennej RP, na przykład xD
Ale na romanistyce chyba mnie nie będą męczyć mudnurami... xD

pozdrawiam,
panna nikt.

@Zzielona 
Blogowicz.Team
Inez Moderatorka

Wysłany: 25-09-2007, 22:23   

panna nikt, życie bywa czasem tak przewrotne a los tak złośliwy, że możesz się zdziwić :D Haha.

W każdym razie dla mnie mundurek musi być mundurkiem, a nie jakąś badziewną kamizelką z logiem szkoły. Zbędny wydatek jak dla mnie. A elitarne licea, zapewne te prywatne (bo do elitarnego i ja należałam, a mundurków nosić nie musieliśmy, o!) chcą się w jakiś sposób wyróżniać, ot... Stąd te mundurki ;)

No a ja na szczęście również szkoły pokończyłam. Teraz studia (już się boję :niepewny: ) i póki co brak mundurków.
UWAGA! CIERPIĘ NA PMS!

panna nikt 
Mylog.Klub
purystka językowa

Wysłany: 25-09-2007, 22:31   

Zzielona, moje liceum jest elytarne, ale publiczne. W zeszłym roku trzydzieste drugie miejsce w Polsce, bodajże czwarte na Śląsku, bezwzględnie pierwsze w moim mieście :] (a wygrały z nami nie Katowice, ale Bielsko-Biała, Częstochowa i zagranica, czyli Sosnowiec :>) A mundurki nosimy nie dlatego, albo nie tylko dlatego, żeśmy elytarni (bo ja absolutnie nie ufam i nie wierzę takim rankingom czy w ogóle klasyfikacji), ale dlatego, że u nas rewia mody na korytarzach była i dyrektor postanowił to ukrócić. O.

pozdrawiam,
panna nikt.

Odpowiedz do tematu