Uwaga! każdy nowy użytkownik zobowiązany jest do przeczytania regulaminu Prosze się także przedstawić: tutaj . Jeżeli masz pomysły na rozbudowę forum zgłoś je tu. Życzymy miłego użytkowania ;)
--------------------------------------------------------------------------------
- szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!
Zaproszone osoby: 3 Pomógł: 3 razy Wiek: 98 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 414 Skąd: Dom
Wysłany: 18-04-2007, 22:55
Właśnie słyszałem, ze kijowo zrobiona, juz ja czytałem, super, ale nic nie przebije harrego.
Ostatnio czytałem tez "PORWANIE BALTAZARA GąBKI" Tez nie takie złe
_________________ Gość No co sie gapisz?! Chcesz z dyni?! Po Twojej pysznej zupie nie ruszam dupy z klopa, ta zupa była z mlekiem, na mleko mam alergie.
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 22 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1102
Wysłany: 18-04-2007, 23:07
Kutwa napisał/a:
PORWANIE BALTAZARA GąBKI
To jest o tym Smoku co kiedys w wieczorynce leciał karramba?
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Ja czytam (oprucz głupich nudnych lektór) książki Meg Cabot przeczytałam narazie wszytkie (jakie są w polscie ) pamiętniki księzniczki i zaczynam czytać ksiązki z seri posredniczka sa to jedyne ksiazki ktore mnie wciagnely
Pośredniczka jest fajna ^^ Ale to trochę nie mój styl, mimo wszystko xP
Ja siedzę głównie w przygodowych i SF, na przykład Gaiman, Pratchett, Kossakowska... Clive BArker... Dużo by wymieniać ^^ Generalnie czytam wszystko
Wysłany: 03-07-2007, 20:55
Generalnie, to wypożyczyłam sobie teraz My, dzieci z dworca Zoo, coby zobaczyć, co to takiego. Bo ludzie zachwalają bardzo.
Generalnie, to moimi najulubieńszymi ksiażkami jest cała saga Wiedźmina. Kocham go całym sercem i mogłabym czytać non stop, bez przerwy na inne książki.
Ale z reguły czytam to, co mi wpadnie w ręce. Bo wyznaję zasadę, że jak zaczęłam coś czytać, to muszę dokończyć.
Więc leci wszystko po kolei.
_________________ Jedno spojrzenie.
Jedno...
Zbyt wiele.
Zaproszone osoby: 3 Pomógł: 3 razy Wiek: 98 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 414 Skąd: Dom
Wysłany: 03-07-2007, 20:56
Cytat:
To jest o tym Smoku co kiedys w wieczorynce leciał karramba?
TAk, dokładnie To taki facio z krainy deszczowców mówił :'Karramba' :E
Eragon też fajny, zna ktoś drugą cześć (najstarszy) online? Albo do pobrania.
Właściwie miałem kupić, ale coś mi sie nie chce. o.O
_________________ Gość No co sie gapisz?! Chcesz z dyni?! Po Twojej pysznej zupie nie ruszam dupy z klopa, ta zupa była z mlekiem, na mleko mam alergie.
Ja dostałam na imieniny Cukiereczki Mian Mian , myslałam ze to ksiażka o słodyczach (serio) ale sie mile przeliczyłam.Polecam ja , jest nesłychanie zyciowa.Przeczytałam i juz wziełam udział w konkursie a co ..http://broszka.pl/index.php?a=si&iid=5478&BROSZKA_NID=b8d306c7546af292221dd3d610a4633e
Ojoj, miejsca na serwerze by nie wystarczyło, żeby wymienić wszystkie książki, które przeczytałam^^ (hiperbolizuję, tak, ale wcale nie tak bardzo, jak by to się wydawać mogło)
Generalnie jestem maniaczką fantastyki (temat maturalny: literatura fantasy nieobecna w szkole? xD), ale czytam wszystko, co mi się nawinie pod rękę. Moje ukochane pozycje to:
x Wiedźmin, Spakowskiego, bez wątpienia na pierwszym miejscu. Najwspanialszy cykl, jaki kiedykolwiek czytałam, bogactwo językowe, fabuła, która wciąga do środka książki w ciągu minuty, aż do ostatniej strony, żywi, prawdopodobni bohaterowie (mój Regis! mój Geralt!) i oczywiście cała magiczno-historyczna otoczka... genialne!
x Trylogia Husycka, tegoż autora. Cudowne połączenie kawałka doskonałej literatury historycznej i beletrystyki, w dodatku w klimacie iście magicznym. I romans jest, i bitwy, i doskonałe opisy walk bronią białą, tak charakterystyczne dla Sapkowskiego, i interesująca fabuła... a wszystko dzieje się na Śląsku, niestety dolnym :) (Ja z górnego stukam :>)
x Świat Dysku, Pratchetta. Uwielbiam niesamowitą różnorodność tematów tego autora, jego humor i umiejętność sparodiowania naszego świata i wielkich dzieł, jego barwne opisy i genialne dialogi, fabułę i ogrom akcji, żywych bohaterów i całkowicie nieprawdopodobny świat, który mnie jednak przekonuje, może dlatego, że jego fantastyczność jest jakby osłonką dla faktu, że jest on tak cholernie podobny do tego naszego, realnego.
x Kroniki Drugiego Kręgu, Ewy Białołeckiej. Po pierwsze dlatego, że kocham jej styl. Po drugiego dlatego, że wykreowała świat, jakiego nie widziałam w żadnym innym kawałku fantasy. Po trzecie dlatego, że stworzyła nietuzinkowych bohaterów, cudownie opisanych i scharakteryzowanych, że nie są oni idealni (wystarczy wspomnieć Kamyka czy Nocnego Śpiewaka). Po czwarte za fabułę i akcję, która wydaje się być w miarę wolna, ale wciąga człowieka jak zasysacz próżniowy. Po piąte za humor i za dawkę smutku, które nam serwuje. Po szóste za opisy i dialogi. Po siódme za styl, który tak u niej kocham. I w ogóle mrru.
x Władca Pierścieni (razem z Hobittem i Slimarillionem), Tolkiena, z powodów, których chyba nie muszę wymieniać. Po prostu genialna literatura na najwyższym poziomie. I nie można zapomnieć, że to jeden z prekursorów gatunku.
x Amerykańscy Bogowie, Neila Gaimana, za... och, za mnóstwo rzeczy. Za inspirację i inne spojrzenie na świat, za nieprzewidywalną fabułę i niestała akcję, za wspaniałych bohaterów i ogrom wiedzy w pigułce, za rozszerzanie horyzontów, za chwile refleksji, za styl i przede wszystkim za samych bogów.
x Nędznicy, Wiktora Hugo. Bo to po prostu piękna, pięknie napisana historia. Mądra, wzruszająca... piękna.
x Mistrz i Małgorzata, Michaiła Bułhakowa. Za Wolanda i Behemota, za nocny lot, za Małgorzatę, za historię Jezusa z innej strony, za nutkę szaleństwa, za pozorny chaos, za bal... cudowna książka.
x Mroczna Wieża, Stephena Kinga. Za inny świat, specyficzny styl, niesamowite pomysły i grafomaństwo.
x Harry Potter, Rowling. A za co? Głównie za świat i jego realia, postaci drugoplanowe (Severus! Remus!) no i za to, że dzięki tej książce poznałam moich przyjaciół i nauczyłam się pisać.
x Opowieści z Narni, Lewisa. Bo była to pierwsza książka, jaką przeczytałam w życiu. Bo mam sentyment. Bo jest mądra. Bo ma analogie i uczy pewnych ważnych wartości. Bo lew Aslan jest dla mnie jak przeciwieństwo Beboka, strasznego stwora z dzieciństwa.
x Tęcza Sześć, Czas Patriotów, Dekret, Polowanie na Czerwony Październik, Toma Clancy'ego. Bo w tych książkach jest mnóstwo akcji, jest wspaniała fabuła i świetni bohaterowie. I ten niesamowity klimat... :)
Oraz wiele, wiele, wiele innych... :)
pozdrawiam,
panna nikt.
_________________ "Nie zgadzam się z tym, co mówisz, ale oddam życie, abyś miał prawo to powiedzieć
[Voltaire]
tą książkę powinno się przeczytać jedna z niewielu łatwych lektur, moim zdaniem.
a wracając do tematu głównego, to mnie interesują książki o II Wojnie Światowej. odkrywanie wszystkich tajemnic (o których się publicznie nie mówi, ale się je opisuje) jest fascynujące.
poza tym uwielbiam literaturę kobiecą! książki typu 'devil wears prada' to mój numer drugi te książki są łatwe i chętnie się przy nich spędza wieczory.
Pomogła: 4 razy Wiek: 20 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 1599 Skąd: Wrocław
Wysłany: 15-10-2007, 01:25
Widzę Amira, że ja jestem Twoim zupełnym przeciwieństwem, bo mnie w ogóle nie interesują książki na temat II Wojny Światowej, Żydów... A denerwuje mnie kobieca literatura... Uważam, że to jest po prostu głupie, dla mnie książka powinna mieć jakąś głębię i sens. A jak biorę jakąś książkę, która mnie zainteresowała i czytam z tyłu coś w rodzaju: Trzydziestoletnia Elizabeth niedawno się rozwiodła... to mnie szlag jasny trafia. Dla mnie to puste... Wolę oglądać takie rzeczy niż czytać Ale kwestia gustu. "Dziennik Bridget Jones" pochłonęłam cały, ale to nie oznacza, że mi się podobał. Drażni mnie taka literatura.
_________________ Bo ty powinnaś sobie włosy na czarny przefarbować (...) http://3OCLOCK.eu
Gość, do you wanna kiss me?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum