A ja czytalem dużo książek mam kilka ulubionych wymienie kilka z nich .
• Harry Potter all tomy
• Akademia pana Kleksa ( )
• Chłopcy z placu broni
• Dziecko lodu
• Czterej pancerni i pies ( )
• Uciec przed świetami
To tylko kilka
zdr
hmm... tyz mam 15 lat ale Harry raczej nie gosci w mej biblioteczce
Chlopcy z placu broni - ksiazka prz ktorej sie poplakalem!
naprawde dobra literatura.
tak a props dober literatury to polecam 'Buszujacy w zbouz" Salingera
ogolnie to raczej lektury czytam hehe
Piranha [Usunięty]
Wysłany: 13-11-2006, 15:27
Polecam ,,Złą Dziewczynę'' Beaty Ostrowickiej, ,,Królową potępionych'' Anne'y Rice oraz ,,My, dzieci z dworca Zoo'' Christiane F.
Czytałam tę książkę i powiem szczerze że warto było poświęcić na nią czas. Środowisko narkomanów znam bardzo dobrze, mój facet pracował w ośrodku uzależnień.. Książka obnaża psychę narkomanów i jak dla mnie była to lektura uzupełniająca.
"My dzieci z dworca Zoo"
"Pamiętnik narkomanki"
"Stokrotka <--Też o narkomance ;]
"Harry Potter"
"Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów"
"Ania z Zielonego Wzgórza" i inne cz. tej książki
darma_25 [Usunięty]
Wysłany: 02-01-2007, 18:42
"Historyk" Elizabeth Kostovej polecam wszyskim tym którzy lubią powieści o wampirach. Kostova w ciekawy sposób przedstawia losy Vlada III Draculi. Szukam teraz "Draculi" Brama Stokera, jeszcze nie czytałam ale myslę, że jest tego warta.
mika [Usunięty]
Wysłany: 07-01-2007, 12:48
Przygody Robinsona Crusoe, W 80 dni do okola świata i Hańba to śą moje ulubione książki
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 23 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1103
Wysłany: 07-01-2007, 12:54
mika napisał/a
Przygody Robinsona Crusoe
Nie mogłam tego zmęczyć ani po polsku w podstawówce, ani po angielsku rok temu. Co ty w tym widzisz? Przeciez to jest nudne jak flaki z olejem
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Pomogła: 6 razy Wiek: 20 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2111 Skąd: Wrocław
Wysłany: 07-01-2007, 13:17
"Harry Potter" to niewątpliwie moja ulubiona książka Biorąc pod uwagę, że pochłaniałam tą książkę w niesamowitym tempie...
Jednak teraz czytam nieco ambitniejszą literaturę, choć "ambitny" to pojęcie względne jeśli chodzi o takie sprawy jak literatura na przykład...
Do moich ulubionych książek należy "Biały Oleander", "Cień wiatru" (po prostu się zakochałam ^^). Ostatnio przeczytałam genialną powieść pt. "Człowiek, który napisał książkę"... Niektórych może zgorszyc, gdyż jest tam wiele wątków erotycznych, ale mi się niesamowicie podobała. Czytałam ją wszędzie
_________________ Bo ty powinnaś sobie włosy na czarny przefarbować (...) http://3OCLOCK.eu
Pomogła: 9 razy Wiek: 20 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 785 Skąd: Waldenburg
Wysłany: 07-01-2007, 13:25
Historia na ogol interesujaca, ale sposob pisania Defoe nie przypadl mi do gustu, lektura strasznie sie ciagnie, odetchnelam kiedy ja odkladalam, ponowne zabranie sie za nia to nic przyjemnego a przynajmniej nie dla mnie.
Wiesz Darma, na ogol lubie ksiazki o dzieciach nocy, ale historia woloskiego ksiecia jest już trochę oklepana nie wiem czy zdecydowalabym sie po nia siegnac. Zreszta, jeszcze nie przeczytalam wszystkich czesci z serii Kroniki Wampirów Anne Rice.
Harry Potter to fenomen ! Mogę się pochwalić, że częśći 1-4 przeczytalam 10x, jestem w tralkcie czytania 4x 5cz. a 6cz przeczytalam 3x do tej pory. Mama uskarza sie, ze to maniactwo, ze zamiast siegac do innych ksiazek, pozostaje w miejscu, nie rozwijam sie, ale czytajac Pottera za każdym razem odkrywam coś nowego w tej książce. No i nie czytal wylacznie Pottera.
- np teraz dzieki lekcjom polskiego nauczylam sie doceniac pisarzy i poetow polskiego sentymentalizmu, romanztyzmu - cos co kiedys uwazalam za mzonki.
Wsrod uczniow powszechnie przyjeta zostala opinia, ze Sienkiewicz, Karpiniński, Mickiewicz, Slowacki i inni to okropni nudziarze. (No ok, byc moze ciezko sie czyta "Quo Vadis", ale to sie wytnie trylogia rls.) Te ksiazki maja wielkie przeslanie, wskazuja bledy, czasem szanse dla narodu polskiego, obnazaja piekno naszej tradycji, kultury, daja nadzieje na lepsze jutro (byly pisane ku pokrzepieniu serc w czasach dla autora aktualnych przypominajac najchwalebniejsze momenty polskiej historii, odwage na polu bitewnym i fakt, ze w trudnych sytuacjach zjednoczeni polacy moga zdzialac naprawde wiele). Sam mesjanizm jest dla nas bardzo znaczacy, przez wszystkie te lata zaborow i okupacji Polska byla zniewolona i traktowana w sposob okrutny, przez co wielu polaków, w tym wieszczy utożsamia nasz naród z Jezusem cierpiącm za grzechy innych. Bo te wszystkie państwa Europy byly znacznie bardziej bezpieczne, kiedy cale zlo i nienawisc koncentrowala sie na nas.
Polecam "Dziady" (szczegolnie czesc dreźnienską) i Kordiana. Być może ich autorzy nie przepadali za sobą, a przynajmniej prowadzili coś w rodzaju rywalizacji, jednak temat utworów jest dość podobny. Carat.
Alexei [Usunięty]
Wysłany: 11-02-2007, 14:39
Chris Wooding - "Zmory Alaizabel"
Barbara Rosiek - "Kokaina", "Alkohol, prochy i Ja", "Pamiętnik narkomanki".
Eoin Colfer - "Artemis Fowl...", "Lista Życzeń"
Epos babiloński i asyryjski ze szczątków odczytany i uzupełniony także pieśniami szumerskimi przrz Roberta Stillera - "Gilgamesz"
Zaproszone osoby: 3 Pomógł: 3 razy Wiek: 98 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 416 Skąd: Dom
Wysłany: 09-03-2007, 15:30
DJ Click napisał/a
hmm... tyz mam 15 lat ale Harry raczej nie gosci w mej biblioteczce
Btw. Jestem jego fanem, ta książka zawirowała mi w głowie, chociaż od mojej wypowiedzi mineło troche czasu, juz nie tak bardzo go lubie .
Aktualnie czytam "ERAGAON" i "WESOłE PRZYGODY ROBIN HOODA"
Wysłany: 05-04-2007, 13:38
Polecam wszystkie książki Paulo Coelho
debi# [Usunięty]
Wysłany: 13-04-2007, 16:35
uwielbiam Harrego Pottera,wiadomo ze budzi on u ludzi kontrowersje ale moim zdaniem jest ok
Przeczytałam wszystkie Wasze posty na temat książek i cóż, chciałabym to jakoś wszystko skomentować, ale lepiej będzie jeśli pozostawię to bez komentarza. W końcu o gustach się nie dyskutuje-podobno.
Aktualnie wchłaniam "Pachnidło" przy którym zrobiłam wielki błąd już na samym początku-byłam najpierw w kinie.
Ulubionej książki jakoś nie posiadam-zmienia mi sie to z wiekiem, chociaż ostatnio lubuję się w analizowaniu i czytaniu dwóch różnych wersji "Mechanicznej Pomarańczy", oraz felietonów Umberto Eco.
Zaproszone osoby: 3 Pomógł: 3 razy Wiek: 98 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 416 Skąd: Dom
Wysłany: 18-04-2007, 21:51
Ja kupuje "NAJSTARSZY" Drugą czesc Eragona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum