Nie masz jeszcze konta ? Zapraszamy do rejestracji ! Dzięki temu zyskasz możliwość dostępu do wszystkich działów na tym forum.
---------------------------------------------------------------------------------------------------- - szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!
OK, jeszcze raz. Przypuscmy ze maja do czynienia z czlowiekiem z marginesu spolecznego, obciaza go kosztami i co, zaplaci je? Nie, wiec nasla na niego komornika, dalej zaplaci? Nie.
aha
czyli ktos cie okradnie, zabierze komorke, portfel i powiedzmy czapke
zlapia go ale odzyskasz sama czapke (reszte sprzedal i wydal a ze nie pracuje wiec nie ma z czego cokolwiek oddac) po czym wypuszcza bo to przeciez niska szkodliwosc spoleczna
nastepnego dnia jadac do szkoly spotykasz kolesia co cie okradl ktory ci sie smieje bezczelnie w twarz, fajnie co?
znam kupe kolesi ktorzy nie pracuja, biora zasilek i bmw jezdza...
Frozen Lust napisał/a
Tak samo jest ze sciaganiem alimentow, nie ma bata by ktos kto utrzymuje, ze nie ma kasy zaplacacil koszty procesu
moge ci pokazac wyrok - koszty procesu ponosi osoba ktora ma placic alimenty
Frozen Lust napisał/a
Swiata sie nie naprawi przez prawo, lecz edukacje, wpajanie wartosci, postaw i tak dalej.
a dlaczego nie?
zrozm ze tu nie chodzi o wysokosc kary czy surowosc a nieuchronnosc!
popelnisz przestepstwo - ponosisz konsekwencje
wiekszosc powaznych przestepstw popelniaja recydywisci
chodzi o to ze wiekszosc przestepcow zaczyna od drobnych kradziezy czy aktow wandalizmu
lapiac ich i karzac (nie koniecznie wiezieniem - chodzi o negatywny bodziec) wpajamy im ze tego nie wolno
_________________ jestem moron i uzywam painta
a ty
zlapia go ale odzyskasz sama czapke (reszte sprzedal i wydal a ze nie pracuje wiec nie ma z czego cokolwiek oddac) po czym wypuszcza bo to przeciez niska szkodliwosc spoleczna
Ja cie rozumiem, tez bym wolala by wszystko pieknie sie ukladalo, ale nie mam zludzen co do wymiaru "sprawiedliwosci" ktory nie jest zupelnie sprawiedliwy. Fajnie by bylo gdyby to ktos zmienil, ale nie przy tym rzadzie, nie ma szans, skoro nawet tam wystepuje kumoterstwo. Popieram jak najbardziej kary, ale w wypadku gdy jest mala mozliwosc ukarania to oni wybrali tę godzine. Ja sie zgadzam z tym, ze nastolatki nie powinny wloczyc sie po nocy, ich miejsce jest w domu, sa jeszcze za mlodzi by byc na rowni ze starszymi, ich zadaniem na tym poziomie zycia jest glownie edukacja i na tym powinni sie skupic.
moron napisał/a
chodzi o to ze wiekszosc przestepcow zaczyna od drobnych kradziezy czy aktow wandalizmu
lapiac ich i karzac (nie koniecznie wiezieniem - chodzi o negatywny bodziec) wpajamy im ze tego nie wolno
Ale trzeba tez myslec o zapobieganiu, niekoniecznei droga strasznia czy prawa, ale zwyczajnej edukacji moralnej --- boze ale to brzmi O_o. Chodzi mi o to, ze wierze w ludzi, wierze w te dzieciaki, sadze, ze ich wychowanie bylo do dupy, brak zainteresowania ze strony rodzicow, mozliwe ze patologia, jednak gdyby ktos nad tym popracowal a nie staral sie wynalezc kolejny paragraf, to cos by to dalo.
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Ja sie zgadzam z tym, ze nastolatki nie powinny wloczyc sie po nocy, ich miejsce jest w domu, sa jeszcze za mlodzi by byc na rowni ze starszymi, ich zadaniem na tym poziomie zycia jest glownie edukacja i na tym powinni sie skupic.
tu troche racji masz ale ja mam inne podejscie do tego
w wieku tych nasty lat 15-19 czlowiek ma burze chormonow i musi sie troche wyszalec
dyskoteki itp wiadomo
owszem musza byc wyrazne granice ale godzina policyjna to grube przegiecie...
od wychowywania dzieci sa rodzice a nie szkola czy prawo
niestety faktem sa wspomniane przez ciebie patologie czy brak zainteresowania ze strony rodzicow...
a ty
tu troche racji masz ale ja mam inne podejscie do tego
w wieku tych nasty lat 15-19 czlowiek ma burze chormonow i musi sie troche wyszalec
dyskoteki itp wiadomo
Chodzi mi glownie o takich ponizej 15 lat. Mam z nimi do czynienia na codzien i nie sadze by mozna bylo im ufac jezeli chodzi o ich wlane bezpieczenstwo. Wiesz to wyglada tak - skonczylem podstawowke, jestem dorosly.
moron napisał/a
od wychowywania dzieci sa rodzice a nie szkola czy prawo
Mylisz sie, szkola powinna wychowywac, lecz niestety stracila te funkcje, a rodzice maja ją bardzo ograniczoną.
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
Chodzi mi glownie o takich ponizej 15 lat. Mam z nimi do czynienia na codzien i nie sadze by mozna bylo im ufac jezeli chodzi o ich wlane bezpieczenstwo. Wiesz to wyglada tak - skonczylem podstawowke, jestem dorosly.
co do <15 w 100% sie zgadzam od 15 do 18 dalbym troche swobody - ale troche
wg mnie nalezy wyksztalcic wiez z dzieckiem i coraz bardziej pozwalac sie jej opierac na zaufaniu
Frozen Lust napisał/a
Mylisz sie, szkola powinna wychowywac, lecz niestety stracila te funkcje, a rodzice maja ją bardzo ograniczoną.
szkola ma uczyc - rodzice wychowywac
a ty
Wiesz, chyba troche bardziej orientuje sie w zadaniach szkoly
Szkoła ma funkcje wychowawcza, chociaz oczywiscie nizsza niz rodzice, ale tak czy inaczej... Misja szkoly jest nie tylko ksztalcic, bo gdyby tak bylo to bylaby to tylko zimna instytucja nie dbajaca w ogole o zadne wiezi spoleczne, a skupiajaca sie tylko na wykladaniu wiedzy, bez rozwijania zainteresowan, tworczosci, poszerzania horyzontow, ksztaltowania innego spojrzenia na swiat, empatii i tak dalej. To sa zadania szkoly, miedzy innymi, a zobacz ze nie jest to tylko wyksztalcenie i nic innego.
dlaczego uważasz, ze to głupota ? nieletni w godzinach wieczornych winni być w domu, jeżeli tak nie jest a rodzice tego nie pilnują to powinien się zająć tym ktoś za nich
_________________ blogi i strony na zamówienie | zarabiaj kasę przez internet ! | ^_^na każdego posta znajdzie się riposta I've got soul, but I'm not a soldier | Proszę podaruj mi uśmiech i miłość, a uczucie oddam ze zdwojoną siłą Think before you post -
Wiek: 20 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 1867 Skąd: Wrocław
Wysłany: 20-10-2007, 23:15
Htsz, ja rozumiem, że pani w sklepie nie może sprzedać jakiemuś nieletniemu piwa czy papierosów, bo one szkodzą zdrowiu. Ale do cholery jasnej, gdy Ty, mają siedemnaście lat nie chodziłeś na imprezy albo chociaż do kolegów i nie musiałeś wracać w godzinach wieczornych do domu?! No i wyobraź sobie, że mając te siedemnaście lat musisz być przed 22.00 w domu, bo jakiś policjalnt może Cię złapać... To jest jakaś paranoja. Cwany jesteś, bo już dawno osiemnastkę skończyłeś, ale postaw się w sytuacji tych, którzy niestety jeszcze muszą trochę na to poczekać.
_________________ Bo ty powinnaś sobie włosy na czarny przefarbować (...) http://3OCLOCK.eu
Wysłany: 21-10-2007, 10:41
a właściwie to ja uważam, że przydałoby się coś takiego, trochę więcej rygoru, a powiedz mi gdzie ty byś chciała po 22 siedzieć
u koleżanki?
nie ma problemu
w pubie?
przecież teoretycznie już teraz przed 18 tam się ludzi wpuszczać nie powinno
(chyba? ._.)
Wiek: 20 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 1867 Skąd: Wrocław
Wysłany: 21-10-2007, 10:52
whisky bottle, a jakaś domówka? A z koleżanką zerwał chłopak i trzeba trochę dłużej u niej zostać? Dla mnie to bez sensu i niech nikt mi się nie stara wmówić, że tak nie jest.
_________________ Bo ty powinnaś sobie włosy na czarny przefarbować (...) http://3OCLOCK.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum