Forum.Blogowicz.info Strona Główna Forum.Blogowicz.info
Dyskusje Blogerów - Blogowe Forum Młodzieżowe - rozmowy o blogach, porady i nie tylko

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  ChatCzat
 Ogłoszenie 
Nie masz jeszcze konta ? Zapraszamy do rejestracji !
Dzięki temu zyskasz możliwość dostępu do wszystkich działów na tym forum.

Najlepsze polskie gry online z nagrodami

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Artur
01-11-2006, 23:24
[kuchnia] vege. rusza cię?
Autor Wiadomość
mur
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2006, 21:39   [kuchnia] vege. rusza cię?

Frozen Lust 
eBlog.Klub
Her Infernal Majesty

Zaproszone osoby: 12
Pomogła: 15 razy
Wysłany: 11-05-2006, 22:06   

E tam, to sa zwierzeta ktore nasi przodkowie udomowili, zeby nie musiec polowac.
Nie mam wyrzutow sumienia kiedy jem szynke.

Kamila 
eBlog.Klub
Mephistopheles

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 11-05-2006, 22:51   

Kiedy jem, tez nie mam. Ale kiedy ogladam zdjecia (prawdziwe zdjecia z rzezni i transsportu a nie te smieszne napisy) to przychodzi bardzo wiele wyrzutow. Konczy sie na tym ze gora miesiac nie jem miesa, ale prdzej czy pozniej oslabiony brakiem bialka organizm domaga sie swojego.

mati820 
eBlog.Klub

Wysłany: 12-05-2006, 09:30   

Ja kiedyś 3 miesiąced byłem wegetarianinem, alę z czasem i juz miałem tego dośyć !!
Ale i tak teraz jem tylko rzeczy z kurczaka , bo innych mięs to nie lubie !! :D

Frozen Lust 
eBlog.Klub
Her Infernal Majesty

Wysłany: 12-05-2006, 10:45   

A jak sobie wyobrazacie zabijanie zwierzat hodowlanych?
Zastrzyki usypiajace? Ciecie skalpelem? Zwierzeta, ktore zjadlismy pomogly nam przetrwac, dzieki temu ze jemy miesa nasza cywilizacja wyglada jak wyglada. Gdybysmy od samego poczatku zywili sie roslinami to na pewno poszlibysmy inna droga ewolucji.

Nie moge zrozumiec wegetarian, odrzucaja dar ktory nam daja zwierzeta, w postaci wlasnych cial. Robia to od tysiacleci, a w sredniowieczu przykladowo nikt sie nie skarzyl ze swinie sa "bestialsko" zabijane. Ludzie cieszyli sie, ze wogole maja co do garnka wlozyc, mieso bylo podstawa diety. Ja sie nigdy nie wyrzekne tego, bo ideologia wegetarianska jest dla mnie smieszna.

Sylwia
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2006, 11:24   

Ja jem mieso i bede jesc , p[rtzykro mi ja sie sałatą nie najem.
Zwierzeta lubie i gdyby kotlety sojowe smakowały jak schabowe a nie jak chapi to bym nie jadla miesa. :hyhy:

Shout_ 
Blog.Klub
o. prowadzący

Wysłany: 12-05-2006, 12:24   

W 100% popieram Sylwie....

mur
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2006, 12:49   

Frozen Lust, ale ty masz elekwencję ;)

ale zobaczcie ze to jest trendy, bo ludzie nie potrzebują kalorji, bo ich nie spalają; ja uważam że powinienem dużo wiecje jadac i dużo wiecej spalać

Mieso jest dość czasochłonne do przyrządzenia takze- nie jadam go regularnie.

Vege jest droższe chyba, znaczy gdzyby chciał tyle kalorji uzykać (kaloria jest miarą wartości, a nie używam tego wyrazu żeby je liczyć)

&Kitana 
Blogowicz.Friend
Cathar

Wysłany: 12-05-2006, 21:28   

Drożesze .. zimą i wiosną. Poza tym warzywka i owoce zimówki są naszprycowane sztucznymi hormonami - wniosek jest taki że zarcie wegetarian jest często bardziej toksyczne od mięsa :looka:
Człowiek jest stworzeniem wszystkożernym i nie należy tego zmieniać. Psychika ludzka jest coraz bardziej dziwna :zdziwko:

Krystian
[Usunięty]

Wysłany: 13-05-2006, 13:40   

Moja Nauczycielka powiedziała na lekcji, gdy gadaliśmy o wegetarianiźmie:

Cytat
Zwierzęta są po to, aby je zabijać i zjeść

Sylwia
[Usunięty]

Wysłany: 15-05-2006, 15:18   

Każde stworzenie ma prawo żyć , twoja nauczycielka ma troche błędne pojęcie. Jemy zwierzeta , by przetrwać. Moim zdaniem zabijanie zwierzat dla foter , ktore juz dano przestały ratowac człowiekowi zycie , potrafimy się bez nich obejsc jest absurdem. Uwazam ze jesli coś jest niezbędne do zycia i nie sposób się bez tego obejść to zabicie w tym celu zwierzecia nie jest złe, jednak jesli zabija się tylko na potrzebę swojego zbytkownego zycia , by paradowac w futrze biednych norek czy czegos tam to juz jest przesada.

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Zaproszone osoby: 48
Wysłany: 15-05-2006, 18:37   

samo zabijanie dla zaspokojenia głodu nie jest złe, to tak jakby mówić do lwa żeby zaczął jeść trawę i przestał uganiać się za zebrami.

Kamila napisała wyżej o masakrycznych zdjęciach z transportu i to właśnie z tym się powinno walczyć - aby hodowle zwierząt do uboju były odpowiednie - a nie promować alternatywę - wegetarianizm ;) nie sadze abyśmy zrezygnowali całkowcie z mięsa ;)
zapraszam do przewodnika po forum

N`talia
[Usunięty]

Wysłany: 21-05-2006, 10:53   

Frozen Lust napisał/a
Nie moge zrozumiec wegetarian, odrzucaja dar ktory nam daja zwierzeta, w postaci wlasnych cial. Robia to od tysiacleci, a w sredniowieczu przykladowo nikt sie nie skarzyl ze swinie sa bestialsko zabijane. Ludzie cieszyli sie, ze wogole maja co do garnka wlozyc, mieso bylo podstawa diety. Ja sie nigdy nie wyrzekne tego, bo ideologia wegetarianska jest dla mnie smieszna.

:| normalnie aż mi się odechciewa takich rzeczy czytać :/ //
Dar? A ktoś zapytał jakieś zwierzę czy chciałoby być szynką? ;/ Nie wydaje mi się! Dar w postaci własnych ciał?! Boże, to brzmi jak z jakiegoś horroru :/
W średniowieczu nikt się również nie skarżył, że za niezapłacenie pańszczyzny mordowano cale chłopskie rodziny. O ile wcześniej te rodziny nie umarły z powodu chorób i głodu :/ Ludzie wtedy sami żyli prawie jak zwierzęta, w brudzie i smrodzie :/ Jedli mieso, bo było ogólnie dostępne. Mieli róznego rodzaju niedobory witamin itp. z powodu braku warzyw w diecie. Średni wiek, w którym umierali ludzie w średniowieczu jest nieporównywalny do dzisiejszej średniej :/
Śmieszna ideologia? A wiesz, że wszystkie niezbędne organizmowi składniki można znaleźć w warzywach, nabiale i rybach? Przy okazji nie brudząc rąk krwią bestialsko mordowanych zwierząt... Znasz najnowszą piramidę żywieniową zalecaną przez lekarzy? Mięso nie jest tam PODSTAWĄ diety!

Szanuję i podziwiam wegetarian i ich poglądy, ponieważ są to ludzie, którzy myślą nie tylko o swoich żoładkach ale i o naturze. Gdyby zabijać zwierzęta bez ograniczeń, w końcu wymarłyby jak na przykład tury w polskich puszczach...
Nie jestem wegetarianką, ale mięso jem rzadko, najczęściej drób lub jakieś typowo obiadowe dania mięsne. Nie jest to spowodowane moją 'ideologią' ale tym, że po prostu mięso mi nie smakuje. Odrzuca mnie od wędlin na widok surowego kawała mięsa... Bo nie lubię świadomości, że to kawałek jakiegoś ciała. Widziałam w życiu odcięty łeb świni i domową produkcję wędlin, miedzy innymi dlatego czesto mieso nie przechodzi mi przez gardło.

Ok, konsumpcja wędlin nie jest równoznaczna z mordowaniem niewinnych zwierząt... Ale wrzucanie żywych zwierząt do kotłów z wrzątkiem, bicie aby mięso odchodziło od kości, transport w nieludzkich warunkach i wiele innych bestialstw, które 'ludzie' fundują naszym 'braciom mniejszym' jest nie do przyjęcia :/ / Nigdy w życiu się z tym nie pogodzę, tak samo jak z zabijaniem dla produkcji futer i rekreacyjnym myślistwem! ! !
W moim mieście znajdują się duże zakłady mięsne. Mój ojciec z racji, że ma firmę remont.-bud. budował tam kiedyś chłodnie i widział sposób, w jaki zwierzęta są ubijane. Nikt ich tam nie bił ani nie okaleczał przed śmiercią. Nie trzeba od razu bestialsko wrzucać żywych świń do wrzątku, żeby wyprodukować wędliny :/ // Nie mówcie więc, że to konieczne, potrzebne i dobre !!!

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Wysłany: 21-05-2006, 12:32   

N`talia napisał/a
A wiesz, że wszystkie niezbędne organizmowi składniki można znaleźć w warzywach, nabiale i rybach? Przy okazji nie brudząc rąk krwią bestialsko mordowanych zwierząt...
ryby to już nie zwierzęta ? można sobie łowić prądem :> ? jakbyśmy mieli się czepiać to w wyniku tego nic co żywe nie powinno być zjadane ;)

Frozen Lust 
eBlog.Klub
Her Infernal Majesty

Wysłany: 21-05-2006, 12:32   

N`talia napisał/a
Śmieszna ideologia? A wiesz, że wszystkie niezbędne organizmowi składniki można znaleźć w warzywach, nabiale i rybach? Przy okazji nie brudząc rąk krwią bestialsko mordowanych zwierząt... Znasz najnowszą piramidę żywieniową zalecaną przez lekarzy? Mięso nie jest tam PODSTAWĄ diety!

Ale mnie to nie interesuje, skoro nie przeszkadza mi chow trzody, ktora to czlowiek robi od tysiacleci. Po co dzik zostal udomowiony? Albo krowa? Przeciez kiedys to byly zwierzeta dzikie, a czlowiek je udomowil po to, zeby mogl korzystac z ich miesa i mleka, dla mnie to rzecz naturalna. Jezeli chodzi o wegetarian, to oczywiscie ideologia bardzo piekna, dlatego tez przyciaga mase mlodych idealistow, ale ja w tym widze idee, ktora zaczyna byc w modzie.
Nie chcesz byc uznanym za ciemiezyciela biednych swinek - zostan wyznawca wegetarianizmu. Mnie sie odechciela sluchac wegetarian, bo to ludzie ktorzy powtarzaja jedna i te sama spiewke, ktora jest nudna. To jest konformizm w najwyzszej postaci.
N`talia napisał/a
Szanuję i podziwiam wegetarian i ich poglądy, ponieważ są to ludzie, którzy myślą nie tylko o swoich żoładkach ale i o naturze. Gdyby zabijać zwierzęta bez ograniczeń, w końcu wymarłyby jak na przykład tury w polskich puszczach...

Dlatego zwierzeta sie hoduje, a nie puszcza w lasy zeby na nie polowac.
N`talia napisał/a
Odrzuca mnie od wędlin na widok surowego kawała mięsa... Bo nie lubię świadomości, że to kawałek jakiegoś ciała. Widziałam w życiu odcięty łeb świni i domową produkcję wędlin, miedzy innymi dlatego czesto mieso nie przechodzi mi przez gardło.

Ja tez to widzialam, a w przypadku kurczakow ogladalam nie jedno uciecie glowy, ktore robila moja babcia. Nie oglupilo mnie do tego stopnia, zeby popadac skrajnosc, chociaz oczywiscie wolalabym zeby ubojnie i fermy kurne traktowaly zwierzeta nie po bestialsku. Czyli zadnego karmienia tuba, ani trzymania w srodowisku w ktorym kurczaki padaja bo jest ich tak duzo, ze nie maja gdzie sie ruszac. Nie popieram zlego traktowania zwierzat, ale to nie znaczy ze odetne sie calkowicie od jedzenia potraw miesnych. Dla mnie kielbasa jest kielbasa a gdy ja jem nie widze swinki w oborze tylko pyszne miesko. Uwazam, ze to moja postawa jest zdrowa, a nie wegetarian, ktorzy gdy widza kielbase to pojawia sie im przed oczami wizja rzezni. To jest lekka fiksacja, ktora powinno sie skonsultowac z lekarzem.

~Htsz 
Administrator
Ojciec Chrzestny II

Wysłany: 21-05-2006, 12:45   

Frozen to żadko spotykane ale popieram twoje zdanie :P

Frozen Lust napisał/a
Dla mnie kielbasa jest kielbasa a gdy ja jem nie widze swinki w oborze tylko pyszne miesko
swietne :rotfl:

zawse beda ci dobrzy i zli, zawsze ktoś bedzie pokrzywdzony, taka natura ziemska :p

Odpowiedz do tematu