Nie masz jeszcze konta ? Zapraszamy do rejestracji ! Dzięki temu zyskasz możliwość dostępu do wszystkich działów na tym forum.
---------------------------------------------------------------------------------------------------- - szybko piszesz na klawiaturze? zarób na tym!
Wysłany: 29-08-2007, 15:02 strony internetowe i blogi do rejestracji!
Cytat
Prokuratorzy coraz chętniej ścigają autorów stron internetowych za to, że nie zarejestrowali ich w sądzie jako dziennik lub czasopismo. Przekonał się o tym m.in. Leszek Szymczak, prowadzący serwis GazetaBytowska.pl, który został oskarżony o prowadzenie serwisu bez rejestracji. Organy ścigania zajęły się nim, ponieważ nie usunął z forum komentarzy internautów na temat komornika, o którym program wyemitowała TVN.
(...)
Ta sprawa doczekała się niedawno postanowienia Sądu Najwyższego. Może ono wstrząsnąć polskim Internetem. Wprawdzie sąd oddalił kasację prokuratury, gdyż uznał, że skoro wydawcom odmówiono zarejestrowania tytułu, to nie można ich teraz za to karać. Z drugiej strony doszedł do wniosku, że strony WWW muszą być rejestrowane tak samo jak czasopisma papierowe.
Co istotniejsze, dotyczy to zarówno profesjonalnych portali informacyjnych, jak i np. amatorskich stron ze zdjęciami rodzinnymi. - Zgodnie z prawem prasowym treść nie ma znaczenia do uznania publikacji za prasę - tłumaczy Rzeczpospolitej sędzia SN Jacek Sobczak, który był sprawozdawcą w opisanej sprawie. W praktyce oznacza to, że jeśli strona jest aktualizowana częściej niż raz w tygodniu, powinna zostać zarejestrowana jako dziennik. Jeśli rzadziej, ale przynajmniej raz w roku - jako czasopismo. Autorowi strony za brak rejestracji grozi grzywna, a nawet kara ograniczenia wolności.
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 15 razy Wiek: 22 Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 1102
Wysłany: 29-08-2007, 15:37
Hahahahahaha, i powiedz mi jeszcze, że za taką rejestracje trzeba będzie płacić. Tia, to jest kretyństwo. Nie traktuję swojego bloga jako czasopismo i na pewno nie będę starała się na pozwolenie (!!!!!!) żeby go prowadzić. Kretyństwo to jest i ingerowanie w wolność osobistą.
_________________ Pamiętnik
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
To jest najgłupsza rzecz jaka słyszałam Ja prowadzę bloga, nawet dwa (chociaż ten drugi oferuje darmowe szablony) i nie zamierzam rejestrować tego gdzies. Podobnie jak Frozen Lust, nie będę się starała o pozwolenie, żeby prowadzić bloga.
_________________ "Cashee Foo is not for you!"
A może jednak zainteresowany?
Hahahahahaha, i powiedz mi jeszcze, że za taką rejestracje trzeba będzie płacić.
Żebyś wiedziała. 40 zł taka rejestracja kosztuje.
To nie o to chodzi, że chcecie czy nie chcecie rejestrować, zresztą ja też nie mam zamiaru. Takie mamy w Polsce anachroniczne prawo prasowe, nie biorące poprawki na strony internetowe i traktujące zarówno publikacje papierowe jak i sieciowe na równi. Pozostaje mieć nadzieję, że zostanie ono kiedyś dostosowane do naszych obecnych realiów.
ŻAL PL, jak to niektórzy pisują...
_________________ It's nice to be important, but it's more important to be nice...
Zaproszone osoby: 46 Pomógł: 40 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Sty 2006 Posty: 3122 Skąd: Wroclove City
Wysłany: 29-08-2007, 21:48
Lukem napisał/a
Za co siedzisz? Za Blogowicz.info, a Ty? Ja za blogaska na Onecie.
pff nie zamierzam siedzieć, jak będzie trzeba wydam te 40plnów ale wolałbym nie wydawać bo to rzeczywiście paranoja
_________________ blogi i strony na zamówienie | zarabiaj kasę przez internet ! | ^_^na każdego posta znajdzie się riposta I've got soul, but I'm not a soldier | Proszę podaruj mi uśmiech i miłość, a uczucie oddam ze zdwojoną siłą Think before you post -
Pomogła: 5 razy Wiek: 20 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 1826 Skąd: Wrocław
Wysłany: 02-09-2007, 17:22
Lukem, i bardzo dobrze, że powstała, bo większość ludzi pewnie twierdzi, że to jest tak absurdalne i w ogóle w to nie wierzą...
Ci kretyni udeżają w to, na co jest popyt...
_________________ Bo ty powinnaś sobie włosy na czarny przefarbować (...) http://3OCLOCK.eu
Nie zarejestruje strony, której stworzę, bloga ani forum. Podobnie jak Frozen Lust i Cashee. Piractwo też jest nielegalne, ale dużo osób nadal to robi. Nie zapłacę nawet, jeśli miałoby to kosztować 1 zł. Pewnie wprowadził to jakiś durny PiS.
Tobiasz, czy Ty czytasz wcześniejsze posty zanim sam coś napiszesz?
Tego nie wymyślił żaden "jakiś durny PiS", ta ustawa weszła w życie dokładnie w 1984 r. Czyli w czasach kiedy internet po prostu nie istniał. Inna sprawa, że dopiero niedawno trzeba było ją zastosować w przypadku strony internetowej - i wyszło to skandalicznie.
Cytat
Piractwo też jest nielegalne, ale dużo osób nadal to robi.
Znam takie powiedzonko o muchach i czymś, do czego one przeważnie lecą...
_________________ It's nice to be important, but it's more important to be nice...
NIE MA ustawy odnośnie stron internetowych. Strony internetowe - tak jak już wspomniałem wcześniej - podchodzą właśnie pod tą starą ustawę o prawie prasowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum