http://validator.w3.org/
spróbuj tutaj wrzucić kod.
powinien Ci napisać w której linijce nie masz zamkniętego znacznika - potem przejrzysz kod za pomocą 'źródło strony' odnajdując ten fragment i powinnaś się dowiedzieć w którym poście napsociłaś.
pewnie by rok szukała przyczyny jakoś nie widzi mi się wklejanie dziwnego kodu bloggera do validatora - nic dobrego z tego nie wyniknie raczej ani nie pomoże w rozwiązaniu problemu.
Najszybciej (w momencie kiedy nie grzebało się w HTML szablonu) jest sprawdzić kilka ostatnich wpisów - i jak widać jeden z nich był przyczyną rozwalania się szablonu.
UlaEstko napisał/a:
Zależoby mi też na tym, by zdjęcia były jak największe, natomiast ten prawy pasek boczny czytelny, ale nie za szeroki. No i nie umiem także poradzić sobie z tymi cieniami przy ramkach ((
na forum były już tematy dotyczące poszerzania bloga przeglądnij dział o Blogspocie. Dostałaś też konkretną instrukcję (link do tematu) gdzie jest napisane jak pozbyć się cienia - odnajdź wskazany fragment kodu i skasuj to co należy.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Hej,
dzięki za pomoc.
Z filmikami youtube już sobie radzę a teraz w wolnej chwili zrobię jeszcze raz krok po kroku
to z cieniami.
Mam nadzieję, że wszystko się uda
[ Dodano: 08-11-2011, 20:00 ]
Udało się! Zdjęcia nie mają już cieni ;-)
Mogę jeszcze prosić o jedną radę?
Otóż zmieniłam sobie trochę styl mojego bloga, i chciałabym w nagłówku, aby zaraz pod spodem tytułu w po prawej stronie (teraz jest po lewej -> opis bloga) pojawiły się tylko moje imię i nazwisko.
Coś takiego jak jest tu:
http://silviasencek.blogspot.com/
Próbowałam to zmienić w tytule bloga, ale niestety tam jest za mało miejsca i przeskakuje tylko na sam początek drugiej linijki ;/
Da się to jakoś zmienić?
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Hej
dzięki za te informacje, ale szczerze pisząc trochę pogubiłam się w Twoim opisie.
W związku z czym przesyłam tu poniżej te kody które skopiowałam sobie z CSS, tak abyś mógł sprawdzić czy to rzeczywiście tak ma być.
Odnalazłam kod pierwszy i zamieniłam wartość tak jak piszesz:
to miał być temat o animacji zdjęć, zatem na przyszłość pamiętaj, że jak masz zamiar zapytać o cos nowego to trzeba rozpocząć nowy wątek
Jak wklejasz jakiś kod HTML/CSS/PHP zamykaj go wewnątrz CODE (przycisk nad edytorem).
Zasada tworzenia stylu dla danego elementu wygląda tak:
Kod
selektor { cecha: wartość; }
dlatego jak coś trzeba dopisać do danej klasy (lub identyfikatora) to nie można tego zrobić za nawiasami {} tylko wewnątrz dopisujesz kolejną linię. Każda linijka kończy się średnikiem;
Druga sprawa to taka, że w bloggerze wiele elementów wczytywanych jest za pomocą zmiennych, dlatego najlepiej szukać wskazanych przeze mnie klas tylko po ich nazwach. Otwierasz edytor HTML szablonu, wciskasz ctrl+f (na dole przeglądarki pojawi się okienko wyszukiwania) i wpisujesz np. .header-inner .Header .titlewrapper
p.s. te dwa zabiegi z padding i margin powodujązmniejszenie się odległości nagłówka z tytułem od twojego imienia i nazwiska (description) - nie jest to jakieś konieczne, ale uznałem, że jak będą bliżej siebie to będzie lepiej wyglądało.
text-align: right; powoduje, że tekst przesuwa się do prawej strony szablonu.
jeżeli będzie zbyt z prawej możesz dopisać tam kolejną linijkę z padding-right: 30px; (gdzie 30px to jest odległość od prawej, można podać inną).
Wow! Rewelacja
Teraz jak mi wszystko wytłumaczyłeś, to bez problemu udało mi się pozmieniać kody.
Zgodnie z Twoją prośbą zaczynam jeszcze jeden nowy wątek, ponieważ chciałabym jeszcze prosić o pomoc w sprawie tego nagłówka.
Jeszcze raz DZIĘKUJĘ BARDZO BARDZO BARDZO!
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).