| |
Forum Blogowe
Blogerzy wszystkich platform, łączcie się! Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu |
 |
Forum Blogger - [Blogger, Gmail] Jak ustawić adres email taki sam jak nazwa bloga?
tumonia - 2018-06-08, 11:33 Temat postu: blog a mail Mam bloga na bloggerze. Czy gmail jak zakładam bloga blokuje nazwę , której użyłam dla bloga? Jeśli tak, to jak mogę zrobić by mail przypisany bo bloga miał ta samą nazwę co istniejący blog
Jak próbuje po prostu założyć nowe konto gmail to dostaję komunikat , że już jest zajęta ta nazwa
Htsz - 2018-06-08, 13:14
Hej, te nazwy są niezależne od siebie. Alias maila wybierasz przy rejestracji gmaila a nazwę do URL strony po aktywowaniu profilu na bloggerze i wybraniu opcji tworzenia nowego bloga. Można mieć nawet konto google bez gmaila. Jeżeli nazwę pokazuje jako zablokowaną, to widocznie ktoś inny już jej użył. Miliony osób na całym świecie korzysta z usług google.
Nazwy maila zmienić nie możesz. Utworzenie nowego konta związane będzie i tak z dodaniem drugiego administratora, jednak dane z pierwszego konta nadal będą przypisane do niego i znikną w razie skasowania tego profilu.
Możesz skorzystać z domeny komercyjnej, takiej jak .pl czy .com. Opłata roczna w ovh to około 50zł a jest w tym zawarta możliwość utworzenia skrzynki mailowej. Wtedy adres będzie w stylu kontakt@mojapieknanazwabloga.pl a odbierać ją będziesz na swoim gmailu (po skonfigurowaniu). Ustawiłem już wiele takich adresów i skrzynek pocztowych. Nie widzę minusów tego rozwiązania, oczywiście poza wydawaniem pieniędzy raz na rok.
|
|