Witajcie, ja podobnie jak Elaine Blath z tematu mam domenę zakupioną na linuxpl.com.
Niestety podczas próby dodania rekordu CNAME z adresem bloga:
Kod
www.sXXXXX.pl. CNAME ghs.google.com.
Wyświetla mi się:
Kod
Nie można dodać rekordu
Istnieje już rekord A o podanej nazwie
Czy to może mieć związek z rekordem. Mam usunać ten rekord?
Kod
www A 78.46.109.85
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
PS Wrzucam ustawienia tabeli
PS2. W bloggerze po wygenerowaniu kodu dla CNAME, nie mam dodanej swojej domeny. Wolę najpierw poczekać aż .PL podepnie się pod bloggera a później w blogerze wskazać adres domeny, tak, aby osoby wchodzące na blogspota nie przechodziły do niedziałającej domeny. Czy tak jest OK?
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Dziękuję, Htsz za odpowiedź. Udało się dodać ten wpis CNAME, jednak dalej nie działa mi domena.
Wspomniałeś o tutorialu - proszę o link? w Internecie znajduje sprzeczne informacje?
Przeglądając posty innych rozumiem że ma być to w formie:
Czy dodanie adresu www.mojadomena.pl w bloggerze i następnie kliknięcie Zapisz jest obowiązkowe(czy domena zadziała bez dodania adresu w bloggerze)?
Chciałbym uniknąć sytuacji gdzie ktoś wchodząc na blogger.com zostaje przekierowany do niedziałającej domeny.pl
Poprawnie zapisane dane w strefie DNS zaczynają działać dość szybko. Ja to zwykle ogarniam w pół godziny wraz z mailem, analytics i narzędziami dla webmasterów. Jeżeli coś było mieszane, szczególnie z NS, to wtedy trzeba czekać o wiele dłużej na odświeżenie.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Dzięki jeszcze raz Htsz. Zadziałało;)
Wpisy CNAME miałem dobre, tak jak przy pierwszym poście. Okazało się, że musiałem dodać mojądomene do blogera i kliknąć ZAPISZ. Zaskoczyło od razu. Pewnie jakbym od napisał, że mam błąd 404 od google to by sprawa się wyjaśniła szybciej ;P
Tak więc w przypadku linuxpl.com kluczowym okazało się usunięcie rekordu:
Kod
www A 78.46.109.85
Dzięki temu możliwe było dodanie jednego z dwóch wpisów CNAME.
W załączniku zostawiam ustawienia które działają.
Pozdrawiam
Ps. Tylko favikonka nie działa. Myślicie, że muszę poczekać?
Wysłany:
2017-10-10, 09:25Skrzynka pocztowa po przeniesieniu domeny
Cześć! Udało mi się (w dużej mierze dzięki temu forum) przenieść bloga na domenę z końcówką .pl. Domenę mam wykupioną na nazwa.pl. Jednak po przeniesieniu nie mogę w ogóle zalogować się do mojej poczty na nazwa pl (która była zrobiona dla tej samej domeny tj. hello@weddsday.pl). Wyskakuje komunikat o tym, że albo nazwa e-maila albo hasło są błędne.
Czy przeniesienie automatycznie pozbawiło mnie dostępu do poczty czy problemu szukać zupełnie gdzie indziej?
Załączam zrzut z moich ustawień DNS (jest jeszcze ten ostatni A, ale go ucieło)
threefoxes, mimo, że Twoja domena przypisana jest do serwerów DNS nazwypl, to kieruje na inne serwery - google. Być może to koliduje z wpisem MX, który obecnie wskazuje na Twoją domenę. Nie mam zbyt częstego kontaktu z nazwą i home, bo uważam, że ceny odnowień u nich są kolosalne. Wolę ovh i w ich przypadku mam trzy wpisy MX, które kierują na serwery ovh (szyfrowane połączenie przy okazji). Wielokrotnie konfigurowałem tam domeny na bloggerze i nie było problemu z uruchomieniem, i działaniem skrzynki mailowej z domeny.
Może warto dopytać pomoc nazwypl w jaki sposób obsługiwana jest poczta z domeny i czy możesz/musisz wprowadzić jakieś zmiany w rekordach MX by nadal obsługiwana była przez nazwępl?
Mam dwie subdomeny i na każdą z nich przekierowany blog z blogspota - zadziałało przez CNAME bez problemu. Jednak działa tylko w sposób blog1.domena.pl bez www i nie mogę tego przekierowania ustawić, żeby po wpisaniu www.blog1.domena.pl też działało.
Drugi problem, chcę przekierować trzeci blog na domenę główną domena.pl pozostawiąjąc przy tym blog1.domena.pl i blog2.domena.pl. Wpisałam CNAME jak przy subdomenach, ale w blogerze wywala mi błąd 12.
działa tylko w sposób blog1.domena.pl bez www i nie mogę tego przekierowania ustawić
bo się tego nie ustawia, blog1 jest taką samą subdomeną jak www a Ty próbujesz ustawić subdomenę do subdomeny W przypadku subdomen nie ma www na początku.
annlea napisał/a:
Drugi problem, chcę przekierować trzeci blog na domenę główną domena.pl pozostawiąjąc przy tym blog1.domena.pl i blog2.domena.pl. Wpisałam CNAME jak przy subdomenach, ale w blogerze wywala mi błąd 12.
sprawdź czy wpisy są widoczne publicznie, możesz też zajrzeć np do narzędzi dla webmasterów i tam zweryfikować ten oraz inne swoje adresy.
Coś więcej mogę podpowiedzieć znając nazwę domeny. Jeżeli nie chcesz tego ujawniać publicznie, to zapraszam prywatnie ;-)
działa tylko w sposób blog1.domena.pl bez www i nie mogę tego przekierowania ustawić
bo się tego nie ustawia, blog1 jest taką samą subdomeną jak www a Ty próbujesz ustawić subdomenę do subdomeny W przypadku subdomen nie ma www na początku.
Hmm... ale weźmy np. bloga mojej koleżanki - u niej działa subdomena z www i bez www:
www.banita.travel.pl i banita.travel.pl > to przekierowuje na to z www. U mnie jak wpiszę nazwę z www google podaje, że taka strona nie istnieje. Nie mówię tu o dwukrotnym przekierowaniu z bloggera na subdomenę z i bez 'www', tylko o tym wewnętrznym już w rekordach DNS.
Travel.pl nie jest subdomeną, lecz normalną domeną (tak jak .com, .net czy .com.pl).
Tym niemniej, OVH ma opcję ustawiania przekierowań z subdomeny na dowolny adres WWW w panelu domeny. Zaloguj się do panelu, wybierz swoją domenę, potem link 'Przekierowanie' i następnie "Dodaj przekierowanie", jako nazwę subdomeny wpisz www.blog1, wybierz 'na adres www', potem 'za pomocą przekierowania widocznego', 'Stałe (301)' i wreszcie wprowadź adres swojego bloga bez www (http://blog1.domena.pl).
Podobny efekt możemy osiągnąć poprzez dodanie rekordu CNAME o nazwie www.blog1.domena.pl i z adresem docelowym blog1.domena.pl.
Travel.pl nie jest subdomeną, lecz normalną domeną (tak jak .com, .net czy .com.pl).
Tym niemniej, OVH ma opcję ustawiania przekierowań z subdomeny na dowolny adres WWW w panelu domeny. Zaloguj się do panelu, wybierz swoją domenę, potem link 'Przekierowanie' i następnie Dodaj przekierowanie, jako nazwę subdomeny wpisz www.blog1, wybierz 'na adres www', potem 'za pomocą przekierowania widocznego', 'Stałe (301)' i wreszcie wprowadź adres swojego bloga bez www (http://blog1.domena.pl).
Podobny efekt możemy osiągnąć poprzez dodanie rekordu CNAME o nazwie www.blog1.domena.pl i z adresem docelowym blog1.domena.pl.
Wiem, że travel.pl jest normalną domeną główną, chodzi mi o subdomeny i podałam konkretny przykład (działający) dla zobrazowania sytuacji.
Jeśli ja się niejasno wyraziłam, to jeszcze raz:
przykład działający i to, do czego dążę i co chcę zrobić u siebie
po wpisaniu www.banita.travel.pl - działa
po wpisaniu banita.travel pl - działa i przekierowuje na www.banita.travel.pl
U mnie:
www.blog.domena.pl - nie działa
blog.domena.pl - działa i jest to przekierowanie z blogger.com na ovh. Oczywiście nie mogę przekierować z bloggera dwa razy tego samego bloga raz bez ww i drugi raz na www.blog.domena.pl - muszę to zrobić wewnątrz na ovh i to nie działa. Nie działa wg sposobu podanego przez Ciebie ("Istnieją przekierowania dla domen, które chcesz przekierować, które wchodzą w konflikt z przekierowaniami, które chcesz dodać.), nie działa żadne przekierowanie, widoczne, niewidoczne, żadne. Dlatego proszę o pomoc. To jest pierwszy problem.
A drugi jest taki, że Również nie działa przkierowanie kolejnego, trzeciego bloga na www.domena.pl, czyli na domenę główną - tutaj blogger wyrzuca błąd 12, chociaż robię to tak samo jak przy subdomenach, z tą różnicą, że wtedy wpisywałam blog.1domena.pl i blog2.domena.pl > w ovh CNAME ghs.google.com. Teraz dla domeny głównej www.domena.pl tworzę ten sam CNAME, w bloggerze wpisuję jedynie www i to nie działa. Więc pytanie dlaczego działa w tamtych dwóch przypadkach, a w tym nie.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).