Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Przesunięty przez: Htsz
2014-11-20, 19:27
Autor Wiadomość
rocknroll69 
Blogger.Klub

Wiek: 30
Dołączył/a: 09 Paź 2014
Posty: 6
Miasto: Gdańsk

Wysłany:    [blogger] edycja automatycznego skracania postów i miniatur

Mam problem z zastosowaniem na swoim blogu kodu z tematu obrazek z głównej strony jako odnośnik do posta. Wpisuję wszystko wg podanych wskazówek, ale tylko niektóre (zdecydowana mniejszość) postów zostaje skrócona. Pozostałe pozostają bez zmian, tylko na samym dole pojawia się link "Czytaj dalej" (mimo, że są wyświetlane w całości).

Utworzyłem nowy blog do testów. Zaimportowałem na niego wszystkie posty z mojego bloga, a także skopiowałem cały kod html - oba blogi wyglądały więc identycznie. Do kodu html z bloga testowego dodałem wszystkie kody z podanego wyżej tematu. I wszystko działa jak powinno, tzn. wszystkie posty są skrócone.

Jednak po skopiowaniu całego kodu html z bloga testowego i wklejenia go w miejsce kodu html (także całego) właściwego bloga - wygląda on tak, jak opisałem w pierwszym akapicie.

Dlaczego na jednym blogu kod działa prawidłowo, a na drugim nie, chociaż cały kod html na obu jest identyczny? W czym może tkwić problem?
 
  podziel si� tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imi: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8944
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2014-11-19, 12:58   

Musisz pokazać jak to wygląda po zastosowaniu instrukcji, inaczej możemy sobie jedynie pogdybać.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
rocknroll69 
Blogger.Klub

Wiek: 30
Dołączył/a: 09 Paź 2014
Posty: 6
Miasto: Gdańsk

Wysłany: 2014-11-19, 14:09   

Blog testowy (ten na którym wszystko działa jak powinno) wygląda tak: link do zdjęcia

Na blogu, na którym chcę, żeby wyglądało to tak, jak na powyższym, wygląda to tak: link do zdjęcia

Oba blogi mają dokładnie ten sam kod html.

Przed </head> wstawiłem następujący kod:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)


Natomiast fragment z okolic kodu <data:post.body/> wygląda tak:

Kod

<div class='post-header'>
<div class='post-header-line-1'/>
</div>


<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;item&quot;'>
<div class='post-body entry-content' expr:id='&quot;summary&quot; + data:post.id' itemprop='articleBody'>
<data:post.body/>
<div style='clear: both;'/> <!-- clear for photos floats -->
</div>
<script type='text/javascript'>createSummaryAndThumb(&quot;summary<data:post.id/>&quot;,&quot;<data:post.url/>&quot;,&quot;<data:post.title/>&quot;);</script>
</b:if>
</b:if>

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><div class='post-body entry-content' itemprop='articleBody'><data:post.body/><div style='clear: both;'/> <!-- clear for photos floats --></div></b:if>

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'><div class='post-body entry-content' itemprop='articleBody'><data:post.body/><div style='clear: both;'/> <!-- clear for photos floats --></div></b:if>

<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;item&quot;'>
<div class='jump-link'>
<a expr:href='data:post.url + &quot;#more&quot;' expr:title='data:post.title'><data:post.jumpText/></a>
</div>
</b:if>
</b:if>

<div class='post-footer'>
 
  podziel si� tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imi: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8944
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2014-11-19, 15:55   

Nie zrozumieliśmy się. Ja chcę zobaczyć efekt na blogu, nie na obrazkach, bo z obrazków nie wróżę.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
rocknroll69 
Blogger.Klub

Wiek: 30
Dołączył/a: 09 Paź 2014
Posty: 6
Miasto: Gdańsk

Wysłany: 2014-11-19, 16:54   

Nie chciałem zapisywać tego kodu na blogu, skoro wyświetla się nieprawidłowo, a cały czas wchodzą tam czytelnicy. Ale ok, jak nie ma innego wyjścia, to zapiszę.

Adres bloga jest taki, jak w linku pod moimi postami: http://pablosreviews.blogspot.com/

Teraz kody html obu blogów - tego i testowego - są identyczne. Ale, jak widać, posty na obu wyświetlają się inaczej.

Jednak jeżeli wejdzie się np. tutaj, to widać, że niektóre posty zostały skrócone. Dziwne, bo na testowym wszystkie zostały skrócone.

---

Przy okazji mam też inne pytanie. Co trzeba zrobić, żeby w tych skróconych postach, pomiędzy fragmentem postu a linkiem do całości, była jedna (lub więcej) linijka odstępu?

[ Dodano: 2014-11-20, 13:37 ]
Mam jeszcze problem z miniaturkami obrazków przy postach. Po przypisaniu stałych wartości ich wysokości i szerokości, obrazki o innych proporcjach są zniekształcane (spłaszczane, rozciągane, itp.). Znalazłem jedno rozwiązanie tego problemu. Mianowicie z tego fragmentu kodu:

Kod

<span style="float:left; padding:0px 10px 5px 0px;"><a href="'+ pURL +'" title="'+ pTITLE+'"><img src="'+img[0].src+'" width="'+img_thumb_width+'px" height="'+img_thumb_height+'px"/></a></span>


...usunąłem tekst w nawiasie dotyczący wysokości. Teraz wygląda on tak:

Kod

<span style="float:left; padding:0px 10px 5px 0px;"><a href="'+ pURL +'" title="'+ pTITLE+'"><img src="'+img[0].src+'" width="'+img_thumb_width+'px" height=""/></a></span>


W ten sposób do miniaturek postów przypisana jest tylko stała szerokość, a wysokość jest do niej proporcjonalnie zmniejszana.

Takie rozwiązanie jednak nie do końca mnie zadowala. Przez różną wysokość miniaturek, fragmenty postów wyglądają inaczej i powstaje problem z ustawieniem optymalnej ilości znaków, które mają być wyświetlane obok miniaturki.

Najlepszym wg mnie rozwiązaniem byłoby, gdyby miniaturki miały przypisane stałe - i równe sobie - wartości wysokości i szerokości (czyli wszystkie miniaturki byłyby kwadratowe), ale żeby w przypadku prostokątnych obrazków wyświetlał się tylko ich fragment - tak, jak w gadżecie "popularne posty". W jaki sposób można osiągnąć taki efekt?
 
  podziel si� tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imi: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8944
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2014-11-20, 14:47   posty z cudzysłowami nie wyświetlają miniatur

Zastanawiałem się co może być nie tak, aż spojrzałem na nagłówki i doznałem olśnienia. Wszystkie wpisy, które nie generują skrótów mają cudzysłowy w tytułach. Rozwalają one ten fragment, który też korzysta z cydzysłowów:

Kod

<script type='text/javascript'>createSummaryAndThumb(&quot;summary<data:post.id/>&quot;,&quot;<data:post.url/>&quot;,&quot;<data:post.title/>&quot;);</script>
i przez to skrypt nie działa ;-)

rocknroll69 napisał/a:

Najlepszym wg mnie rozwiązaniem byłoby, gdyby miniaturki miały przypisane stałe - i równe sobie - wartości wysokości i szerokości (czyli wszystkie miniaturki byłyby kwadratowe), ale żeby w przypadku prostokątnych obrazków wyświetlał się tylko ich fragment - tak, jak w gadżecie popularne posty. W jaki sposób można osiągnąć taki efekt?
musiałbyś zmodyfikować skrypt by kadrował obrazy pobierane z treści postów. Jest coś takiego jak .replace a w URL obrazka /s1600/ (lub podobne) i wtedy można zastępować /s1600/ wymiarem /s200-c/ który pokaże obraz jako kwadrat o szerokości 200px.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
rocknroll69 
Blogger.Klub

Wiek: 30
Dołączył/a: 09 Paź 2014
Posty: 6
Miasto: Gdańsk

Wysłany: 2014-11-20, 18:04   

Htsz napisał/a:

Zastanawiałem się co może być nie tak, aż spojrzałem na nagłówki i doznałem olśnienia. Wszystkie wpisy, które nie generują skrótów mają cudzysłowy w tytułach. Rozwalają one ten fragment, który też korzysta z cydzysłowów


Rzeczywiście, po usunięciu cudzysłowu z tytułu dowolnego posta, jest on skracany ;)

Jedyny sposób na rozwiązanie tego problemu, jaki znalazłem, to zastąpienie znaku w tytułach jednostką &quot; - wtedy jednak musiałbym zmieniać ponad pół tysiąca postów jeden po drugim :przestraszony:

Czy istnieje jakiś łatwiejszy sposób na rozwiązanie tego problemu? Jaki?



Htsz napisał/a:

rocknroll69 napisał/a:

Najlepszym wg mnie rozwiązaniem byłoby, gdyby miniaturki miały przypisane stałe - i równe sobie - wartości wysokości i szerokości (czyli wszystkie miniaturki byłyby kwadratowe), ale żeby w przypadku prostokątnych obrazków wyświetlał się tylko ich fragment - tak, jak w gadżecie popularne posty. W jaki sposób można osiągnąć taki efekt?
musiałbyś zmodyfikować skrypt by kadrował obrazy pobierane z treści postów. Jest coś takiego jak .replace a w URL obrazka /s1600/ (lub podobne) i wtedy można zastępować /s1600/ wymiarem /s200-c/ który pokaże obraz jako kwadrat o szerokości 200px.


To trochę zbyt skomplikowane na moją znajomość HTMLu ;) Mógłbym prosić o podanie konkretnego kodu?
 
  podziel si� tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imi: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8944
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2014-11-20, 19:12   kadrowanie miniatur w automatycznie skracanych postach

rocknroll69 napisał/a:

Czy istnieje jakiś łatwiejszy sposób na rozwiązanie tego problemu? Jaki?
najszybszy, to zrezygnowanie z pobierania tytułu wpisu.
Do skasowania te trzy kody:

Kod

, pTITLE

title="'+ pTITLE+'"

,&quot;<data:post.title/>&quot;


rocknroll69 napisał/a:

To trochę zbyt skomplikowane na moją znajomość HTMLu ;) Mógłbym prosić o podanie konkretnego kodu?
fragment:

Kod

src="'+img[0].src+'"
zastąp takim:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
rozwiązanie zadziała pod warunkiem, że wszystkie obrazki, które mieli skrypt są w rozmiarze początkowym s1600.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
rocknroll69 
Blogger.Klub

Wiek: 30
Dołączył/a: 09 Paź 2014
Posty: 6
Miasto: Gdańsk

Wysłany: 2014-11-20, 19:23   

Ok, wszystko działa, wielkie dzięki! :padam:
 
  podziel si� tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2021 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na gr   |  shoutbox
 
snapchat blogowicz instagram blogowicz