Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Autor Wiadomość
ashka 
Blogger.Klub

Dołączyła: 23 Cze 2015
Posty: 0

  Wysłany:    [blogspot] Menu / gadżet zasłania powiadomienie o cookies

otóż jest sobie blog: laminerva.pl . wczoraj google, prawdopodobnie zgodnie z europejskimi przepisami, wlepiło mi na niego powiadomienie o cookies. niestety, na moim szablonie przysłania je górny pasek menu. jak to zrobić, by powiadomienie to wyświetlało się na dole? to jest chyba w ogóle jakiś zewnętrzny skrypt, bo kod do niego widzę tylko w źródle strony przeglądarki, natomiast nie ma go nigdzie w kodzie szablonu.
 
  podziel się tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do społeczności na G+ --- Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 797 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8829
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2015-07-29, 21:38   [blogger] jak przesunąć pasek z informacją o ciasteczkach?

Poniższa instrukcja może być uniwersalna. Jeżeli coś zasłania szary pasek z komunikatem:

Cytat

Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.

to wystarczy przejrzeć źródło szablonu w poszukiwaniu elementów z z-index i zmniejszyć im wartości.

W szablonie minimal ten problem można rozwiązać na przynajmniej dwa sposoby.

1. Odsłaniamy komunikat - przesuwamy go na wierzch:
Zmniejsz warstwę z-index menu z 999999 np. na 100 lub 10 (jeżeli używamy lighboxa do pokazywania zdjęć na przyciemnionym tle).
W sekcji CSS szukaj: #navigation

2. Przesuwamy belkę z informację o cookies na dół ekranu.
Tekst znajduje się w DIV o identyfikatorze cookieChoiceInfo. Dopisujemy do sekcji CSS:

Kod

/* forum.blogowicz cookies */
#cookieChoiceInfo {
bottom: 0;
top: auto !important;
}


// ps. jeżeli wstawisz kod z punktu 2) do arkusza CSS w zakładce Szablon -> Dostosuj, to będzie doklejany do kodu bloga niezależnie od szablonu, który używasz.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
ashka 
Blogger.Klub

Dołączyła: 23 Cze 2015
Posty: 0

Wysłany: 2015-07-29, 21:48   Re: menu zakrywa informację o ciasteczkach

zmiana wartości z-index nic nie dała. natomiast diva o identyfikatorze cookieChoiceInfo za nic nie mogę w kodzie szablonu znaleźć.

EDIT: nie musiałam znaleźć, wystarczyło dopisać. dzięki, działa! :D
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 797 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8829
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2015-07-29, 22:21   komunikat cookies - edycja.

Cytat

zmiana wartości z-index nic nie dała.
na 100% da, bo sprawdziłem przed opublikowaniem posta ;)
Menu jest na warstwie 999999 a powiadomienie o wiele niżej, bo ma ustawione 4000, więc zmiana w pasku menu na 100 lub 10 sprawia, że to ono wskoczy pod spód.

ashka napisał/a:

cookieChoiceInfo za nic nie mogę w kodzie szablonu znaleźć

ashka napisał/a:

EDIT: nie musiałam znaleźć, wystarczyło dopisać. dzięki, działa!
no właśnie jest różnica między wyszukiwaniem i edytowaniem a dopisywaniem do kodu nowych rzeczy :-) wystarczyło dokładnie przeczytać co napisałem wyżej :P
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Intro1 
Blogger.Klub


Dołączyła: 03 Lut 2016
Posty: 65
Miasto: Polska

Wysłany: 2016-02-05, 19:25   

A nie lepiej tak: div#cookieChoiceInfo {top: 89%;}

Ja tak robię i działa
______________________________________________________
http://w--sieci.blogspot.com
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 797 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8829
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2016-02-05, 19:42   Re: Jak przenieść powiadomienie o ciasteczkach na dół?

Nie, ponieważ wskazujesz, że element ma się znajdować na 89 procencie ekranu licząc od góry przez co jak pasek nie jest odpowiednio wysoki, to pod komunikatem pojawia się brzydka dziura. Lepiej zastosować opcję przypinania go do dolnej krawędzi przeglądarki.


______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Intro1 
Blogger.Klub


Dołączyła: 03 Lut 2016
Posty: 65
Miasto: Polska

Wysłany: 2016-02-05, 19:47   

Zapamiętam na przyszłość, ale u mnie się zawsze sprawdzało 89 i było idealne położenie, nie było dziur... :|
______________________________________________________
http://w--sieci.blogspot.com
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 797 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8829
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2016-02-05, 19:55   

Jest kilka instrukcji na blogach, które sugerują właśnie liczenie od góry. Ja zaproponowałem lepsze - według mnie - rozwiązanie, bo dobrze się prezentuje na różnych rozdzielczościach ekranu.

Tak wygląda u mnie Twoje 89%:
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Intro1 
Blogger.Klub


Dołączyła: 03 Lut 2016
Posty: 65
Miasto: Polska

Wysłany: 2016-02-05, 21:31   

No może i racja, u mnie wyglądało dobrze, ale nie znam wyników na wszystkich rozdzielczościach. Zmieniłam na powyższy kod, choć u mnie dalej wygląda ten widget tak samo.
______________________________________________________
http://w--sieci.blogspot.com
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 797 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8829
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2016-02-06, 01:30   

teraz nie ma już tej przerwy pod spodem ;-)
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2018 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:
Dodaj na Google+:


Zobacz także:


Szablony wordpress
kod zniżkowy -10% za licencję
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz