Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Autor Wiadomość
P4uli 
Blogger.Klub


Imię: Paulina
Pomogła: 7 razy
Wiek: 31
Dołączyła: 19 Kwi 2012
Posty: 232

Wysłany:    Lista postów zamiast [starsze posty] [nowsze posty]

Witam
Tak jak w temacie chciałam zamienić [starsze posty] i [nowsze posty ] na listę postów 1 2 3 ...56 itp
Spotkałam się z tym że niektóre blogi na Blogspocie tak miały

Proszę o pomoc :)
 
  podziel si� tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8946
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2012-04-25, 14:12   paginacja - stronicowanie wpisów na blogspot

Lista postów jest trochę dezorientująca, ponieważ to się nazywa paginacja, czyli stronicowanie ;)

P4uli napisał/a:

Spotkałam się z tym że niektóre blogi na Blogspocie tak miały
Jak się widzi coś ciekawego i chce mieć to trzeba zapisywać takie adresy do zakładek. Nie wiem jak wykonane jest to na tamtych stronach, ale znalazłem dwa poradniki na ten temat. W obu przypadkach dzieleniem na strony zajmuje się JavaScript.

Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

Dzielenie na strony.
Poniższa instrukcja jest polską wersją tej z pierwszego odnośnika:

1. Przechodzimy do zakładki Szablon i wykonujemy kopię zapasową.
2. Otwieramy edytor HTML, rozszerzamy szablony widżetów i odnajdujemy ]]></b:skin>
3. Wklejamy tuż nad ten kod CSS:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
Oczywiście wygląd modyfikujemy później pod nasz szablon, każda klasa jest opisana. Jest boks z paginacją, wygląd przycisków przed i po najechaniu myszą, tekst z liczbą stron.
4. Następnie odnajdujemy </body> i tuż nad nim wklejamy to:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
przy postperpage ustalamy liczbę wpisów na stronę (zamiast 4 własną). Najlepiej ustawić tyle samo ile wskazaliśmy w ustawienia -> posty i komentarze -> Posty -> Pokaż najwyżej.
5.Poniżej pełna wersja skryptu stronicowania, wcześniej pobierany był z serwerów Google (pagination.js), ale przestał działać.
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

6. Ostatnia rzecz do zmiany. Odszukujemy fragment (może być użyty kilka razy np. 3):
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
i zamieniamy go w każdym miejscu na ten:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
tutaj również 4 zamieniamy na liczbę postów do wyświetlania na jednej stronie.

Zapisujemy zmiany i gotowe.

W standardowej wersji skrypt wyświetla napisy po angielsku. Next i Prev można zmienić w kodzie z punktu 4, napisowi "page of" się nie przyglądałem.

przykładowy efekt:
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
PannaNienaganna 
Blogger.Klub
Szukam męża


Imię: Dominika
Pomogła: 2 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 03 Lip 2012
Posty: 149
Miasto: Wrocław / Bristol

Wysłany: 2012-07-09, 18:39   

Da sie coś zrobic z przebijającym starym układem? Jak mam wiecej zdjec na stronach, to zanim sie władują nie ma stron tylko stara wersja z starsze posty i nowsze posty. Nie, żeby mi to strasznie przeszkadzało :oczami: no ale ja sie lubie czepiac o głupoty.
______________________________________________________
[you] , a Ty kim, kim dla mnie...?
 
  podziel si� tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8946
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2012-07-09, 20:03   

Dzieje się tak, bo skrypt jest wklejany na końcu dokumentu. Możesz spróbować wkleić go tuż po znaczniku <body cośtutajmożebyć> wtedy załaduje się przed treścią, ale nie wiem czy podmieni starą nawigację na nową.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
PannaNienaganna 
Blogger.Klub
Szukam męża


Imię: Dominika
Pomogła: 2 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 03 Lip 2012
Posty: 149
Miasto: Wrocław / Bristol

Wysłany: 2012-07-09, 21:18   

A jakby starą usunac? :D
______________________________________________________
[you] , a Ty kim, kim dla mnie...?
 
  podziel si� tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8946
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2012-07-10, 09:22   

Ten skrypt korzysta z DIV, w którym siedzi stara nawigacja. Możesz spróbować skasować z kodu linki do starszych i nowszych postów. Przejdź do edytora Szablonu i zapisz najpierw kopię zapasową. Następnie otwórz edytor HTML i rozszerz szablony widzetów. Odszukaj taki fragment:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
i skasuj środek. Przydatne będą tematy: ten i ten, w których pokazane są kody odpowiedzialne za generowanie tych linków.

Zapisz zmiany i sprawdź czy skrypt nadal działa i czy nie widać już starej nawigacji ;) Gorzej jak ktoś ma wyłączony Javascript, bo nie zobaczy obu :^^: (ale to mały procent użytkowników, można chyba sprawdzić w Google Analytics ile)
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
PannaNienaganna 
Blogger.Klub
Szukam męża


Imię: Dominika
Pomogła: 2 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 03 Lip 2012
Posty: 149
Miasto: Wrocław / Bristol

Wysłany: 2012-07-10, 13:17   

Albo coś źle zrobiłam, albo sie wykrzacza. Ale to pewnie moja wina, bo każdy kod z forum, który chciałam użyc musiał sie sypac po 3-4 razy zanim załapałam gdzie popełniam błąd. Zaraz sie pobawie w to dokładniej.

Niemniej dziekuuuuuuuje! :* ;)
______________________________________________________
[you] , a Ty kim, kim dla mnie...?
 
  podziel si� tym postem na:
7lukasz7 
Blogger.Klub


Imię: Łukasz
Wiek: 24
Dołączył/a: 15 Lip 2012
Posty: 25
Miasto: Opole

Wysłany: 2012-07-18, 19:52   

a da się usunąć napis "page 1 of 30"?
 
  podziel si� tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8946
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2012-07-18, 20:20   

Jeżeli dobrze pamiętam to te teksty generowane są w pliku .js - można jednak skorzystać z dobrodziejstw CSS i ukryć ten element ;) na szczęście znajdują się one w znaczniku span z klasą.

W kodzie z punktu 3 instrukcji odszukaj element
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
i dopisz mu:

Kod

display: none;
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
mila_902 
Blogger.Klub


Wiek: 31
Dołączyła: 23 Cze 2012
Posty: 25

Wysłany: 2012-07-30, 17:27   

Udało mi się bez problemów dodać paginację na stronie, chciałabym ją jeszcze wyśrodkować. Próbowałam różnymi metodami i nic :/

http://rougelipstickstyle.blogspot.com/
 
  podziel si� tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8946
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2012-07-30, 17:33   

mila_902 napisał/a:

chciałabym ją jeszcze wyśrodkować.
do elementu:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
dopisz jeszcze to:

Kod

margin: 0 auto;
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
mila_902 
Blogger.Klub


Wiek: 31
Dołączyła: 23 Cze 2012
Posty: 25

Wysłany: 2012-07-30, 17:47   

Wielkie dzięki!!!
 
  podziel si� tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2021 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
snapchat blogowicz instagram blogowicz