Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Autor Wiadomość
P4uli 
Blogger.Klub


Imię: Paulina
Pomogła: 7 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 19 Kwi 2012
Posty: 232

Wysłany:    Lista postów zamiast [starsze posty] [nowsze posty]

Witam
Tak jak w temacie chciałam zamienić [starsze posty] i [nowsze posty ] na listę postów 1 2 3 ...56 itp
Spotkałam się z tym że niektóre blogi na Blogspocie tak miały

Proszę o pomoc :)
 
  podziel się tym postem na:






Darmowa rejestracja - utwórz konto na forum --- Zaloguj się na swoje konto --- Polub Blogowicza na FB!

Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 756 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8746
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2012-04-25, 14:12   paginacja - stronicowanie wpisów na blogspot

Lista postów jest trochę dezorientująca, ponieważ to się nazywa paginacja, czyli stronicowanie ;)

P4uli napisał/a:

Spotkałam się z tym że niektóre blogi na Blogspocie tak miały
Jak się widzi coś ciekawego i chce mieć to trzeba zapisywać takie adresy do zakładek. Nie wiem jak wykonane jest to na tamtych stronach, ale znalazłem dwa poradniki na ten temat. W obu przypadkach dzieleniem na strony zajmuje się JavaScript.

Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

Dzielenie na strony.
Poniższa instrukcja jest polską wersją tej z pierwszego odnośnika:

1. Przechodzimy do zakładki Szablon i wykonujemy kopię zapasową.
2. Otwieramy edytor HTML, rozszerzamy szablony widżetów i odnajdujemy ]]></b:skin>
3. Wklejamy tuż nad ten kod CSS:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
Oczywiście wygląd modyfikujemy później pod nasz szablon, każda klasa jest opisana. Jest boks z paginacją, wygląd przycisków przed i po najechaniu myszą, tekst z liczbą stron.
4. Następnie odnajdujemy </body> i tuż nad nim wklejamy to:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
przy postperpage ustalamy liczbę wpisów na stronę (zamiast 4 własną). Najlepiej ustawić tyle samo ile wskazaliśmy w ustawienia -> posty i komentarze -> Posty -> Pokaż najwyżej.
5.Poniżej pełna wersja skryptu stronicowania, wcześniej pobierany był z serwerów Google (pagination.js), ale przestał działać.
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)

6. Ostatnia rzecz do zmiany. Odszukujemy fragment (może być użyty kilka razy np. 3):
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
i zamieniamy go w każdym miejscu na ten:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
tutaj również 4 zamieniamy na liczbę postów do wyświetlania na jednej stronie.

Zapisujemy zmiany i gotowe.

W standardowej wersji skrypt wyświetla napisy po angielsku. Next i Prev można zmienić w kodzie z punktu 4, napisowi "page of" się nie przyglądałem.

przykładowy efekt:
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
PannaNienaganna 
Blogger.Klub
Szukam męża


Imię: Dominika
Pomogła: 2 razy
Wiek: 25
Dołączyła: 03 Lip 2012
Posty: 149
Miasto: Wrocław / Bristol

Wysłany: 2012-07-09, 18:39   

Da sie coś zrobic z przebijającym starym układem? Jak mam wiecej zdjec na stronach, to zanim sie władują nie ma stron tylko stara wersja z starsze posty i nowsze posty. Nie, żeby mi to strasznie przeszkadzało :oczami: no ale ja sie lubie czepiac o głupoty.
______________________________________________________
[you] , a Ty kim, kim dla mnie...?
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 756 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8746
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2012-07-09, 20:03   

Dzieje się tak, bo skrypt jest wklejany na końcu dokumentu. Możesz spróbować wkleić go tuż po znaczniku <body cośtutajmożebyć> wtedy załaduje się przed treścią, ale nie wiem czy podmieni starą nawigację na nową.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
PannaNienaganna 
Blogger.Klub
Szukam męża


Imię: Dominika
Pomogła: 2 razy
Wiek: 25
Dołączyła: 03 Lip 2012
Posty: 149
Miasto: Wrocław / Bristol

Wysłany: 2012-07-09, 21:18   

A jakby starą usunac? :D
______________________________________________________
[you] , a Ty kim, kim dla mnie...?
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 756 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8746
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2012-07-10, 09:22   

Ten skrypt korzysta z DIV, w którym siedzi stara nawigacja. Możesz spróbować skasować z kodu linki do starszych i nowszych postów. Przejdź do edytora Szablonu i zapisz najpierw kopię zapasową. Następnie otwórz edytor HTML i rozszerz szablony widzetów. Odszukaj taki fragment:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
i skasuj środek. Przydatne będą tematy: ten i ten, w których pokazane są kody odpowiedzialne za generowanie tych linków.

Zapisz zmiany i sprawdź czy skrypt nadal działa i czy nie widać już starej nawigacji ;) Gorzej jak ktoś ma wyłączony Javascript, bo nie zobaczy obu :^^: (ale to mały procent użytkowników, można chyba sprawdzić w Google Analytics ile)
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
PannaNienaganna 
Blogger.Klub
Szukam męża


Imię: Dominika
Pomogła: 2 razy
Wiek: 25
Dołączyła: 03 Lip 2012
Posty: 149
Miasto: Wrocław / Bristol

Wysłany: 2012-07-10, 13:17   

Albo coś źle zrobiłam, albo sie wykrzacza. Ale to pewnie moja wina, bo każdy kod z forum, który chciałam użyc musiał sie sypac po 3-4 razy zanim załapałam gdzie popełniam błąd. Zaraz sie pobawie w to dokładniej.

Niemniej dziekuuuuuuuje! :* ;)
______________________________________________________
[you] , a Ty kim, kim dla mnie...?
 
  podziel się tym postem na:
7lukasz7 
Blogger.Klub


Imię: Łukasz
Wiek: 20
Dołączył: 15 Lip 2012
Posty: 25
Miasto: Opole

Wysłany: 2012-07-18, 19:52   

a da się usunąć napis "page 1 of 30"?
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 756 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8746
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2012-07-18, 20:20   

Jeżeli dobrze pamiętam to te teksty generowane są w pliku .js - można jednak skorzystać z dobrodziejstw CSS i ukryć ten element ;) na szczęście znajdują się one w znaczniku span z klasą.

W kodzie z punktu 3 instrukcji odszukaj element
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
i dopisz mu:

Kod

display: none;
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
mila_902 
Blogger.Klub


Wiek: 27
Dołączyła: 23 Cze 2012
Posty: 25

Wysłany: 2012-07-30, 17:27   

Udało mi się bez problemów dodać paginację na stronie, chciałabym ją jeszcze wyśrodkować. Próbowałam różnymi metodami i nic :/

http://rougelipstickstyle.blogspot.com/
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 756 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8746
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2012-07-30, 17:33   

mila_902 napisał/a:

chciałabym ją jeszcze wyśrodkować.
do elementu:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
dopisz jeszcze to:

Kod

margin: 0 auto;
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
mila_902 
Blogger.Klub


Wiek: 27
Dołączyła: 23 Cze 2012
Posty: 25

Wysłany: 2012-07-30, 17:47   

Wielkie dzięki!!!
 
  podziel się tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2017 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:
Dodaj na Google+:


Zobacz także:


Szablony wordpress
kod zniżkowy -10% za licencję
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz