Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Przesunięty przez: Htsz
2012-06-22, 18:23
Autor Wiadomość
pawel1413 
Blogger.Klub

Dołączył/a: 20 Cze 2012
Posty: 22

Wysłany:    obrazek z głównej strony jako odnośnik do posta

Wstawiam obrazek do mojego bloga {w poście}. Kiedy przyciskam na niego na głównej stronie bloga to chciałbym aby mnie przekierował do tego postu {do tej strony gdzie mogę go komentować }. Więc moje pytanie jak mogę znaleźć w kodzie szablonu blogspot.com atrybut który generuje posty i wstawić tam kod który zamieni post na odnośnik który przekieruje mnie do danego posta. Działa to na zasadzie demotywatory czy kwejk klikam na zdjęcie i mogę tam komentować. Albo może macie jakieś inne pomysły? Próbowałem ten kod wstawiać w poście ale niestety nic nie daję
Cytat:

Kod

<a expr:href='dataost.url'></a>


wyszukałem jeden temat na tym forum ŁĄCZE DO STRONY Z TEMATEM Jest opisany tam mój problem ale nie do mojego szablonu {korzystam szablonu od google} Może wiecie jak to przełożyć na szablon od google

Z Góry wielkie dzięki za odpowiedź

[ Dodano: 22-06-2012, 17:43 ]
PRZEPRASZAM nie w tym dziale poproszę o przeniesienie do działu z pomocą
 
  podziel si tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imi: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8944
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2012-06-23, 08:08   

Rozumiem, że wróżbita Maciej powie mi jaki masz adres bloga i jakiego szablonu (konkretnie) używasz?

Kody blogspota nie zadziałają w poście. Ich miejsce jest w kodzie szablonu, w edytorze HTML bloga.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si tym postem na:
pawel1413 
Blogger.Klub

Dołączył/a: 20 Cze 2012
Posty: 22

Wysłany: 2012-06-23, 13:00   

ok przepraszam już piszę.

adres bloga

Kod

http://ihaveso.blogspot.com


szablon: Picture Window template. Powered by Blogger.
 
  podziel si tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imi: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8944
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2012-06-24, 21:48   

Normalnie nie da się linkować obrazka do wpisu chyba, że po opublikowaniu edytujesz go i ustawić hiperłącze na danej grafice. Można jednak wykorzystać sposób na skracanie postów gdzie taka grafika występuje.

Tworzenie wypisów odbywa się za pomocą JavaScript. Korzystamy ze skryptu umieszczanego w szablonach typu PrintDesign.

A) Umieszczamy gotowy skrypt do tworzenia wypisów i miniatur zalinkowanych do posta

1) Przechodzimy do zakładki Szablon > Edytuj kod HTML
2) odszukujemy </head> i wklejamy tam (tuż nad - by było w sekcji head):
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
pierwsza linijka to ilość znaków wypisu bez obrazka, druga z obrazkiem, trzecia to wysokość miniatury a czwarta szerokość - w pikselach.

3) Tuż po kodem z punktu 2) wklejamy taki:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
Zawiera on czyszczenie treści wypisu z kodów HTML (a, b, i, u, span itd.) oraz tworzy skrót posta wraz z miniaturą - musi to być obrazek dodany przez bloggera (nie zewnętrzny) i umieszczony w treści posta.

fragment
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
Odpowiada za wyświetlanie obrazka, otacza do span ze stylem, można zmienić pozycję grafiki i marginesy (można też nadać klasę dla tego elementu i przenieść styl do sekcji CSS).

Zapisujemy zmiany.


4) Nie wychodzimy z edytora, ale zaznaczamy "rozszerz szablony widżetów" i odszukujemy kod zawartości posta:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
W szablonie Picture Window został użyty dwukrotnie i w obu należy dokonać tych samych zmian.

Fragment w szablonie wygląda tak:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
Dokonujemy w nim kilku zmian. Po edycji będzie wyglądał mniej więcej tak:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
Podmieniamy w obu miejscach.

Zapisujemy zmiany.

Od tej pory wszystkie posty będą pokazywane na głównej jako niepełne, będzie miniatura posta pobrana z pierwszej grafiki w treści a na końcu wypisu będzie pokazywany odnośnik do pełnego posta.




----------


Zobacz także:

=> skróty postów z obrazkami tylko na wybranych stronach (etykiety, archiwum)
zniekształcone ikony? => kadrowanie miniatur w automatycznie skracanych postach
----------

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2016-06-22, 15:46 ]
ps. To rozwiązanie wisi na forum już cztery lata, więc miej na uwadze, że nie wszystkie elementy kodu wyglądają obecnie jednakowo. Są również inne sposoby na osiągnięcie takiego efektu. Jeżeli interesuje Cię pomoc prywatna, to wyślij mi wiadomość.

[ Komentarz dodany przez: Htsz: 2017-06-16, 15:33 ]
Masz jeden z najnowszych szablonów bloggera? => jak podlinkować miniaturki do postów i zmienić ich rozmiar w szablonie Contempo?
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si tym postem na:
pawel1413 
Blogger.Klub

Dołączył/a: 20 Cze 2012
Posty: 22

Wysłany: 2012-06-25, 09:24   

~Htsz Jesteś geniuszem dzięki kurna bez ciebie to nie wiem jak bym sobie poradził. JESTEŚ WIELKI. Jak bym mógłbym się jakoś odwdzięczyć.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za Pomoc

Ps. Mam parę stron na fejsie po kilka tysięcy fanów wstawię tam twoje forum może wtedy choć trochę pomogę
 
  podziel si tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imi: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8944
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2012-06-25, 11:52   

pawel1413 napisał/a:

~Htsz Jesteś geniuszem dzięki kurna bez ciebie to nie wiem jak bym sobie poradził. JESTEŚ WIELKI. Jak bym mógłbym się jakoś odwdzięczyć.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za Pomoc
Największe podziękowania należą się temu co zrobił ten skrypt :D

pawel1413 napisał/a:

Ps. Mam parę stron na fejsie po kilka tysięcy fanów wstawię tam twoje forum może wtedy choć trochę pomogę
Super, każda forma promocji się przyda :) możesz zarekomendować mi stronę, bo chyba strona może polubić inną stronę i umieścić ją na liście?
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si tym postem na:
pawel1413 
Blogger.Klub

Dołączył/a: 20 Cze 2012
Posty: 22

Wysłany: 2012-06-25, 21:25   

Nie ma sprawy będę polecał tą stronę wszędzie gdzie się da jeszcze raz dzięki.

Do usłyszenia pozdr.
 
  podziel si tym postem na:
Ewe-Linka 
Prezes w Mamspired


Zaproszone osoby: 3
Imi: Ewelina
Pomog�a: 2 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 17 Lis 2012
Posty: 154
Miasto: Northampton

Wysłany: 2013-01-15, 14:35   

hmmm podmieniam ostatni kod w sposób według wskazówek i guzik z pętelką...
w kodzie mam dwa <data:post.body/> i próbowałam zmienić tylko pierwszy kod, albo oba i nie działa, a przyznam, że od dawna kuszą mnie te "miniaturki postów" :D zgrabniej to wygląda

[ Dodano: 26-01-2013, 12:07 ]
Nie no kurde... morduję się z tym już kilka dni... jak kod nie działa i są błędy, to na raz wszystko fajnie tylko mam post w całości, a pod spodem dopiero miniaturkę posta z przejściem... cholera jasna, pomoże ktoś? Bardzo proszę.
______________________________________________________
Mamspired- parentingowy blog lifestyle.
 
  podziel si tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imi: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8944
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2013-01-26, 16:38   

podmieniasz jeden kod na drugi czy jak? masz to gdzieś zastosowane żeby można było zobaczyć efekt? podwójne wyświetlanie sugeruje chyba, że są dwa kody (normalny i zmieniony) a powinien zostać jeden po zmianach.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si tym postem na:
Ewe-Linka 
Prezes w Mamspired


Zaproszone osoby: 3
Imi: Ewelina
Pomog�a: 2 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 17 Lis 2012
Posty: 154
Miasto: Northampton

Wysłany: 2013-01-26, 16:57   

Ja mam 2 te <data:post.body/> pierwszy jest podobny do tego co podałeś, a drugi to tylko taka linijka

Kod

<div style='clear: both;'/> <!-- clear for photos floats -->
nie wiem czy dobrze myślę, ale on chyba nie ma tu nic do rzeczy.
Podmieniam pierwszy i jest to o czym piszę, czyli jest normalny post i pod nim jest miniaturka ale gdy podmieniam też drugi to jest to samo.
Tutaj to tak zapisałam blog testowy

Na początku w ogóle mi to nie działało, ale doszłam jakimś cudem do tego, że jest to tak jak jest. Pierwsze instrukcje 1-3 wychodzą bez problemu
______________________________________________________
Mamspired- parentingowy blog lifestyle.
 
  podziel si tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imi: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 35
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8944
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2013-01-26, 19:15   

Drugi <data:post.body/> jest zapewne dla wersji mobilnej i tam bym raczej nic nie mieszał (chyba, że nad nią również pracujesz i sprawdzasz efekty).

Dla mnie to wygląda jak brak znaczników <b:if ... >, bo na stronie posta masz dwie jednakowe treści pod sobą. W moim przykładzie są podane kody warunkowe, za pomocą których decydujemy, że taki wygląd mają tylko posty widoczne na stronie głównej a treść podstron i strony postów są normalne.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si tym postem na:
Ewe-Linka 
Prezes w Mamspired


Zaproszone osoby: 3
Imi: Ewelina
Pomog�a: 2 razy
Wiek: 29
Dołączyła: 17 Lis 2012
Posty: 154
Miasto: Northampton

Wysłany: 2013-01-27, 12:44   

jak robię wszystko według wskazówek to wyskakują mi błędy w kodzie i pisze coś o zamykaniu kodów <b:if> i <div>, więc zamykam je albo po wklejeniu gotowego kodu pod <data:post.body/>, albo jeszcze przed jego wklejeniem.
cholera jasna no, lepiej chyba szablon pobrać gotowy :P zbyt dużo męczenia z tym :/
______________________________________________________
Mamspired- parentingowy blog lifestyle.
 
  podziel si tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2020 Wrocaw | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na gr   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:

Zobacz take:


Szablony wordpress
kod znikowy -10% za licencj
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz