Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Autor Wiadomość
abigail 
Blogger.Klub


Dołączyła: 24 Mar 2012
Posty: 62

Wysłany: 2012-08-04, 21:25   

No to gratuluję :) . Warto to wszystko wiedzieć :D .
______________________________________________________
Koty: http://kociki-abigail.blogspot.com
 
  podziel się tym postem na:






Darmowa rejestracja - utwórz konto na forum --- Zaloguj się na swoje konto --- Polub Blogowicza na FB!

Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 776 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8771
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2012-08-04, 23:14   

Cytat

sprawiła, że co prawda element był bliżej, ale wyglądało to kiepsko (załącznik)

dopiero po zlikwidowaniu ujemnego marginesu tutaj:
napisałem przecież o tym ;p żeby nie przy odnośnikach (czyli elemencie a) ustawiać margines tylko przy ramie listy lub pojedynczym wierszu.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Silaqui 
Blogger.Klub


Wiek: 30
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 49
Miasto: Chorzów

Wysłany: 2012-08-06, 22:09   

Htsz napisał/a:

Cytat

sprawiła, że co prawda element był bliżej, ale wyglądało to kiepsko (załącznik)

dopiero po zlikwidowaniu ujemnego marginesu tutaj:
napisałem przecież o tym ;p żeby nie przy odnośnikach (czyli elemencie a) ustawiać margines tylko przy ramie listy lub pojedynczym wierszu.

I tutaj zadziała zasada: wpierw wykonuję polecenie, późnej czytam opis^^
Tak czy inaczej bez Twojej pomocy nie dałabym rady (albo dała, po wielu godzinach zmieniania każdej wartości po kolei ^^

Wracając do tematu: Opera,Chrome i Firefox zgrabnie menu widzą,w IE elementy rozwijane chowają się pod polem tekstowym posta. Da się coś z tym zrobić, czy to wina IE (który z resztą zaokrągleń też nie widzi)?

[ Dodano: 23-09-2012, 00:52 ]
To znowu ja:co zrobić, by po strony do których odsyła menu (zwłaszcza jeśli są to strony spoza bloga) otwierały się w nowym oknie?
 
  podziel się tym postem na:
frio 
Blogger.Klub


Zaproszone osoby: 2
Wiek: 26
Dołączyła: 03 Mar 2012
Posty: 21

Wysłany: 2012-10-05, 18:49   

Tak, zastanawiam się jeszcze czy dałoby radę w moim menu ustawić tak, aby wyświetlał się na szerokość strony. Bez kombinowania tego jak nacisnąć, by pokazało całość. Znaczy chodzi mi o jakiś skrypt z dynamiki albo coś takiego, abym nie trzeba było się bawić w to by pokazał całą listę, która została urwana, ale by po najechaniu pokazała się cała?
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 776 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8771
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2012-10-05, 20:54   

przeczytałem dwa razy, nie kumam :wstyd: na czym polega kombinowanie obecnie? jakie dymki (przykład)? w jaki sposób się bawisz i jak teraz się to pokazuje? bo ja wchodzę na bloga i mam rozwijaną listę w nagłówku. Po najechaniu na element pojawiają się podkategorie danej zakładki.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
frio 
Blogger.Klub


Zaproszone osoby: 2
Wiek: 26
Dołączyła: 03 Mar 2012
Posty: 21

Wysłany: 2012-10-05, 23:00   

Inaczej: Najedźcie na One-Shoty.
Rozwija się? Prawda? Tylko trzeba znać/lubić/być bystrym (itp.), aby zobaczyć, że na ostatnim słowie się to nie kończy. Chciałam to jakoś usprawnić dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić. Bo gdy chce się normalnie wziąć w dół to menu znika. Mogłam tak na początku napisać, ale myślałam, że tamto będzie bardziej dla was. Może teraz mi powiecie czy da się to jakoś zrobić? Coś wykombinować by było nie tylko dziewięć elementów? Czy mam po prostu wziąć zwinąć to w podstrony i sama zrobić kategorie, aby zmieścić się w '9'? Czy może da się na przyszłość podłączyć do tego dynamikę? Oj, wiem, że kombinuję, ale poradzę sobie nawet z tym jeśli mnie nakierujecie. Nie musicie mi od razu całego skryptu pisać, chociaż to, by było miłe.
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 776 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8771
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2012-10-05, 23:29   

frio napisał/a:

Tylko trzeba znać/lubić/być bystrym (itp.), aby zobaczyć, że na ostatnim słowie się to nie kończy.
na jakim ostatnim słowie? one-shot ma strzałkę i wysuwa mi się lista podstron (10).

Skrypt działa tak: kiedy kursor jest na polu (elemencie) menu to można operować linkami z menu, jak wyjedziesz kursorem poza obszar to znika. W przypadku kiedy lista nie mieści się na wysokości okna przeglądarki to pomaga ruszanie suwakiem myszy (scroll, kółeczko) w dół - jeżeli ktoś jest nieogarnięty (lub nie ma myszki) to niestety pozostaje jedynie zmniejszenie listy (zmiana układu lub ilości linków) lub zastosowanie innego menu - np. pionowego z wysuwaniem na bok (ale wtedy trzeba założyć osobny wątek).

p.s. polecam czytanie własnych postów przed wysłaniem ;) poukładanie chaotycznych myśli w spójne zdania.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Ewe-Linka 
Prezes w Mamspired


Zaproszone osoby: 3
Imię: Ewelina
Pomogła: 2 razy
Wiek: 25
Dołączyła: 17 Lis 2012
Posty: 154
Miasto: Northampton

Wysłany: 2012-11-26, 13:15   Re: główne menu bloga z rozwijanymi podstronami

A ja mam jeszcze takie pytanko, bo ciężko mi było złapać odpowiednią linijkę w tych kodach.
Chciałabym właśnie, żeby z rozwijanego menu, z którym sobie poradziłam wychodziły jeszcze zakładki z podpunktu.
Rozwija mi się do pionu wszystkie punkciki, a chciałabym jeszcze podpunkciki do poziomu, no tak jak tu

Htsz napisał/a:


Na pasku menu mam np. Dieta

Kod

<li><a href='http://ewelina-szlabs.blogspot.com/search/label/dieta'>Dieta</a>
<ul class='children'>
<li><a href=' http://ewelina-szlabs.blogspot.com/search/label/wymienniki'>Wymienniki</a></li>
<li><a href=' http://ewelina-szlabs.blogspot.com/search/label/Ile%20to%20ma%20kalorii'>Ile to ma kcalorii</a></li>
<li><a href=' '>Produkty</a></li>
<li><a href=''>O żywności</a></li>
</ul></li>

i chcę teraz np z wymienników rozwinąć "chleb" to co wpisać przed, lub po

Kod

<li><a href=' http://ewelina-szlabs.blogspot.com/search/label/wymienniki'>Wymienniki</a></li>
______________________________________________________
Mamspired- parentingowy blog lifestyle.
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 776 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8771
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2012-11-26, 13:29   

spróbuj zamiast tego ostatniego co podałaś zrobić tak:

Kod

<li><a href=' http://ewelina-szlabs.blogspot.com/search/label/wymienniki'>Wymienniki</a>
<ul class='children'>
<li><a href='http://ewelina-szlabs.blogspot.com/search/label/chleb'>Chleb</a></li>
</ul>
</li>
to jest schematyczne ;-)
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Ewe-Linka 
Prezes w Mamspired


Zaproszone osoby: 3
Imię: Ewelina
Pomogła: 2 razy
Wiek: 25
Dołączyła: 17 Lis 2012
Posty: 154
Miasto: Northampton

Wysłany: 2012-11-26, 13:44   

Ahaa... próbowałam tak, ale coś nie poszło i myślałam, że wpisuje się jakąś inną specjalną formułkę.
W takim razie dziękuje bardzo :) i zabieram się do roboty.
______________________________________________________
Mamspired- parentingowy blog lifestyle.
 
  podziel się tym postem na:
marcin.prusowski 
Blogger.Klub


Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 12

Wysłany: 2012-11-27, 18:26   

hurra, w końcu również i ja mogę poprosić o pomoc :) mój blog w stopce. A pytanie zasadnicze: jak mogę w nim zrobić zakładki? tzn aby np pierwsza zakładka po prawej stronie "strony głównej" miała listę rozwijaną?
dziękuję za pomoc
______________________________________________________
obiektywny blog o zarobkach pasywnych http://mojepasywnezarabianie.blogspot.com/
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 776 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8771
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2012-11-28, 04:06   

marcin.prusowski napisał/a:

A pytanie zasadnicze: jak mogę w nim zrobić zakładki? tzn aby np pierwsza zakładka po prawej stronie strony głównej miała listę rozwijaną?
W tej chwili masz gadżet Strony? Zatem nad lub pod nim dodajesz gadżet HTML i wklejasz do niego kod podany na pierwszej stronie tego tematu (lub tutaj inna wersja rozwijanego menu), następnie edytujesz wygląd zakładek w sekcji CSS i zapisujesz zmiany. Na końcu kasujesz gadżet strony i zostaje Ci nowa lista, którą uzupełniasz ręcznie, ale jest rozwijana :-)
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2017 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:
Dodaj na Google+:


Zobacz także:


Szablony wordpress
kod zniżkowy -10% za licencję
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz