Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Autor Wiadomość
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 756 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8746
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2013-01-14, 16:10   rozwijane menu mbtnavbar pod IE

P4uli napisał/a:

IE lista nawet się nie rozwija...:/
mam to wstawione na szablonie, który przygotowuję i wszystko jest OK, ale wcześniej też miałem problemy i okazało się, że powodem jest chyba tzw. tryb dokumentu w Internet Explorerze. W kodzie Bloggera znajdziesz coś takiego:

Kod

<meta content='IE=EmulateIE7' http-equiv='X-UA-Compatible'/>
to powoduje uruchamianie strony w trybie zgodności z IE7 (którego już prawie nikt nie używa.
Wystarczy podmienić ten fragment na to:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
i pod IE zawsze będzie wymuszany najnowszy, czyli np. pod Windows 7 "tryb dokumentu: standardy programu IE9"

przykład: http://prophotoblogs.blogspot.com/
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:






Darmowa rejestracja - utwórz konto na forum --- Zaloguj się na swoje konto --- Polub Blogowicza na FB!

Ewe-Linka 
Prezes w Mamspired


Zaproszone osoby: 3
Imię: Ewelina
Pomogła: 2 razy
Wiek: 25
Dołączyła: 17 Lis 2012
Posty: 154
Miasto: Northampton

Wysłany: 2013-01-14, 17:24   

dziękuje, teraz o wiele lepiej to wygląda :)
______________________________________________________
Mamspired- parentingowy blog lifestyle.
 
  podziel się tym postem na:
Silaqui 
Blogger.Klub


Wiek: 30
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 49
Miasto: Chorzów

Wysłany: 2013-05-10, 23:26   

To znów ja.
Mam problem z bardziej rozbudowany, wielopoziomowym menu.
Zastosowałam ten sam kod, co poprzedni, czyli:

Kod

}
#mbtnavbar {
background: transparent;
width: 100%;
color: #FFF;
margin: 10px 0 0;
padding: 0;
position: relative;
height:40px;
font-size: 12px;
font-family: verdana;
}
#mbtnav {
margin: 0;
padding: 0;
}
#mbtnav ul {
float: left;
list-style: none;
margin: 0;
padding: 0;
}
#mbtnav li {
list-style: none;
margin: 0 1px;
padding: 0;
border: 2px solid #222222;
border-style: outset;
border-bottom-left-radius:5px;
border-bottom-right-radius:5px;
border-top-left-radius:5px;
border-top-right-radius:5px;
}
#mbtnav li a, #mbtnav li a:link, #mbtnav li a:visited {
display: block;
margin: 0;
padding: 9px 12px 11px 12px;
text-decoration: none;
}
#mbtnav li a:hover, #mbtnav li a:active {
display: block;
text-decoration: none;
margin: 0;
padding: 9px 12px 11px 12px;
}
#mbtnav li {
float: left;
padding: 0;
}
#mbtnav li ul {
z-index: 9999;
position: absolute;
left: -999em;
height: auto;
width: 160px;
margin: 0;
padding: 0;
overflow: visible;

}
#mbtnav li ul a {
width: 140px;
border-radius: 0;
background: none #333333;
color: #DDDDDD;
}
#mbtnav li ul a:hover {
background: none #999999;
color: #222222;
}
#mbtnav li ul ul {
margin: -36px 0 0 214px;
}
#mbtnav li:hover ul ul, #mbtnav li:hover ul ul ul, #mbtnav li.sfhover ul ul, #mbtnav li.sfhover ul ul ul {
left: -999em;
}
#mbtnav li:hover ul, #mbtnav li li:hover ul, #mbtnav li li li:hover ul, #mbtnav li.sfhover ul, #mbtnav li li.sfhover ul, #mbtnav li li li.sfhover ul {
left: auto;
}
#mbtnav li:hover, #mbtnav li.sfhover {
position: static;
}
#mbtnav li li a, #mbtnav li li a:link, #mbtnav li li a:visited {
width: 190px;
display: block;
margin: 0;
padding: 9px 12px 10px 12px;
text-decoration: none;
z-index:9999;
}
#mbtnav li li a:hover, #mbtnav li li a:active {
display: block;
}
#mbtnav li li li a, #mbtnav li li li a:link, #mbtnav li li li a:visited {
width: 160px;
display: block;
padding: 9px 12px 10px 12px;
text-decoration: none;
z-index:9999;
margin: 0 0 0 0px;
}
#mbtnav li li li a:hover, #mbtnav li li li a:active {
display: block;
}

I wygląda to niestety tak, jak w załącznikach. Dawno się w to nie bawiłam, więc nawet wskazówki przy poprzednim, podobnym problemie nic mi nie dały :( Gdzie i co wkleić, tudzież zamienić? Chodzi mi oczywiście o te paskudne odstępy :(
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 756 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8746
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2013-05-10, 23:53   

Wkleiłaś sam CSS, gdzie HTML (ul, li) tego menu? Podaj też adres bloga, na którym występuje problem, z obrazków nie wróżę, bo: Może to być problem w CSS menu, w kodzie HTML menu lub style menu gryzą się ze stylami szablonu.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Silaqui 
Blogger.Klub


Wiek: 30
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 49
Miasto: Chorzów

Wysłany: 2013-05-11, 00:49   

Sam kod html (jeszcze bez wklejonych linków, wpierw chcę by to wyglądało, linki to formalność) wygląda tak:

Kod

<div id="mbtnavbar">
<ul id="mbtnav">
<li><a href="http://niepamietnikfprefecta.blogspot.com/">Strona glówna</a></li>
<li><a href="#">Opinie >></a>
<ul>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/o-mnie-sow-kilka.html">Oceny</a>
<ul>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/o-mnie-sow-kilka.html">
1/10 Zło </a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/o-mnie-sow-kilka.html">
2/10 Ryzyko</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/o-mnie-sow-kilka.html">
3/10 Ciężkie</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/o-mnie-sow-kilka.html">
4/10 Tylko po co</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/o-mnie-sow-kilka.html">
5/10 Można</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/o-mnie-sow-kilka.html">
6/10 Już coś</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/o-mnie-sow-kilka.html">
7/10 Warto</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/o-mnie-sow-kilka.html">
8/10 Moc</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/o-mnie-sow-kilka.html">
9/10 Rewelacja</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/o-mnie-sow-kilka.html">
10/10 Musisz</a></li>
</ul> </li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Książki</a>
<ul>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Wszystkie recenzje</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Gatunki</a>
<ul>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">SF</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Fantasy</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Thriller</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Sensacja</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Dzienniki</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Satyra</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Kryminal</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Reportaż</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Horror</a></li>
</ul></li>
</ul></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Filmy</a>
<ul>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Wszystkie recenzje</a>
<ul>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Gatunki</a>
<ul>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">SF</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Sensacja</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Western</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Kryminal</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Animowane</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Komedia</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Thriller</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Horror</a></li>
</ul></li>
</ul></li>
</ul></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/wspopraca.html">Inne</a>
<ul>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Wszystko</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Przemyślenia</a></li>
</ul></li>
</ul>
</li>
<li><a href="#">Napisalem >></a>
<ul>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/search/label/1%2F6">Drobnica</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/search/label/2%2F6">Opowiadania</a>
<ul>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Stacja paliw</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Lotto</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Skoczek</a></li>
</ul></li>

</ul>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Moje zdjęcia</a></li>

</li>

<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/blog-page.html">Poza blogiem</a>
<ul>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Lubimyczytać</a></li>
<li><a href="http://adanbareth.blogspot.com/p/kontakt.html">Filmweb</a></li>
</ul></li>
</ul>
</div>

link do bloga mogę podać, ale to taki prywatny, zarezerowany dla prób wszelakich i nie wiem jak go udostępnić. Ewentualnie tutaj jest cały kod z szablonu:

Kod

http://speedy.sh/pxnNX/template-2863988404186381608.xml
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 756 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8746
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2013-05-11, 01:23   wielopoziomowe menu - rozwijanie wielu podstron

Silaqui napisał/a:

zarezerowany dla prób wszelakich i nie wiem jak go udostępnić.
można dodać autora i wtedy wzgląd będą miały tylko dwie osoby ;-)

Styl tego dodatku nie jest przygotowany na tak głębokie menu. Zauważyłem jednak, że tuż pod tym:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
wystarczy dopisać styl dla głębszej listy:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
i wszystko zaczyna działać jak należy.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Silaqui 
Blogger.Klub


Wiek: 30
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 49
Miasto: Chorzów

Wysłany: 2013-05-11, 21:45   

Świetnie, wszystko działa wyśmienicie, jeszcze raz dziękuję za pomoc :D
 
  podziel się tym postem na:
Silaqui 
Blogger.Klub


Wiek: 30
Dołączyła: 01 Sie 2012
Posty: 49
Miasto: Chorzów

Wysłany: 2013-10-04, 09:05   

Ech, chyba powinnam z tego menu zrezygnować, bo co coś zmienię w blogu, to mi się menu sypie :/
Niedawno ustawiłam sobie nowy szablon, wszystko ładnie pięknie, ale menu chowa mi się pod pasek boczny (jak w załączniku)
I jeszcze mam problem z kolorami: poziomy drugi i trzeci sobie ustawiłam, wszystko ok, natomiast podstawowego menu jakoś to nie chwyta. Tzn: że po najechaniu tło robi się jasne, a literki ciemniejsze. Kod menu:

Kod

#mbtnavbar {
background: transparent;
width: 100%;
color: #333333;
margin: 10px 0 0;
padding: 0;
position: relative;
height:40px;
font-size: 12px;
font-family: arial;
font-color: #fff;
}
#mbtnav {
margin: 0;
padding: 0;
}
#mbtnav ul {
float: left;
list-style: none;
margin: 0;
padding: 0;
}
#mbtnav li {
list-style: none;
background: none #333333;
margin: 0 1px;
padding: 0;
border: 2px solid #222222;
border-style: outset;
border-bottom-left-radius:5px;
border-bottom-right-radius:5px;
border-top-left-radius:5px;
border-top-right-radius:5px;
}
#mbtnav li a, #mbtnav li a:link, #mbtnav li a:visited {
display: block;
margin: 0;
padding: 9px 12px 11px 12px;
text-decoration: none;
}
#mbtnav li a:hover, #mbtnav li a:active {
display: block;
text-decoration: none;
margin: 0;
padding: 9px 12px 11px 12px;
}
#mbtnav li {
float: left;
padding: 0;
}
#mbtnav li ul {
z-index: 9999;
position: absolute;
left: -999em;
height: auto;
width: 160px;
margin: 0;
padding: 0;
overflow: visible;

}
#mbtnav li ul a {
width: 140px;
border-radius: 0;
background: none #333333;
color: #DDDDDD;
}
#mbtnav li ul a:hover {
background: none #999999;
color: #222222;
}
#mbtnav li ul ul {
margin: -36px 0 0 214px;
}
#mbtnav li ul ul ul {
margin: -36px 0 0 184px;
}
#mbtnav li:hover ul ul, #mbtnav li:hover ul ul ul, #mbtnav li.sfhover ul ul, #mbtnav li.sfhover ul ul ul {
left: -999em;
}
#mbtnav li:hover ul, #mbtnav li li:hover ul, #mbtnav li li li:hover ul, #mbtnav li.sfhover ul, #mbtnav li li.sfhover ul, #mbtnav li li li.sfhover ul {
left: auto;
}
#mbtnav li:hover, #mbtnav li.sfhover {
position: static;
}
#mbtnav li li a, #mbtnav li li a:link, #mbtnav li li a:visited {
width: 190px;
display: block;
margin: 0;
padding: 9px 12px 10px 12px;
text-decoration: none;
z-index:9999;
}
#mbtnav li li a:hover, #mbtnav li li a:active {
display: block;
}
#mbtnav li li li a, #mbtnav li li li a:link, #mbtnav li li li a:visited {
width: 160px;
display: block;
padding: 9px 12px 10px 12px;
text-decoration: none;
z-index: #dadada;
margin: 0 0 0 0px;
}
#mbtnav li li li a:hover, #mbtnav li li li a:active {
display: block;
}
 
  podziel się tym postem na:
Ewe-Linka 
Prezes w Mamspired


Zaproszone osoby: 3
Imię: Ewelina
Pomogła: 2 razy
Wiek: 25
Dołączyła: 17 Lis 2012
Posty: 154
Miasto: Northampton

Wysłany: 2013-10-04, 16:20   

A ja mam jeszcze pytanie, jak wyśrodkować to menu? Na moim blogu z podpisu mam menu, które jest wyrównane do lewej, a chciałabym żeby zawsze było wyśrodkowane. Gdy zmieniam float: left na float: center Robi mi się menu wyśrodkowane, ale napisy/ linki są jeden pod drugim w jednej kolumnie, a mi zależy na wyśrodkowaniu menu poziomego w poziomie.
Pozdrawiam
______________________________________________________
Mamspired- parentingowy blog lifestyle.
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 756 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8746
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2013-10-08, 06:29   mbtnav - jak wyśrodkować linki w menu rozwijanym?

Ewelajna napisał/a:

Gdy zmieniam float: left na float: center
to, że text-align może być center (i parę innych rzeczy) nie oznacza, że wszystko działa w taki sam sposób, ale wystarczy przecież rzucić okiem na dowolny kurs HTML by się przekonać: http://kurs.browsehappy.pl/CSS/Float

Jeden z blogów masz zablokowany a na drugim nie widzę rozwijanego menu. Odpowiem zatem posiłkując się moim szablonem fotograficznym. W tym przypadku wystarczyło by #mbtnav wyglądało tak:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)



//edit.

W niektórych przypadkach trzeba zmodyfikować także #mbtnav li zamieniając tam float z left na none i dopisując:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)




Silaqui, to nie tyle wina menu, tylko ustawień szablonu. Element nadrzędny - #primary - ma

Kod

overflow: hidden;
a trzeba ustawić:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Martyncia 
Blogger.Klub


Imię: Martyna
Pomogła: 1 raz
Wiek: 26
Dołączyła: 19 Sie 2013
Posty: 43
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2013-10-30, 17:16   

A ja mam ciut inny problem. Chcę sobie zrobić takie menu:

Po kliknięciu np. w "Przekąski" będzie się przechodzić do obrazkowego spisu potraw, natomiast to co jest bez rozwijania - od razu po kliknięciu przejdzie się do podstrony.

Zastanawia mnie jedna rzecz. Bo skoro rozwijane menu dodajemy jako dodatek html/java script, to powinnam usunąć gadżet "strony", by nie dublować menu na górze bloga?

Wówczas nie mam tych zawartości podstron, które mnie interesują np. przekąski, współpraca itd. Muszę wtedy ich zawartość zrobić jako post lub etykieta, żeby podlinkować w rozwijanym menu? Czy jak?

Mam nadzieję, że ktoś pojął o co mi chodzi :D .
______________________________________________________
http://smakiempisany.blogspot.com
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 756 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8746
Miasto: Wroclove City

Wysłany: 2013-10-31, 01:37   

Gadżet "strony" czy "etykiety" tworzy listę linków do podstron lub do stron etykiet. Zatem jak robisz sobie menu ręcznie, to musisz podać w kodzie bezpośrednie odnośniki do tych podstron. Zdobędziesz je w zakładce Strony (konkretnie: "wyświetl", dodatkowe info) w panelu Bloggera :-)
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2017 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:
Dodaj na Google+:


Zobacz także:


Szablony wordpress
kod zniżkowy -10% za licencję
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz