Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Autor Wiadomość
fox20 
Blogger.Klub

Dołączył: 30 Cze 2015
Posty: 0

Wysłany:    [Szablon Rewelacja] Zdjęcia na całą szerokość kolumny wpisów

Witam,

dot. bloga: 1000krokow.eu

Otóż korzystając ze skryptu (southernspeakers.net/2011/04/remove-blogger-sidebar-and-maximize.html) udało mi się przy klikaniu w poszczególne posty usunąć prawą kolumnę i zmaksymalizować szerokość głównej treści (aktualnie nieaktywne). Mam natomiast problem z automatycznym dopasowaniem rozmiaru zdjęć tak aby na stronie głównej były one węższe (width 710px) a na docelowej szersze (width 1000px).

Aktualnie (bez powyższego skryptu) kod dot. rozmiaru zdjęć wygląda u mnie tak:

Kod

.post-body img {
max-width:710px;
height:auto;
max-height:710px;
width:auto;
}

.post table.tr-caption-container img {
width: auto;
max-width: 710
height: auto;
max-height: 710


Czy w kodzie są osobne wartości do zmiany szerokości dla strony głównej i dla wyświetlanych stron postów? Jak to rozkminić?

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc :-)
 
  podziel się tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do społeczności na G+ --- Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 797 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8829
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2015-06-30, 15:37   

Ustaw wartości procentowe => zdjęcia dopasowujące się do szerokości kolumny.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
fox20 
Blogger.Klub

Dołączył: 30 Cze 2015
Posty: 0

Wysłany: 2015-06-30, 16:25   

ni chu-chu nie chce mi to działać. kod jest następujący w tym momencie:

Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)


można podejrzeć, skrypt rozszerzający kolumnę też jest aktualnie na miejscu.
co robię nie teges? :-/

jeśli pomijam wiersz width: 710px foty nie dostosowują się do szerokości kolumn tylko wywalają się w oryginalnym rozmiarze - sporo większe niż trzeba.
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 797 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8829
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2015-06-30, 16:49   Taka sama szerokość wszystkich zdjęć w postach bloggera

// uwaga: instrukcja powinna być uniwersalna i zadziałać we wszystkich szablonach systemowych blogspota - czyli Rewelacja, Prosty, Okno Obrazu, Znak wodny, Eteryczny, Podróże. //

Ogromne są tylko te w tabelach jak się stronę ogląda w Firefoxie. Zdjęcia z podpisami umieszczone są w tabelach i widocznie przeglądarka sobie z tym nie radzi. Da się ominąć ten problem. Zapomniałem o nim, bo ja w swoich szablonach mam ten kod umieszczony jako standard:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)


Druga kwestia to przesunięte zdjęcie w prawo - to jest wina marginesów bocznych:

Kod

style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"

które dopisywane są do HTML posta podczas wstawiania zdjęcia z odnośnikiem do swojej pełnej wersji.

Wyjścia są trzy:
1) Dodajesz fotki i kasujesz z nich odnośnik.
2) Zostawiasz odnośnik ale kasujesz te style w widoku HTML wpisu
3) Dopisujesz kolejny styl do CSS, który nadpisze te marginesy:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)


Trzecia kwestia to margines wokół zdjęcia, dodawany w CSS szablonu. Swego czasu bardzo dużo osób chciało się tego pozbyć i mamy oddzielny wątek => Jak usunąć ramkę / cień wokół obrazka w poście?

Po zastosowaniu powyższych zabiegów powinien zadziałać kod z tematu, który podałem wcześniej, czyli procentowe określenie maksymalnej szerokości grafik we wpisach:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
fox20 
Blogger.Klub

Dołączył: 30 Cze 2015
Posty: 0

Wysłany: 2015-06-30, 21:11   

Dzięki, będę kombinował.
W którym miejscu wrzucić ten fragment:

Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)


Czy w ten nawias url-prefix coś trzeba wpisać?
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 797 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8829
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2015-06-30, 21:39   

Nic nie trzeba dopisywać do tego kodu a wklejasz go do arkusza CSS jak tamte.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
fox20 
Blogger.Klub

Dołączył: 30 Cze 2015
Posty: 0

Wysłany: 2015-06-30, 22:21   

ok są jakieś postępy ;-)
na ten moment działa jednak tylko do postów, w których podczas pisania definiowałem rozmiar wstawianych obrazów jako "oryginalny". te, które zostawiałem jak były (czyli bodajże "mały" lub "średni") nadal pozostają "małe" lub "średni". czy muszę je do rozmiarów "oryginalnych" w edytorze postów doprowadzać ręcznie?
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 797 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8829
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2015-06-30, 22:59   

Jeszcze marginesy boczne, border i padding do skasowania z obrazów - wtedy zdjęcie będzie na 100%.

Źródło powinno mieć w adresie parametr /s1600/ lub inny, który wczyta zdjęcie o szerokości nie mniejszej niż ustawiona dla szpalty bloga lub kolumny, w której masz tę treść.
Jeżeli parametr jest inny (ustawiono np. miniaturę s320), to nawet jak dodamy coś do CSS, to zostanie ono nienaturalnie powiększone.

Innym wyjściem jest JavaScript/jQuery, który podmieni wielkość (tak jak to robiliśmy dla popularnych postów), ale nie wiem czy jest sens kombinować, jak wystarczy zaznaczać odpowiedni rozmiar podczas pisania posta.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
fox20 
Blogger.Klub

Dołączył: 30 Cze 2015
Posty: 0

Wysłany: 2015-06-30, 23:10   

ufff... ok - chyba jakoś to pójdzie, jutro jeszcze przysiedzę ;-)
a jeszcze jedno pytanko:

jak zestandaryzować rozmiar obrazów o orientacji poziomej i pionowej tak żeby ich proporcje były równe? nie mam co prawda dużo pionowych zdjęć na blogu ale te które są również jadą na width 100% więc nie da się ich oglądać bo są za wielkie.
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Top Contributor
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 82
Imię: Arkadiusz (Arek)
Pomógł: 797 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8829
Miasto: Wrocław

  Wysłany: 2015-07-01, 00:51   Jak ustawić maksymalną wysokość obrazka w poście?

Pamiętaj, że width i max-width to dwie różne rzeczy. Pierwsza ustala sztywną szerokość a druga maksymalną. Obraz lub inny element zareaguje również inaczej jak wpiszesz wartość wyrażoną w pikselach, procentach i auto.

W przypadku wysokości możesz wybrać jedną z opcji:
1) dopisz ogranicznik z max-height do CSS i podać jakąś konkretną wartość, np. 700px
2) ustawiaj oryginalne rozmiary, ale zmieniaj potem parametr w URLach z /s1600/ na /sXXX/ - np. /s750/ - wtedy zostanie wczytana zoptymalizowana wersja Twojego zdjęcia o dłuższym boku długości maksymalnie 750px.
3) wgrywaj pionowe zdjęcia pomniejszone. Krótsze niż 1600px.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się dodając link do tego forum na swoim blogu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku lub dodać do obserwowanych na google+. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2018 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:
Dodaj na Google+:


Zobacz także:


Szablony wordpress
kod zniżkowy -10% za licencję
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz