Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Autor Wiadomość
fox20 
Blogger.Klub

Dołączył: 30 Cze 2015
Posty: 0

Wysłany:    [Szablon Rewelacja] Zdjęcia na całą szerokość kolumny wpisów

Witam,

dot. bloga: 1000krokow.eu

Otóż korzystając ze skryptu (southernspeakers.net/2011/04/remove-blogger-sidebar-and-maximize.html) udało mi się przy klikaniu w poszczególne posty usunąć prawą kolumnę i zmaksymalizować szerokość głównej treści (aktualnie nieaktywne). Mam natomiast problem z automatycznym dopasowaniem rozmiaru zdjęć tak aby na stronie głównej były one węższe (width 710px) a na docelowej szersze (width 1000px).

Aktualnie (bez powyższego skryptu) kod dot. rozmiaru zdjęć wygląda u mnie tak:

Kod

.post-body img {
max-width:710px;
height:auto;
max-height:710px;
width:auto;
}

.post table.tr-caption-container img {
width: auto;
max-width: 710
height: auto;
max-height: 710


Czy w kodzie są osobne wartości do zmiany szerokości dla strony głównej i dla wyświetlanych stron postów? Jak to rozkminić?

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc :-)
 
  podziel się tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 83
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 811 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8868
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2015-06-30, 15:37   

Ustaw wartości procentowe => zdjęcia dopasowujące się do szerokości kolumny.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
fox20 
Blogger.Klub

Dołączył: 30 Cze 2015
Posty: 0

Wysłany: 2015-06-30, 16:25   

ni chu-chu nie chce mi to działać. kod jest następujący w tym momencie:

Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)


można podejrzeć, skrypt rozszerzający kolumnę też jest aktualnie na miejscu.
co robię nie teges? :-/

jeśli pomijam wiersz width: 710px foty nie dostosowują się do szerokości kolumn tylko wywalają się w oryginalnym rozmiarze - sporo większe niż trzeba.
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 83
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 811 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8868
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2015-06-30, 16:49   Taka sama szerokość wszystkich zdjęć w postach bloggera

// uwaga: instrukcja powinna być uniwersalna i zadziałać we wszystkich szablonach systemowych blogspota - czyli Rewelacja, Prosty, Okno Obrazu, Znak wodny, Eteryczny, Podróże. //

Ogromne są tylko te w tabelach jak się stronę ogląda w Firefoxie. Zdjęcia z podpisami umieszczone są w tabelach i widocznie przeglądarka sobie z tym nie radzi. Da się ominąć ten problem. Zapomniałem o nim, bo ja w swoich szablonach mam ten kod umieszczony jako standard:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)


Druga kwestia to przesunięte zdjęcie w prawo - to jest wina marginesów bocznych:

Kod

style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"

które dopisywane są do HTML posta podczas wstawiania zdjęcia z odnośnikiem do swojej pełnej wersji.

Wyjścia są trzy:
1) Dodajesz fotki i kasujesz z nich odnośnik.
2) Zostawiasz odnośnik ale kasujesz te style w widoku HTML wpisu
3) Dopisujesz kolejny styl do CSS, który nadpisze te marginesy:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)


Trzecia kwestia to margines wokół zdjęcia, dodawany w CSS szablonu. Swego czasu bardzo dużo osób chciało się tego pozbyć i mamy oddzielny wątek => Jak usunąć ramkę / cień wokół obrazka w poście?

Po zastosowaniu powyższych zabiegów powinien zadziałać kod z tematu, który podałem wcześniej, czyli procentowe określenie maksymalnej szerokości grafik we wpisach:
Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
fox20 
Blogger.Klub

Dołączył: 30 Cze 2015
Posty: 0

Wysłany: 2015-06-30, 21:11   

Dzięki, będę kombinował.
W którym miejscu wrzucić ten fragment:

Wiadomość (widoczna dla zarejestrowanych)


Czy w ten nawias url-prefix coś trzeba wpisać?
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 83
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 811 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8868
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2015-06-30, 21:39   

Nic nie trzeba dopisywać do tego kodu a wklejasz go do arkusza CSS jak tamte.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
fox20 
Blogger.Klub

Dołączył: 30 Cze 2015
Posty: 0

Wysłany: 2015-06-30, 22:21   

ok są jakieś postępy ;-)
na ten moment działa jednak tylko do postów, w których podczas pisania definiowałem rozmiar wstawianych obrazów jako "oryginalny". te, które zostawiałem jak były (czyli bodajże "mały" lub "średni") nadal pozostają "małe" lub "średni". czy muszę je do rozmiarów "oryginalnych" w edytorze postów doprowadzać ręcznie?
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 83
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 811 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8868
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2015-06-30, 22:59   

Jeszcze marginesy boczne, border i padding do skasowania z obrazów - wtedy zdjęcie będzie na 100%.

Źródło powinno mieć w adresie parametr /s1600/ lub inny, który wczyta zdjęcie o szerokości nie mniejszej niż ustawiona dla szpalty bloga lub kolumny, w której masz tę treść.
Jeżeli parametr jest inny (ustawiono np. miniaturę s320), to nawet jak dodamy coś do CSS, to zostanie ono nienaturalnie powiększone.

Innym wyjściem jest JavaScript/jQuery, który podmieni wielkość (tak jak to robiliśmy dla popularnych postów), ale nie wiem czy jest sens kombinować, jak wystarczy zaznaczać odpowiedni rozmiar podczas pisania posta.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
fox20 
Blogger.Klub

Dołączył: 30 Cze 2015
Posty: 0

Wysłany: 2015-06-30, 23:10   

ufff... ok - chyba jakoś to pójdzie, jutro jeszcze przysiedzę ;-)
a jeszcze jedno pytanko:

jak zestandaryzować rozmiar obrazów o orientacji poziomej i pionowej tak żeby ich proporcje były równe? nie mam co prawda dużo pionowych zdjęć na blogu ale te które są również jadą na width 100% więc nie da się ich oglądać bo są za wielkie.
 
  podziel się tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 83
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 811 razy
Wiek: 33
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 8868
Miasto: Wrocław

  Wysłany: 2015-07-01, 00:51   Jak ustawić maksymalną wysokość obrazka w poście?

Pamiętaj, że width i max-width to dwie różne rzeczy. Pierwsza ustala sztywną szerokość a druga maksymalną. Obraz lub inny element zareaguje również inaczej jak wpiszesz wartość wyrażoną w pikselach, procentach i auto.

W przypadku wysokości możesz wybrać jedną z opcji:
1) dopisz ogranicznik z max-height do CSS i podać jakąś konkretną wartość, np. 700px
2) ustawiaj oryginalne rozmiary, ale zmieniaj potem parametr w URLach z /s1600/ na /sXXX/ - np. /s750/ - wtedy zostanie wczytana zoptymalizowana wersja Twojego zdjęcia o dłuższym boku długości maksymalnie 750px.
3) wgrywaj pionowe zdjęcia pomniejszone. Krótsze niż 1600px.
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel się tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2019 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:

Zobacz także:


Szablony wordpress
kod zniżkowy -10% za licencję
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz