Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Zamknięty przez: Htsz
2014-03-15, 16:21
Autor Wiadomość
blondasek 
Blogger.Klub

Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 64

Wysłany:    Problem z napisaniem CSS do stronki

Witajcie! Czy mógłbym prosić o pomoc o dodanie CSS do strony: http://smerfs.w8w.pl ?
Ostatnio zmieniony przez blondasek 2013-12-18, 17:37, w całości zmieniany 2 razy  
 
  podziel się tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Lukem 
Blogowicz.Friend
Noot noot!


Imię: Łukasz
Pomógł: 89 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 1739
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2013-12-18, 17:25   

Adres nie działa, wyrzuca komunikat "Nie znaleziono osoby".
______________________________________________________
:szok:

But we never gonna survive unless we get a little crazy...
 
  podziel się tym postem na:
blondasek 
Blogger.Klub

Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 64

Wysłany: 2013-12-18, 17:37   

poprawione
 
  podziel się tym postem na:
Lukem 
Blogowicz.Friend
Noot noot!


Imię: Łukasz
Pomógł: 89 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 1739
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2013-12-18, 18:27   

Dobrze, to po kolei:

1. Na stronie index.html - czyli tej, która Ci się ładuje po wejściu jako pierwsza - masz w kodzie taką linijkę:

Kod

<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style_main.css" "Motyw Podstawowy">



Brakuje atrybutu tytułu ("title") - linijkę niżej masz przykład, jak powinno być poprawnie:

Kod

<link rel="Alternate stylesheet" type="text/css" href="style_alt.css" title="Motyw Alternatywny">


Dopisz brakujące "title=" przed "Motyw podstawowy".

2. Masz stronę opartą o ramki, czyli każda cześć strony jest osobnym plikiem HTML - trzeba dodać style osobno dla nagłówka, treści strony i menu. Zatem skopiuj sobie linijki ze stylami, które przytoczyłem w punkcie powyżej (już po poprawkach) do wszystkich plików HTML - baner.html, menu.html, glowna.html i wszystkich plików podstron.

Od tej pory każda zmiana zapisana w stylach (plik style_main.css) będzie widoczna na wszystkich stronach.
______________________________________________________
:szok:

But we never gonna survive unless we get a little crazy...
 
  podziel się tym postem na:
blondasek 
Blogger.Klub

Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 64

Wysłany: 2013-12-18, 18:37   

te style i tak mi jakoś nie działały, pewnie mam je skopane

nic nie zmienia mi się w stylach, mam tak samo jak miałem
 
  podziel się tym postem na:
Lukem 
Blogowicz.Friend
Noot noot!


Imię: Łukasz
Pomógł: 89 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 1739
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2013-12-18, 19:16   

Kolejna sprawa - w menu.html masz dwa razy otwarty znacznik body:

Kod

<body background="styl114.jpg"><!-- HEADER ///]]>'"</script></iframe></noembed></embed></object></noscript>
<script type="text/javascript" src="/e8375d7cd983efcbf956da5937050ffc.js"></script>
<script type="text/javascript" src="/b28354b543375bfa94dabaeda722927f.js"></script>-->
<script type="text/javascript" src="/d0004e8cad401f4e3c02ddd8a69cb2d7.js"></script>
<script type="text/javascript" src="http://redefine.hit.stat24.com/files/js/ado.js"></script>
<!--<script type="text/javascript" src="/05d8cb992b11b84ce44d8924f26950b9.js"></script>-->

<body class="tlo"><!-- HEADER ///]]>'"</script></iframe></noembed></embed></object></noscript>
<script type="text/javascript" src="/e8375d7cd983efcbf956da5937050ffc.js"></script>
<script type="text/javascript" src="/b28354b543375bfa94dabaeda722927f.js"></script>-->
<script type="text/javascript" src="/d0004e8cad401f4e3c02ddd8a69cb2d7.js"></script>
<script type="text/javascript" src="http://redefine.hit.stat24.com/files/js/ado.js"></script>
<!--<script type="text/javascript" src="/05d8cb992b11b84ce44d8924f26950b9.js"></script>-->


Podejrzewam, że winę ponosi dostawca serwera, który w nieelegancki sposób wkleja reklamy na darmowych serwerach - ale jego wklejki pojawiły się dwa razy, więc podejrzewam jeszcze błąd składniowy w kodzie. Zrób jeszcze jedną rzecz - wklej tutaj treść pliku menu.html w takiej postaci, w jakiej masz go otwartego w edytorze (nie kod skopiowany z przeglądarki).

Ewentualnie sprawdź, czy przypadkiem nie masz znacznika "body" wklejonego dwa razy.
______________________________________________________
:szok:

But we never gonna survive unless we get a little crazy...
 
  podziel się tym postem na:
blondasek 
Blogger.Klub

Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 64

Wysłany: 2013-12-18, 19:21   

Kod

<!DOCTYPE html
PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style_main.css" title="Motyw Podstawowy">
<link rel="Alternate stylesheet" type="text/css" href="style_alt.css" title="Motyw Alternatywny">
<title>Smerfy</title>
</head>
<body background="styl114.jpg">
<body class="tlo">


Po prostu kombinowałem ale nic mi się nie zmienia, żadne tło, żaden kolor
Ostatnio zmieniony przez blondasek 2013-12-18, 19:34, w całości zmieniany 2 razy  
 
  podziel się tym postem na:
Lukem 
Blogowicz.Friend
Noot noot!


Imię: Łukasz
Pomógł: 89 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 1739
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2013-12-18, 19:26   

Tak jak myślałem, masz dwa razy wklejony znacznik body:

Kod

<body background="styl114.jpg">
<body class="tlo">


Zostaw tylko

Kod

<body class="tlo">


I wtedy dla pliku menu.html wszelkie zmiany wizualne możesz już wrzucać do style_main.css.
______________________________________________________
:szok:

But we never gonna survive unless we get a little crazy...
 
  podziel się tym postem na:
blondasek 
Blogger.Klub

Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 64

Wysłany: 2013-12-18, 19:33   

Kod

<body background="styl114.jpg">


Chciałbym aby był podstawowy i według niego się wszystko zmieniało

styl mam od kolegi ale u mnie on nie działa
 
  podziel się tym postem na:
Lukem 
Blogowicz.Friend
Noot noot!


Imię: Łukasz
Pomógł: 89 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 1739
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2013-12-18, 19:41   

Cytat

background=styl114.jpg


To nie jest definicja stylu, tylko tła obrazkowego - plik styl114.jpg staje się wtedy tłem dla strony.

Ewentualnie moższ zostawić tło obrazkowe i połączyć obie definicje:

<body class="tlo" background="styl114.jpg">

Ale to nie ma najmniejszego sensu, jeśli już podpinasz plik css ze stylami. Ten sam efekt osiągniesz, zostawiając body w takiej postaci

Kod

<body class="tlo">


zaś w style_main.css wpisz:

Kod

.tlo {
background-image:url(../styl114.jpg);
background-color:green;
}
______________________________________________________
:szok:

But we never gonna survive unless we get a little crazy...
 
  podziel się tym postem na:
blondasek 
Blogger.Klub

Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 64

Wysłany: 2013-12-18, 20:09   

niestety dalej się nic nie zmienia: cały czas ten sam kolor, tło a to ma się wszystko zmieniać

stronki url nie potrzebuję bo wszystko jest utrzymywane za jednym razem
 
  podziel się tym postem na:
Lukem 
Blogowicz.Friend
Noot noot!


Imię: Łukasz
Pomógł: 89 razy
Wiek: 34
Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 1739
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2013-12-18, 20:24   

W dalszym ciągu masz powtórzony dwukrotnie znacznik "body" w treści strony, o czym pisałem wcześniej. Sprawdź to dokładnie i popraw we wszystkich plikach, które zmieniasz, bo możemy tak wymieniać posty w nieskończoność i do niczego nie dojdziemy.

Przejrzyj również dowolny kurs HTML/CSS, np. ten (inne linki dostałeś już ode mnie na PW) - są tam dokładnie opisane sposoby dokonywania zmian wizualnych różnych elementów na stronie i jeśli będziesz poprawnie wykonywał to, co tam jest napisane, to wszystko powinno działać.
______________________________________________________
:szok:

But we never gonna survive unless we get a little crazy...
 
  podziel się tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2020 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:

Zobacz także:


Szablony wordpress
kod zniżkowy -10% za licencję
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz