Lukem
Blogowicz.Friend
|
Wysłany:
2009-06-03, 21:36 Utwory sentymentalne
|
|
|
Macie w pamięci jakieś utwory, które jednoznacznie kojarzą się Wam z jakimś ważnym wydarzeniem lub okresem w życiu? Utwory, których słuchacie z rozrzewnieniem i nostalgią na myśl o tamtych chwilach i które mogłyby złożyć się na soundtrack Waszego życia?
Dla mnie synonimem beztroskiego dzieciństwa są Mr President - Coco Jambo, Heyo Captain Jack oraz Scatman John - Scatman.
Gdy kończyłem gimnazjum, w trakcie uroczystości zagrano Szczęśliwej drogi już czas Ryszarda Rynkowskiego, przy tej piosence wielu moich rówieśników rozkleiło się.
Radosny początek liceum to Safri Duo - Played A Live, które leciało w radiu w trakcie, gdy jechałem po raz pierwszy do internatu. Natomiast pożegnanie z liceum po maturze to Kombii - Pokolenie oraz Kombii - Sen Się Spełni.
Z innej beczki: Love Committee - You Can't Stop Us zapoczątkowało moją fascynację muzyką elektroniczną, która trwa po dziś dzień. W Berlinie brzmiały mi w uszach Love Committee - Love Rules oraz Sandra - Maria Magdalena. Wspomnę jeszcze o upojnej przejażdżce autostradą pod Amsterdamem, gdy z tamtejszego radia sączył się David Guetta - The World Is Mine.
Na razie tyle przychodzi mi do głowy. Chętnie poczytam i posłucham Waszych skojarzeń muzycznych.
|
|