Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Zamknięty przez: Htsz
2006-04-11, 19:36
Autor Wiadomość
ewokam
[Usunięty]



Wysłany:    Tagi HTML

Zaczęłam prowadzić pomoce blogowe, chociaż sama mam czasami problemy. Skonczyłam już zabawę szablonami na Front page (po przeczytaniu odpowiedzi). Tym razem jednak mam pytanie: Jak wstawić Tah HTML, żeby został tekstem, a nie zamieniał się na np. obrazek?? W tym wypadku chcę wstawić instrukcję o wstawianiu statusu gg na bloga, ale nie mam jak wstawić kod, żeby nie zamienił się w słoneczko.
 
  podziel si� tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Frozen Lust 
Her Infernal Majesty


Zaproszone osoby: 12
Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 15 Mar 2006
Posty: 834

Wysłany: 2006-04-09, 19:58   

Posluchaj, dobrze ci radze, najpierw poznaj wszystkie odpowiedzi na wlasne pytania, a dopiero pozniej prowadz pomoce blogowe... Bo po co komu taka pomoc, skoro sama jej potrzebuje? :zdziwko:
______________________________________________________
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
 
  podziel si� tym postem na:
m!s!3k 

Imię: Piotrek
Wiek: 33
Dołączył/a: 18 Mar 2006
Posty: 101
Miasto: Warszawa

Wysłany: 2006-04-09, 20:57   

ewokam, przestudiuj jeszcze kursy html-a :)

nie mówie ze ja znam wszystko bo jak czegoś niewiem to tesh szukam jakiś odpowiedzi ale najczesciej znajduje to w kursach :)

a w odpowiedzi na twoje pytanie:
mozesz użyć
<TEXTAREA NAME=nazwa COLS=x ROWS=y> tu wpisz text skryptu </TEXTAREA>
gdzie:
name - nazwa pola tekstowego
cols - ilość kolumn
rows - ilość wierszy
______________________________________________________
~m!s!3k | cmoknij mnie!
 
  podziel si� tym postem na:
Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team


Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Pomógł: 816 razy
Wiek: 36
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Posty: 8946
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2006-04-09, 22:28   

jej chodzi o to aby po wstawieniu kodu serwer go nie interpretował jako HTML tylko oddał jako tekst, niekoniecznie trzeba uzywać textarea, bo zwykły wklejony tam kod html nie przejdzie przez validator (jesli zawiera w kodzie caly szablon), mozna to ominąć zrobiąc np. tak :

Kod

zamiast < należy wpisać znak specjalny &lt;

zamiast > trzeba wpisać &gt;


więcej znaków specjalnych znajdziesz na : http://szablony.blogowicz.info/?id=znaki
______________________________________________________
nie radzisz sobie? :arrow: pomoc indywidualna oraz blogi i strony na zamówienie
zapraszam do przewodnika po forum oraz grupy Blogger Polska! na fb

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:
 
  podziel si� tym postem na:
Frozen Lust 
Her Infernal Majesty


Zaproszone osoby: 12
Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 15 Mar 2006
Posty: 834

Wysłany: 2006-04-09, 23:01   

Najlepiej uzywac <xmp> </xmp> Tylko, ze nie jest to zgodne ze standardami najnowszymi. Swoja droga idioci, napierw wprowadzaja przydatna rzecz, ktora uzywa wiele serwisow, a pozniej oznajmiaja ze nie powinno sie tego stosowac...
______________________________________________________
Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
 
  podziel si� tym postem na:
Oujejor 
vel. Tyski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Dołączył/a: 16 Mar 2006
Posty: 85
Miasto: z łona

Wysłany: 2006-04-11, 13:33   

z tym <xmp> jest jeden warunek, trzeba nadać klasy by to ładnie wyglądało, ale najlepszy sposób to

Htsz napisał/a:

zamiast < należy wpisać znak specjalny &lt;

zamiast > trzeba wpisać &gt;
 
  podziel si� tym postem na:
Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2022 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
snapchat blogowicz instagram blogowicz