Pomogła: 1 raz Wiek: 31 Dołączyła: 31 Maj 2008 Posty: 156 Miasto: Zamość
Wysłany:
2009-08-29, 15:48
Htsz, nie wiem, u mnie książki podadzą dopiero na lekcjach, beznadziejnie, no ale cóż.
Ja będę miała za darmo od koleżanki, bo też jest w humanie i w tej samej szkole, ale na pewno niektóre będę musiała dokupić. Szacuję, że do I LO klasy humanistycznej nie przekraczają 200zł, oczywiście te używane. Nowe na pewno droższe.
Te płyty są w ogóle nie potrzebne, bo nauczyciele mają swój tok nauczania a na płycie jest inny. Znaczy się nauczyciel sobie napisze notatki sobie na każdę lekcje na danym podręczniku i potem czyta je przez 5 lat wszystkim po kolei, więc płyta tu nie ma nic dogadania. Ja naprzykład do sprawdzianu z biologii uczyłem się z płyty bo w podreczniku było milion nie potrzebnych rzeczy a na płycie wszystko ładnie opisane.
najpierw piszesz, że nie są a potem, że używałeś do nauki przed sprawdzianem. Zastanawia mnie też inna sprawa, skoro ktoś tam wybiera podręczniki dla uczniów, to chyba konsultuje to jakoś z nauczycielami i program powinien być dobrany tak, aby odpowiednio wykorzystać pomoce naukowe. Skoro mam wydawać pieniądze na książki z elementami, których (prawie) nigdy nie użyję to jest to dla mnie strata pieniędzy.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
lapavlo [Usunięty]
Wysłany:
2009-08-29, 17:02
ale ja mówie o jednej płycie z biologii, bo reszta jest mało przydatna i nie warto kupować nowych z tymi płytami.
Podstawa programowa znowu się zmieniła w gim.? Pff... Dobrze, że za niedługo nie będzie mnie to obchodzić.
Zmieniła się, i to dość drastycznie. W tym roku pierwsze klasy (SP i Gim.), w przyszłym drugie, potem trzecie itd.
Może przemawia przeze mnie zboczenie zawodowe, ale piszecie, że "płyty niepotrzebne", nie przeglądaliście itd. itp. Błąd - przy nauce języków są bardzo pomocne, nawet jeśli sami nauczyciele nie zwracają na nie Waszej uwagi. Olewając je tracicie jeszcze jedną okazję na osłuchanie się z językiem.
Chociaż faktycznie można byłoby to zrobić inaczej. Zamiast corocznego tłoczenia kolejnych partii płyt wydawnictwa mogłyby udostępniać materiały w sieci. I nie mówcie, że nie wszyscy mają internet, bo są kafejki, pracownie informatyczne w szkołach i znajomi.
Poza tym podpowiem Wam jeden adres - englishtips.org. Często i gęsto można tam spotkać obrazy płyt dołączanych do różnych podręczników...
Już nie offtopikuję.
Ewa Blogowicz.Friend
Imię: Ewa Pomogła: 1 raz Wiek: 30 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 448 Miasto: okolice Elbląga
Wysłany:
2009-08-29, 18:20
Może i płyty przydają się do nauki języków, ale są dołączane również do fizyki, biologi, geografii czy matematyki - i to nie ma na nich wszystkich tematów - jak chciałam powtórzyć jakiś temat, którego nie rozumiałam z fizyki to nawet go nie było na płytce.
______________________________________________________ Marzenia to niczym niezmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie.
● Portfolio ●
Imię: Sabina Pomogła: 1 raz Wiek: 33 Dołączyła: 03 Sie 2008 Posty: 517 Miasto: Z południa
Wysłany:
2009-08-29, 18:22
ja tam więcej angielskiego nauczyłam się sama i to dzięki netowi
z książkami to też mam przekichane bo podręcznik do ang za 50zł to drogo, a dopiero mój rocznik ma rozszerzony
płyt to używałam tylko raz z niemieckiego i na chęciach się skończyło, z ang używałam czasem, były tam fajne ćwiczenia, ale szkoda mi było czasu przeznaczonego na kompa
______________________________________________________ Nie ma podpisu. Uciekł
Ostatnio zmieniony przez Sabinsien56 2009-08-29, 20:14, w całości zmieniany 1 raz
TheAhyy
Wysłany:
2009-08-29, 20:10
Ktoś wpomniał o kupieniu podręczników (chyba htsz) bez płyty, można kupić ale raczej tylko używany podręcznik, natomiast w księgarni nie kupisz bez płyty. Nie ma szans xD
Zaproszone osoby: 4
Imię: Krzysztof Pomógł: 17 razy Wiek: 33 Dołączył/a: 18 Maj 2008 Posty: 3466 Miasto: R-ków.
Wysłany:
2009-08-31, 08:49
TheAhyy napisał/a:
Ktoś wpomniał o kupieniu podręczników (chyba htsz) bez płyty, można kupić ale raczej tylko używany podręcznik, natomiast w księgarni nie kupisz bez płyty. Nie ma szans xD
Nowe podręczniki tylko i wyłącznie z CD, w używanych jest różnie, raz trafisz z CD raz nie...
Nauczyciele ignorują ten dodatek.
[ Dodano: 31-08-2009, 09:50 ]
CD używamy regularnie jedynie na lekcjach niemieckiego i angielskiego.
dobrze, zostawmy już te płyty, a czy oprócz nich książki zawierają w sobie inne pomoce lub może spis odsyłaczy w internecie, gdzie szukać informacji na dany temat (aktualnie przerabiany) ?
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
miglu149 mm1
Imię: Piter Pomógł: 30 razy Wiek: 30 Dołączył/a: 21 Lip 2008 Posty: 2220
Wysłany:
2009-08-31, 14:16
W książkach wydawnictwa "Nowa Era" (Biologia i Geografia) przy większości, albo przy każdym temacie są odsyłacze, ale jeśli podręcznik jest stary/używany (akurat te mam nowe), to niektóre linki mogą nie działać.
Ewa Blogowicz.Friend
Imię: Ewa Pomogła: 1 raz Wiek: 30 Dołączyła: 26 Maj 2009 Posty: 448 Miasto: okolice Elbląga
Wysłany:
2009-09-06, 13:09
Ja w tej chwili poluję na uzywane książki na allegro. Udało mi się dostać polski za 2 zł i fizykę za 1 zł
Nawet jak się doda koszty wysyłki, to i tak się opłaca.
______________________________________________________ Marzenia to niczym niezmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie.
● Portfolio ●
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).