Imię: Asia Pomogła: 39 razy Wiek: 36 Dołączyła: 21 Wrz 2007 Posty: 1500 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2007-12-20, 00:01
ale wytłumacz mi, co za problem odrobić pracę domową? wystarczy ruszyć dupę i z matmy napisać kilka równań, z polskiego zapoznać się z omawianą epoką, historia - wystarczy przeczytać jeden rozdział... no pokaż mi, gdzie leży problem? dlaczego polska młodzież ma przestać się uczyć we własnym zakresie? poza tym, zauważmy, że już jest zasada, że nauczyciel nie może wystawić jedynki, jeśli praca wykonana jest w połowie. oczywiście eliminujemy tu gagatków, którzy wciąż uważają, że nie rozumieją tematu
poza tym każdy, kto już ma to za sobą wie, że odrabianie prac domowych to jednoczesna nauka na obowiązkową klasówkę
______________________________________________________ teraz ja jestem sprite, a ty pragnienie
a gdzie ja napisałem, że to jakiś problem, i że mamy ich tego pozbawić ? przecież poza zamianą słowa obowiązkowe na nieobowiązkowe nic się nie zmienia, nikt nie doradza nikomu aby sie nie uczył, jak wspomniałem w pierwszym poście efekty będą jakie będą, uczniowie mają sami zrozumieć, że jest im to potrzebne i zobaczą to przy pierwszej klasówce.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Pomogła: 12 razy Wiek: 36 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2978 Miasto: Wrocław
Wysłany:
2007-12-20, 12:31
Dla mnie to chore! Dzieci mają się uczyć zarówno w szkole jak i w domu! Co to za szkoła bez prac domowych? Przecież te dzieciaki to będą wiedziały o połowę mniej niż powinny... Każdy z nauki biologii (no właśnie, chyba to MĄDRZEJSZE pokolenie) wie, że pamięć nie jest trwała i trzeba systematycznie ją utrwalać! Czyli poza tym co się nauczymy w szkole należy również doczytać to w domu, douczyć się! Co za kretyństwo... ==
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 14 razy Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 834
Wysłany:
2007-12-20, 18:10
Cytat
myślę, że większą motywacją będzie jeżeli prace staną się nieobowiązkowe, nie będzie presji a za jej zrobienie wybrana losowo przez nauczyciela osoba dostaje odpowiednią ocenę.
To zatrudnij się w szkole, żeby przetestować swoją teorię ;] Nie powiem ci, co by było, żeby nie zniszczyć ci niespodzianki.
______________________________________________________ Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
znam szkoły gdzie działa to i się nie rozpadły a poziom jest także wysoki, znam nauczycieli, którzy testowali tego typu rzeczy i wyszło to na dobre. Znam tez nieliczne osoby, które uważają, że nasz system oświaty jest OK, reszta twierdzi, iż jest chory - i mają rację.
czytałem dzisiaj chyba metro, gdzie było o tym z 3/4 strony. Zdania na ten temat były różne, i taki podział zapewne pozostaje, bo inaczej patrzy na to nauczyciel, inaczej uczeń a inaczej rodzic tego ucznia
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Zaproszone osoby: 12 Pomogła: 14 razy Dołączyła: 15 Mar 2006 Posty: 834
Wysłany:
2007-12-21, 22:56
Htsz napisał/a:
znam szkoły gdzie działa to i się nie rozpadły a poziom jest także wysoki,
Ja piernicze, a co ty myślisz, że dobre szkoły są w przewadze?!
Prawda jest taka, że większość szkół jest przeciętna lub słaba, a gdyby dać uczniom wolną rękę co do odrabiania zadań domowych to już w ogółe by nic nie robili. Jestem pewna, że moi uczniowie skakali by pod niebiosa gdyby nie trzeba było robić zadań domowych. Trzeba przede wszystkim myśleć o uczniach z trudnościami, zarówno edukacyjnymi jak i innymi, a nie o szkołach, w których taki system działa. Wiadomo, że będą to szkoły z uczniami o wysokiej motywacji do nauki -_-
Znoszenie obowiązku zadań domowych to następny krok do tego by nasza młodzież była coraz bardziej tępa, pierwszym było wprowadzenie gimnazjum.
______________________________________________________ Cross me, and you'll soon discover that under this playful, girlish exterior beats the heart of a ruthless sadistic maniac :>
co do gimnazjum się zgodzę, jeżeli chodzi o zadania, to na studiach jakoś to się sprawdza, nie ma przecież obowiązku odrabiania prac, ale każdy zna skutki ich nierobienia
Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył/a: 15 Mar 2006 Posty: 269 Miasto: Sosnowiec
Wysłany:
2007-12-22, 11:59
Ja chodzę do gimnazjum, i gdyby nie prace domowe z matmy, części materiału nie rozumiałbym do tej pory Prace domowe - nie nadmierne - nie szkodzą, lecz pomagają ;]
no kurrrr..... a teraz doczytałam, że chcą zakazać odpytywania przy tablicy.
nie no, ok - weźcie w ogóle zdelegalizujcie szkołę, niech ten kraj się w ruinie pogrąży, dzieci nie będą wiedzieć, gdzie leży Polska <bo niektóre i tak już nie wiedzą, gdzie leży Azja> , a największe, najtęższe umysły kraju będą uczyć się jak zrobić amfetaminę w domu i tak sie będzie PKB zwiększał, z handlu prochami.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).