kadehti
WordPress.Klub
Dołączyła: 08 Kwi 2012 Posty: 22
|
Wysłany:
2012-04-14, 10:22 Przepis na eskalopki nadziewane serem pleśniowym
|
|
|
Z góry uprzedzam, że to nie będzie przepis idealny typu "teraz dodaj 3 ziarenka soli", ponieważ no... ja nie umiem tak gotować, wszystko robię na zapach i wyczucie (;
Potrzebujemy:
kawałek schabu wieprzowego (de lege artis powinniśmy użyć cielęciny lub indyka
ser pleśniowy- najlepiej gdyby był to rokpol; z doświadczenia wiem, że sery typu brie, camembert, coulommiers zwyczajnie się nie nadają. za to jak ktoś nie lubi pleśniowych, gouda obleci
świeże gałązki rozmarynu - muszą być świeże, koniec, kropka
masło- nie, to nie to samo, co margaryna. masło musi być z jak najwyższą zawartością tłuszczu
grubo mielony pieprz
ze sprzętu: patelnia grillowa. zapytacie na pewno, czy zwykła patelnia nie wystarczy. Nie wystarczy, bo eskalopki to mięso smażone bez panierki, saute. Więc raz, że na zwykłej patelni zaraz się wszystko przypali, a dwa, że na grillowej ciężko jest wysuszyć mięso, co niestety często się zdarza.
Schab dzielimy na kotlety. Muszą być dość grube, gdyż planujemy wyciąć w nich kieszonkę pośrodku. (chodzi o to, żeby dosłownie zrobiła się kieszeń w środku kotleta- nie przecinamy boków, niczego nie rozcinamy- brak ciągłości dopuszczalny tylko wzdłuż jednej krawędzi.) Do środka wkładamy, kolejno: małą gałązkę rozmarynu, odrobinę masła, ser pleśniowy. Wszystko zamykamy wykałaczką. (Cenna uwaga- starajcie się ułożyć to wszystko w miarę płasko, bez wybrzuszeń, bo później ciężko to równo upiec.) Na wierzchu posypujemy grubo mielonym pieprzem. Świetnie sprawdza się zielony pieprz w ziarenkach rozgnieciony zwyczajnie nożem, ale czarny też jest ok. Tak przygotowany kotlet kładziemy na patelnię i cierpliwie czekamy, aż dobrze się przepiecze z jednej strony, dopiero potem przekładamy na drugą. To, co ja miałam w zwyczaju robić, czyli przekładanie kilka razy z boku na bok nie skutkuje- (zapomniałabym, patelnia grillowa musi być naprawdę dobrze rozgrzana)po prostu nie piecze się to dobrze.
Kiedy już przygotowaliśmy nasz dumny kotlecik, możemy go podać z ziemniakami (ja osobiście nie jestem fanką tego pomysłu) lub z sałatą z sosem beszamelowym.
Smacznego i dajcie znać, czy Wam coś z tego pokrętnego przepisu coś wyszło (:
|
|