Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów - fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu



::
Autor Wiadomość
kadehti 
WordPress.Klub


Dołączyła: 08 Kwi 2012
Posty: 22

Wysłany:    Przepis na eskalopki nadziewane serem pleśniowym

Z góry uprzedzam, że to nie będzie przepis idealny typu "teraz dodaj 3 ziarenka soli", ponieważ no... ja nie umiem tak gotować, wszystko robię na zapach i wyczucie (;
Potrzebujemy:
kawałek schabu wieprzowego (de lege artis powinniśmy użyć cielęciny lub indyka
ser pleśniowy- najlepiej gdyby był to rokpol; z doświadczenia wiem, że sery typu brie, camembert, coulommiers zwyczajnie się nie nadają. za to jak ktoś nie lubi pleśniowych, gouda obleci
świeże gałązki rozmarynu - muszą być świeże, koniec, kropka
masło- nie, to nie to samo, co margaryna. masło musi być z jak najwyższą zawartością tłuszczu
grubo mielony pieprz
ze sprzętu: patelnia grillowa. zapytacie na pewno, czy zwykła patelnia nie wystarczy. Nie wystarczy, bo eskalopki to mięso smażone bez panierki, saute. Więc raz, że na zwykłej patelni zaraz się wszystko przypali, a dwa, że na grillowej ciężko jest wysuszyć mięso, co niestety często się zdarza.

Schab dzielimy na kotlety. Muszą być dość grube, gdyż planujemy wyciąć w nich kieszonkę pośrodku. (chodzi o to, żeby dosłownie zrobiła się kieszeń w środku kotleta- nie przecinamy boków, niczego nie rozcinamy- brak ciągłości dopuszczalny tylko wzdłuż jednej krawędzi.) Do środka wkładamy, kolejno: małą gałązkę rozmarynu, odrobinę masła, ser pleśniowy. Wszystko zamykamy wykałaczką. (Cenna uwaga- starajcie się ułożyć to wszystko w miarę płasko, bez wybrzuszeń, bo później ciężko to równo upiec.) Na wierzchu posypujemy grubo mielonym pieprzem. Świetnie sprawdza się zielony pieprz w ziarenkach rozgnieciony zwyczajnie nożem, ale czarny też jest ok. Tak przygotowany kotlet kładziemy na patelnię i cierpliwie czekamy, aż dobrze się przepiecze z jednej strony, dopiero potem przekładamy na drugą. To, co ja miałam w zwyczaju robić, czyli przekładanie kilka razy z boku na bok nie skutkuje- (zapomniałabym, patelnia grillowa musi być naprawdę dobrze rozgrzana)po prostu nie piecze się to dobrze.
Kiedy już przygotowaliśmy nasz dumny kotlecik, możemy go podać z ziemniakami (ja osobiście nie jestem fanką tego pomysłu) lub z sałatą z sosem beszamelowym.
Smacznego i dajcie znać, czy Wam coś z tego pokrętnego przepisu coś wyszło (:
 
  podziel się tym postem na:




Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Wyświetl posty z ostatnich:   
::
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegóły.
Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegóły.
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB & Weblove.pl © 2006-2019 Wrocław | modified by Przemo © 2003 phpBB Group.
skocz na górę   |  shoutbox
 
Dodaj na Facebooku:

Zobacz także:


Szablony wordpress
kod zniżkowy -10% za licencję
w koszyku wpisz: Blogowicz
Wyszukaj na Blogowiczu:
snapchat blogowicz instagram blogowicz