Czasami czytam e-booki - gdy bardzo chcę przeczytać jakąś książkę, a nie mam egzemplarza papierowego pod ręką, albo gdy nie ma jej po prostu w języku polskim, dlatego zdarza mi się też czytać e-booki po angielsku. Oczywiście nie mają tego samego klimatu, a i czytanie na laptopie jest uciążliwe, dlatego nie sięgam po nie zbyt często.
Lubię książki papierowe, oczywiście, ale względy praktyczne sprawiają, że ostatnio czytam również mnóstwo ebooków i uważam, że to naprawdę świetna alternatywa. Przede wszystkim są dużo łatwiej dostępne, w różnych językach, no i dużo lżejsze niż papierowe tomiska
Imię: Natalia Pomogła: 1 raz Dołączyła: 15 Sty 2014 Posty: 44 Miasto: Polska
Wysłany:
2014-01-18, 14:47
Ja również nie lubię czytać e-booków ani audiobooków. Nie ma to jak usiąść przy kominku w zimowy wieczór z gorącą herbatką z sokiem malinowym oraz z dobrą książką w ręku
Na audiobookach w ogóle nie potrafię się skupić, a do ebooków przekonałam się ostatnio - dużo czasu spędzam w autobusach i nie zawsze mam siłę i miejsce w torebce by nosić książki. Ale w domu sięgam wyłącznie po tradycyjne
Jak koleżanka wyżej - audiobooki odpadają. Ledwo po przesłuchaniu pamiętam o czym była książka. Natomiast faktycznie bardzo często sięgam po e-booki, czytam głównie na telefonie. Papierową książkę niestety nie pamiętam kiedy miałam w ręce.
Odkąd mam Kindle'a - czytam tylko e-booki.
Wygodniejszy, lżejszy, poręczny, ładny, długo trzyma na baterii, można go wszędzie zabrać, zmienić czcionkę, wielkość liter. Same plusy.
No i mogę kupić/ściągnąć książkę bez wychodzenia z domu. Cóż za wygoda!
Audiobooków nie potrafię słuchać. Żeby coś zrozumieć muszę mieć tekst przed oczami, po prostu.
______________________________________________________ Xi'clu - recenzje książek o Japonii, Azji... science-fiction i fantastyki też nie zabraknie. A, no i wypocin własnych również!
Książki w formie e-book nie nadają się za dobrze do czytania na zwykłym monitorze LCD, ale zawsze należy pamiętać o tym, że nie do tego zostały stworzone. Komplementarnym urządzeniem do elektronicznych książek jest czytnik e-book. Jest mały, lekki, a bateria trzyma długo. Stąd świetnie nadaje się do podróży, tych małych (miejskim autobusem), jak i dużych. Czytnik powinien posiadać ekran w technologii e-INK, całkiem innej niż zwykłe monitory. e-Ink naśladuje kartkę papieru. Gdy świeci na czytnik słońce, widzimy nie gorzej, a lepiej. Poza tym elektroniczne książki możemy powiększać i pomniejszać, dodawać do nich elektroniczne zakładki, czytnik pamięta, na której stronie skończyliśmy, a w zależności od modelu e-czytnika możemy mieć jeszcze więcej ciekawych funkcji.
Ceny czytników z ekranem e-Ink systematycznie spadają i możne je dostać już od ok. 200-300 zł.
Nie wiem, ale mi się podoba mieć przy sobie tysiące książek, zawsze pod ręką. Poza tym, za pomocą programu Calibre możemy załadowywać sobie informacje z wybranej przez nas prasy i czytać na czytniku gazety i czasopisma za darmo.
Technologia jest rozwojowa i jestem pewien, że już niedługo nie tylko będziemy mogli pożyczać papierowe książki z biblioteki, ale i te elektroniczne. Już przecież biblioteki skanują książki i rozpoczynają udostępniać online (biblioteki cyfrowe).
Rok temu zakupiłam czytnik e-booków i nie żałuję. Wiadomo, że czytanie papierowej książki ma swój klimat i urok, ale e-booki są zdecydowanie bardziej wygodne. Czytnik nie jest duży, jest leciutki i można go ze sobą zabrać wszędzie, co szczególnie w wakacje, znacznie ułatwia życie.
Poza tym, bardzo mi pomagał na zajęciach na uczelni, jak musiałam mieć ze sobą jakieś wielkie tomiska, a nie musiałam ich nosić, wystarczył czytnik
Zgadzam się z przedmówcami - e-bookom trudno odmówić praktyczności (jeśli korzysta się z nich na czytniku). Są idealne na podróż długą czy też krótką. Szkoda tylko. że nie wszystkie tytuły są dostępne w wersji elektronicznej. Z drugiej strony łatwiej jest dostać niektóre książki, które nie zostały wydane po polsku właśnie w wersji elektronicznej. No i musiałam się odzwyczaić od bazgrania notatek na marginesach. Koniec końców najważniejsza jest treść - kiedy lektura wciąga forma pozostaje drugorzędna
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).