Ostatnio się zastanawiałam trochę nad tą tematyką, przyjrzałam się przykładom z życia no i... nie. Chyba że naprawdę obie strony są dla siebie nieatrakcyjne. Albo przejdzie się fazę zauroczenia, wypróbuje w związku i przejdzie do przyjaźni. Łatwiej przyjaźnić się z byłym albo niedoszłym niż takim o, zwykłym kumplem.
I tak, i nie.
Przykład, że tak.
W gimnazjum miałam kumpla z którym przez jakiś czas "byłam". Taka miłostka. Potem przez jakieś 8 lat w ogóle ze sobą nie gadaliśmy. Rok temu przypadkiem rozkręciła nam się gadka i od tej pory traktujemy się jak rodzeństwo. Oboje kogoś mamy i nie mamy do siebie pociągu.
Przykład, że nie.
Moje towarzystwo jest typowo męskie. Mam więcej kolegów niż koleżanek, ponieważ męczą mnie wieczne gadki o facetach, o prowadzaniu się koleżanek itd. I mam jednego kumpla, którego traktuję jak młodszego brata, więc jest mi jak przyjaciel. Niestety okazało się, że poczuł do mnie coś więcej. Spotykamy się co raz mniej. On umawia się na randki. Ja skupiam się na moim partnerze. I czuć, że już nie ma tej nici, która była.
Przyjaźń pomiędzy kobietą a mężczyzną istnieje pod warunkiem, że jasno wytyczy się granice i tych granic się trzyma. Granica niestety jest baaaaardzo cieniutka.
______________________________________________________ www.czechofilka.blogspot.com <- wpadnij czasem, jeśli masz ochotę!
Ciężki temat... z czasem odzywa się instynkt zwierzęcy i któraś ze stron chce czegoś więcej.
Znajdź taką która będzie dla Ciebie mało atrakcyjna, wtedy jest szansa na prawdziwą przyjaźń. Bo nie będzie się dla Ciebie liczył wygląd tylko szczerość.
A co do przyjaźni damsko - męskiej to mam takiego Przyjaciela, ale nic w tym dziwnego, bo dla niego atrakcyjną nigdy nie będę, bo woli mężczyzn :-) Sytuacja jest jasna i nam to bardzo pasuje.
Jest to ciężki temat, z jednej strony jeżeli jesteś w udanym związku to taka przyjaźń moim zdaniem jest możliwa. Jednak jeżeli twój związek idzie w złym kierunku to zachowanie relacji tylko na stopie przyjaźni jest ciężkie.
Ja mam taki przykład z życia wzięty. Z żoną wręcz skakaliśmy sobie do gardeł jak i pozostałe 50% związku leżało. I wręcz milimetry mnie dzieliły aby jej nie zdradzić z moją przyjaciółką którą znam 3 razy dłużnej niż moją żonę. I wydawać by się mogło że gdyby coś miało się wydarzyć doszło by do tego wcześniej, nic bardziej mylnego. Na szczęście w porę się opanowaliśmy. Wniosek jest taki, sparafrazuje jedno z powiedzeń" punkt siedzenia zależy od punktu leżenia".
Wysłany:
2015-07-25, 15:49
Mogę napisać w wnioski jedynie z własnego doświadczenia. Moje historie związane z facetami nie pozwalają mi uwierżyć w przyjaźń damsko męską. Zawsze któreś z nas oczekiwało więcej i znajdowało się w tym magicznym "Friendzone". Ale tak jak napisał WiFiFun wszystko zależy od tego na jakim etapie się znajdujemy, czy szukamy miłości, czy samotność nam przeszkadza, czy też nie. Chciałabym wierzyć, że taka czysta przyjaźć między osobami odmiennej płci jesT możliwa!
singiel mama napisał/a:
A co do przyjaźni damsko - męskiej to mam takiego Przyjaciela, ale nic w tym dziwnego, bo dla niego atrakcyjną nigdy nie będę, bo woli mężczyzn :-)
Ja osobiście uważam, że przyjaźń damsko-męska jak najbardziej istnieje. Przy czym ja moje "przyjaciółki" zwykłem nazywać po prostu kumpelami.
Jak widać u mnie to działa inaczej, lecz z zupełnie innych przyczyn. Mimo swych schyłkowych 22 lat nigdy nie miałem dziewczyny i raczej się nie zanosi aby kiedykolwiek miało się zmienić. Lecz pewne choroby nie wybierają.
Usiłowałam, nie wyszło.
Jeden "przyjaciel" okazał się
A drugi jest moim partnerem od prawie 4 lat
Ciężka sprawa z tą przyjaźnią. Doświadczenie pokazuje, że prędzej czy później któraś ze stron zaczyna czuć więcej i nawet szczere rozmowy nie są w stanie pomóc - serce nie sługa.
Taka przyjaźń jest możliwa, ale tylko jeżeli żadna ze stron nie "zauważa" nawzajem swojej atrakcyjności. Bo jeśli pociąg się pojawił, to cóż... jesteśmy tylko ludźmi
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).