Wystarczy, że mam pomysł na tytuł. Później potrzebuję jakiejś brudnej kartki, żeby zrobić sobie plan ramowy wpisu (albo jakieś krótkie streszczenie). Wracam do tego kilka dni później, jak nabiorę dystansu, wyłączam telewizor, radio i odtwarzacze i zaczynam pisać.
Do takiego standardowego wpisu potrzebuję przede wszystkim książki, którą ostatnio przeczytałam i aparatu fotograficznego, żeby zrobić jej zdjęcia. To kwestie techniczne.
Poza tym muszę koniecznie mieć notatki stworzone podczas czytania, żeby zawrzeć w recenzji jak najwięcej spostrzeżeń i uwag.
Faza pisania przebiega najczęściej metodą klasyczną - przy użyciu długopisu i kartki papieru.
Następnie przenoszenie na nośnik cyfrowy w Wordzie i korekty, zarówno merytoryczne jak i stylistyczne. Lekka obróbka zdjęć.
Wena? Najciężej jest usiąść i zacząć pisać, kiedy już zacznę wszystko płynie samo.
Zapiski z notatnika online. Pomysł. Trochę czasu. Ulubiona muzyka. Odpowiednie miejsce (najlepiej pisze mi się w domowym zaciszu). I oczywiście komputer
Najczęściej noc. Ciemno, cicho, spokojnie, nikt nie zawraca głowy. W dzień zagłuszacze otoczenia takie jak na przykład muzyka. Oraz przerwy na odpoczynek od tekstu i coś do picia. Nie, nie z procentami, chociaż ze dwa-trzy razy nie pisałem na trzeźwo i wtedy "pióro" jest lżejsze. Ale mam na myśli butelkę wody czy soku.
______________________________________________________ Zapraszam serdecznie na blog Kag in Books jak i na fanpage o tej samej nazwie. Piszemy o książkach, recenzujemy je, publikujemy własną twórczość i współpracujemy z wydawnictwami.
Blog: http://www.kaginbooks.blogspot.com/
Fanpage: https://www.facebook.com/kaginbox/
Ostatnio zmieniony przez Radosław Lubor 2016-12-04, 19:43, w całości zmieniany 1 raz
Kawa na stoliku. Muzyka w tle, zwykle filmowa - same dźwięki. Notatnik, żebym mogła sobie jakiś post rozpisać, czy też na szybko nagryzmolić pomysł. Później, gdy post gotowy, to strony z darmowymi grafikami, canva i robimy stronę wizualną Ogólnie to też potrzebny jest święty spokój
______________________________________________________ Przyjaźń rodzi się w momencie, gdy jedna osoba mówi do drugiej: "Co? Ty też? Myślałem, że tylko ja".
Clive Staples Lewis – Cztery miłości
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).