A może odpowiem, może dziewczyny tu wrócą. Nauczyłyście się fotografować na manualnym? Ja od jakiegoś czasu używam tylko i wyłącznie tego trybu {no! chyba, że wyjątkowo nie mam czasu na zmianę ustawień}. Ale to jeszcze nie to. Kluczem jest odpowiednie dobranie tego parametru odpowiadającego za korekcję światła, zapomniałam, jak on się nazywa. Trzeba zrobić ostre, dobrze naświetlone zdjęcie czegoś białego lub kilku białych rzeczy tam, gdzie chcemy fotografować i w ustawieniach kazać się aparatowi dostroić. Jest tak dobrze, że niczego już później nie poprawiam w programach graficznych, zdjęcia wyglądają ok.
Mogę wytłumaczyć, jak działa to w Canonach. A jeszcze lepiej - jest w instrukcji obsługi
______________________________________________________ http://puszyslawa.blogspot.com [blog o kosmetyce i pielęgnacji, subiektywnie i naturalnie]
Jej...no i nie wiem czy d3100 kupić... czy nie jednak canona d600 jak tu piszecie że problem z ustawieniem jest.
[ Dodano: 2014-02-05, 19:23 ]
Znalazłam coś takiego tutaj, może pomoże z zajęć o fotografii pamiętam tylko że im większa wartość przysłony, tym mniej światła wpada na zdjęcie. Jakoś to była dziwna zasada odwrotności.
Wiek: 33 Dołączył/a: 22 Lut 2014 Posty: 161 Miasto: Polska
Wysłany:
2014-03-27, 19:34
nittka, Problem z balansem bieli będzie zawsze obojętnie na jakim aparacie będziesz działać. Najlepiej mieć światłomierz ale dla przeciętnego Kowalskiego zapłacić 800 zł na przyrząd do pomiaru światła jak równie dobrze może robić to cyfrówką to marny interes. Przydaje się, fakt bo cyfrówka nie da tak dokładnych ale daje radę. Sam praktykowałem tak i praktykuję nadal.
Co do balansu. Z nim jest zawsze problem. Raz się trafi, raz nie.
Dla jednych będzie git, dla drugich blado.
Zasada jest prosta:
Musicie wiedzieć, że im większa wartość przysłony np. f/16 tym mniejszy otwór przysłony. I odwrotnie, im mniejsza wartość, tym większy otwór np. f/1.4.
Czyli: Im większa literka f tym zmniejsza się otwór przysłony i wpada mniej światła do matrycy.
Im mniejsza literka f tym zwiększa się otwór przysłony i wpada więcej światła.
Więc jak masz za ciemne zdjęcie, to najpewniej masz za dużą przysłonę - f.
Aby doświetlić zdjęcie należy ją zmniejszyć - dać mniejszą wartość f.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).