Lukem
Blogowicz.Friend
|
Wysłany:
2009-12-29, 21:48 [pomoc] wybór kompaktowej cyfrówki do 400 zł
|
|
|
Szukam sobie jakieś przyzwoitego aparatu cyfrowego. Ale że ja to ja, to i potrzeby mam specyficzne, a każde wejście do jakiegokolwiek sklepu jest dla mnie jak brodzenie po bagnach.
Na pewno kompakt, do 400 zł. Choć jeśli znajdzie się coś wykraczającego nieznacznie poza ten przedział i faktycznie będzie warte swej ceny, to czemu nie.
Wielkość matrycy nie gra roli, bo z tego co widzę większość cyfrówek w tym segmencie jest zbliżona do siebie. A i tak wątpliwe, bym kiedykolwiek wydrukował jakiekolwiek zdjęcie, więc nawet 5MP by mnie zadowoliło.
Przyzwoita optyka, choć nie oczekuję wielkich cudów. Nadal będę eksperymentował, tak jak z komórką.
Tryb manualny - to w zasadzie najbardziej mnie interesuje, a z tego co czytałem gdzieś taka funkcja coraz częściej pojawia się w tanich kompaktach. A chcę czegoś się nauczyć przy okazji, a nie tylko pykać sobie a muzom.
Przyzwoity tryb makro też mile widziany.
No i moje dwa pytania:
1. Macie jakieś konkretne typy? Przynajmniej producentów? Albo przynajmniej kogo unikać?
2. Na co jeszcze zwrócić uwagę rozglądając się w sklepach? Bo wszędzie widzę tylko cenę, zoom optyczny (co i tak nic mi nie mówi, jeśli nie ma podanej wielkości obiektywu) i rozmiar matrycy - a kota w worku nie chcę.
|
|