Martyncia
Blogger.Klub
Imię: Martyna
Pomogła: 1 raz Wiek: 33 Dołączyła: 19 Sie 2013 Posty: 43 Miasto: Wrocław
|
Wysłany:
2013-08-31, 14:51 [porada] nikon d60 - coś się dzieje z autofocusem
|
|
|
Jeśli chodzi o sprawy techniczne, jestem totalnie zielona, więc zapytam, bo zapewne jest tu ktoś mądrzejszy ode mnie.
Mój D60 ostatnimi czasy zaczął się ciąć na trybie auto. Po wciśnięciu spustu migawki, aparat czasem nie ustawia ostrości i słychać taki jakby chrobot, szczękanie. Dopiero za entym razem zaskakuje i robi zdjęcie.
Zauważyłam, że problem pojawia się szczególnie wtedy, gdy aparat ma wykonać zdjęcie z lampą. W przypadku naturalnego światła aparat łapie sobie ostrość i cyka zdjęcie.
To jakaś poważna usterka? Ja myślałam wstępnie nad zmianą akumulatora, mój ma już trochę lat i może mało mu napięcia w trybie auto w dodatku z lampą.. nie wiem.. A nie chcę też daremnie wywalać 200zł na akumulator.
PS. Jakby się ktoś zastanawiał po kiego grzyba jest mi tryb automatyczny w lustrzance, to odpowiadam na pytanie: dla innych ludzi. Kiedy jestem na wakacjach, a przypadkowego przechodnia proszę o zrobienie zdjęcia, tryb auto się przydaje. Podobnie jest gdy pozwalam cykać jakieś zdjęcia znajomym.
|
|