Ludzie mówią, że nie można oceniać książki po okładce, a wszyscy i tak to robią. Mówią, że nie można oceniać innych po wyglądzie, a wystarczą 3 sekundy, by ocenić, czy chcemy z kimś gadać czy nie. Tak samo z blogiem - jeżeli już na samym początku odpycha mnie jego szata graficzna, najczęściej wychodzę. Wkurzają mnie błyskotliwe dodatki, odtwarzacze muzyki z kawałkami, których nie lubię, kupa reklam i niesformatowane posty. Jestem natomiast wyrozumiały, gdy ktoś niewłaściwie dobiera kolory tła. Nie wszyscy mają zmysł estetyczny, a kiedy będą już popularni i bogaci, wynajmą sobie ludzi, którzy ową zdolność posiadają.
Kiedy już stwierdzę, że szata graficzna jest w porządku, że nie wyskakują mi jakieś pierdoły i nie muszę zakładać okularów przeciwsłonecznych, by cokolwiek zobaczyć, skupiam się na postach. Jeżeli czcionka mnie wkurza, naciskam krzyżyk. Jeżeli gość pisze bzdury, naciskam krzyżyk. Jeżeli klnie i wszystkiego się czepia, naciskam krzyżyk. Jeżeli blog wydaje się kolejną kopią Kominka, piszę komentarz, naciskam krzyżyk i uderzam głową w ścianę.
Najbardziej cenię w blogach przejrzystość i elegancję. Później treść, chociaż często można złapać się na tym, że kiedy wygląd jest ekskluzywny, to nawet gdyby pisane były tam same głupoty, to można zacząć myśleć, że to może jednak prawda.
Zupełnie jak z ludźmi!
______________________________________________________ Tu bloguję - http://www.sawiusz.pl/
Ja zwracam uwagę na funkcjonalność , wygląd , jakość strony i zwracam uwagę na tabele błędów ale tylko dlatego że jestem na wyższym poziomie tworzenia stron
Na samym początku zwracam uwagę na wygląd bloga - jeśli jest przeładowany wszystkim, co tylko możliwe, przez co staje się zupełnie nieczytelny, to zazwyczaj zmykam z niego.
Zawsze najpierw na stronę wizualną, jeśli z daleka czuć mocną tandetę i seryjny szablon to często czytam dwa pierwsze zdania i to mi wystarcza. Prawie na pewno będzie to jakiś świeży blog z nieciekawymi tekstami. Oczywiście są wyjątki, ale głównie są to blog na które trafiłem z polecenia ze względu na interesującą treść (Volantification np. Strasznie wygląda a czyta się to wyśmienicie).
Ja zwracam uwagę na estetykę prowadzenia bloga. Zazwyczaj nie zaglądam na blogi zalane dużą ilością treści gdyż siedzę w innej tematyce, ale gdy już zdarza mi się na takowy wejść to zwracam uwagę już nie tylko na wygląd - choć wygląd zazwyczaj idzie w parze z treścią - mianowicie im bardziej kiczowaty blog z wyglądu tym większe prawdopodobieństwo kiczowatości tekstów na nim umieszczonych...
Cenię sobie przejrzystość, dobrze dobraną kolorystykę (na Boga - szczególnie młodzież - nadużywa czarnego koloru na stronach i po przeglądnięciu kilku takich blogów oczy mi wysiadają... Jeżeli już ktoś wybiera taką kolorystykę powinien dobrze dobrać czcionki i tak dalej...)...
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).