Zaletą starych gier było to że było się małym kiedy się w nie grało. Pewni nie prędko wystraszę się tak jak wtedy gdy grałem w Ecstaticę, spocę jak podczas grania w Dooma, czy zniszczę joystick jak podczas sesji Mortal Kombat. Chyba jedynie rozgrywki sieciowe (poza chlubnymi wyjątkami typu Wiedźmin) dostarczają teraz podobnych wrażeń. Sesja np w Day Z przywraca wiarę w to że gry jeszcze potrafią wywołać we mnie emocje.
Imię: Adam
Wiek: 26 Dołączył/a: 20 Sie 2013 Posty: 16 Miasto: Kętrzyn
Wysłany:
2013-08-22, 10:38
No niestety u mnie jest tak, że tylko starsze gry mi chodzą (te -2007), dlatego muszę przyznać, że na pewno nowe gry mają więcej zalet od tych starych.
Ja do dzisiaj uwielbiam gry z lat 90tych. Może to sentyment a może po prostu były bardziej oryginalne i mniej naładowane efektami graficznymi od tych dzisiejszych?
Też ale niekoniecznie o to chodziło. Kiedyś sprzęt nie oferował mocnej grafiki, więc jedyne czym twórcy mogli się wybić swoim tytułem to gameplayem. Dlatego stare gry do dzisiaj mimo, że są koszmarne graficznie mają dopracowany/wciągający gameplay. Dzisiejsze czasy i rynek nie pozwalają nad dłubaniem nad pojedyńczą grą latami, więc wypuszcza się gry poprawne ale z dopracowaną grafiką, dlatego tak szybko się nudzą. Kiedyś większość tytułów, która wyszła była dobra, dzisiaj trzeba takich tytułów szukać wśród zalewu miernot.
Myślę, że wielką rolę odgrywa sentyment. Wśród starych gier większość miała fabuły słabe, proste albo ich brak. Lub uzasadniane paroma zdaniami i akcja. Było też sporo pereł i tak jest i dzisiaj. Tak naprawdę zmieniają się tylko możliwości techniczne oraz istnieje fluktuacja związana z rynkiem. Te starsze gry mają też większe szanse stać się kultowymi... bo miały na to czas. Są historie stare, nadal piękne i są też nowe, niejednokrotnie przebijające poziomem. Ostatnio jest wręcz moda na realizm i uzasadnianie historii. Podam przykład - GTA. Pierwsze i drugie jeśli miało jakąś fabułę to nie miała znaczenia. W ostatnich ponoć fabuła jest osią. To tylko przykład zmian. Wiele dobrych gier po prostu znika wśród wielkich nowości, bo te mają promocję. A gier ambitnych, poruszających tematy i stylistykę, jakich kiedyś byśmy nie doświadczyli.
______________________________________________________ Zapraszam serdecznie na blog Kag in Books jak i na fanpage o tej samej nazwie. Piszemy o książkach, recenzujemy je, publikujemy własną twórczość i współpracujemy z wydawnictwami.
Blog: http://www.kaginbooks.blogspot.com/
Fanpage: https://www.facebook.com/kaginbox/
Też czuję że dzisiejsze gry są znacznie bardziej nastawione na fabułę. Idzie się w kierunku filmowości, co wydaję się naturalne w rozwoju gier. Niestety przy tym wszystkim te fragmenty bardziej przypominające stare gry, które były raczej swego rodzaju rozwinięciem tych analogowych gierek, zaczynają wyglądać sztucznie. Szczególnie gdy czuć sekcje w grze. Teraz składanka, narracja, wspinanie się po skałach itd.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).