Sposób przygotowania:
jarzębinę opłukujesz i zamrażasz w zamrażalniku. pod wpływem niskiej temperatury traci szkodliwe właściwości, następnie podsmażasz ją na cukrze z wodą i dodajesz jabłko lub dynię - gdy dajesz dynię, to nie dajesz cukru dużo, zaledwie trochę. możesz doprawić goździkiem lub kardamonem. potem gęstą masę dżemową gdy już wszystko się ze sobą rozpaprze w garnku przelewasz do słoików i masz wytrawny dżem - słodszy gdy z jabłkiem, bardziej żurawinowy w smaku gdy z dynią.
Wysłany: 20-10-2007, 23:22
nigdy się nad tym nie zastanawiałam, zawsze wrzucałam ją do zamrażalnikana noc, albo i dwie, jak mi się nie chciało tego szybko robić. Jeśli chodzi o technikę robienia dżemu, lepiej sposiłkować się tutaj lepszym opracowaniem, niemniej z tych składników naprawdę pyszna rzecz wychodzi. i jesienna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum