Beata1387 Blogger.Klub
Wysłany:
2011-08-06, 22:03[blogger] jak wstawić obrazek na całą szerokość nagłówka?
Jak ustawic obrazek w nagłówku aby był rozciągnięty na całą szerokość i nie był bardzo wysoki. Chciałabym aby był bardziej w formie paska. Blog na blogspot
wróżeniem z fusów się nie zajmuję, ale spróbuję (brak linka do bloga / nazwy szablonu).
W bloggerze jest możliwość dodania obrazka w nagłówek bez znajomości HTML.
przechodzimy do "Projekt" "elementy strony" "nagłówek / edycja"
i z tego co widzę, jak się nie zaznaczy przycinania do rozmiaru podanego na samym dole (czyli nie klikniemy w kwadracik) to wgra nam obrazek w pełnym rozmiarze.
Na przykładzie szablonu Simple:
W zależności od tego jaką masz ustawioną szerokość musisz odjąć od tej wartości 80px i wyjdzie Ci szerokość obrazka do nagłówka - lub w druga stronę -> do szerokości nagłówka dodać 80px i wyjdzie jaką szerokość bloga należy ustawić w projektancie szablonów (nie więcej niż 1000px).
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Beata1387 Blogger.Klub
Twój obrazek do nagłówka musi być odpowiednio przygotowany, czyli mieć określoną szerokość i niedużą wysokość - tak, aby zrobić z niego jakby panoramę (przytnij go w programie typu Picasa, Gimp).
80px to wartość bocznych marginesów. Zakładając, że Twój obrazek nagłówka ma np. 800px na 300px to szerokość bloga w projektancie musi być ustawiona na 880px.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Beata1387 Blogger.Klub
Wysłany:
2011-08-07, 07:56
udało mi się osiągnąć połowę tego co chciałam. Ale chciałabym pozbyc się tych marginesów, tak aby obrazek rozciągał się na całą stronę. http://beo-beforesunset.blogspot.com/
na całą stronę przy jakiej rozdzielczości? ja mam 1680x1050 i u mnie z prawej strony jest sporo białego. Osoba, która ma 1024x768 ma już suwak poziomy, bo obrazek nagłówka ma ponad 1200px szerokości. Raczej będzie Ci ciężko dopasować szablon pod każdego.
Owych 80px marginesów z obu stron (2x40) możesz pozbyć się edytując szablon. Odszukaj to:
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).