Lukem
Blogowicz.Friend
|
Wysłany:
2009-11-10, 20:39 [banki] prepaidowe karty płatnicze
|
|
|
Zainspirowany wpisem Arka postanowiłem napisać o tym, co wczoraj wpadło mi w ręce - a mianowicie internetowej karcie płatniczej typu prepaid.
O co chodzi?
W grudniowym PC Format BZ WBK dołączył plastikową kartę typu Visa. Karta ta miała puste miejsca na wpisanie brakującej części jej numeru oraz trzycyfrowego kodu CVV2 - jedno i drugie otrzymuje się przy aktywacji karty na stronie internetowej i trzeba wpisać samemu. Nie ma nazwiska ani miejsca na podpis, jest za to charakterystyczny, nieco inny znaczek Visa.
Otóż karta ta służy wyłącznie do płatności w internecie i można nią płacić do limitu 500 zł. Musimy ją tylko doładować, przelewając środki na przypisany do niej numer konta - prawie jak doładowywanie telefonu. A potem posługujemy się nią już tak samą jak normalną kredytówką, czyli podając numer i kod cvv2.
Dobra rzecz dla tych, którzy nie mają lub nie mogą mieć konta w banku (możemy ją doładować nawet przekazem pocztowym), albo posiadaczy kont bez możliwości płacenia przez sieć. Bezpieczna, bo nie stracimy więcej, niż to co mamy na koncie karty. Natomiast nie zapłacimy nią w sklepie, nie wyjmiemy pieniędzy z bankomatu i nie zasilimy jej i nie zrobimy zakupów na więcej niż 500 zł.
Jej aktywacja nie kosztowała mnie ani grosza i trwała kilka minut, trzeba było jedynie podać swój adres, zapisać numery na plastiku i zasilić konto. Ważna jest przez rok. Nadmienię przy okazji, że za podobne karty w mBanku (tyle że tamte są wirtualne, czyli nie dostajemy plastiku do ręki) są płatne.
Co powiecie na takie coś? Ja byłem zaskoczony, ale przyjąłem jeszcze jeden kawałek plastiku do kolekcji.
|
|