Wysłany:
2009-12-20, 01:30Inpost pozbywa się złomu z firmy wysyłając go klientom?
Przy ostatnich odwiedzinach u dziadka natrafiłem na coś dziwnego. Stos blaszek w różnych kształtach oraz grubości. Kiedy zapytałem co to jest powiedział, że odlepia to od rachunków.
Na blaszkach jest reklama firmy pocztowej Inpost... Te blaszki są w miarę ciężkie, przy dużej ich ilości na pewno znacznie obciążają torby listonoszy... poza tym to się do niczego nie przydaje jak tylko do wyrzucenia.
W rozmowie z moronem dowiedziałem się, że Poczta Polska ma monopol na przesyłki do 50 czy 100 gram. Wychodzi na to, że firma Inpost w ten sposób radzi sobie lub też przekłamuje wagę przesyłek oferując jednocześnie zapewne lepsza cenę za ich obsługę.
Wy też dostajecie takie prezenciki? Co myślicie o takich technikach? rozumiem, że to sposób na walkę z monopolem, ale czy trzeba obciążać roznosicieli i podrzucać swoim klientom złom? to jedyny sposób żeby zaistnieć w branży?
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Pomogła: 30 razy Wiek: 41 Dołączyła: 01 Maj 2008 Posty: 875 Miasto: z DNA
Wysłany:
2009-12-20, 07:31
chodzi o tzw. dociążanie listów.
żeby było taniej niż od naszej "kochanej" PP i żeby listonosze to nosili (bo po pierwsze dostarczają od jakiejś wagi, a po drugie jakaś afera była i tak to rozwiązano tymczasowo)
miglu149 mm1
Imię: Piter Pomógł: 30 razy Wiek: 30 Dołączył/a: 21 Lip 2008 Posty: 2220
Pomogła: 12 razy Wiek: 36 Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2978 Miasto: Wrocław
Wysłany:
2009-12-20, 14:06
Htsz napisał/a:
Wy też dostajecie takie prezenciki? Co myślicie o takich technikach? rozumiem, że to sposób na walkę z monopolem, ale czy trzeba obciążać roznosicieli i podrzucać swoim klientom złom? to jedyny sposób żeby zaistnieć w branży?
Tak, niejednokrotnie przyszło do nas coś takiego. Ja uważam, że tu jest wina po obu stronach. To znaczy - Inpost i Poczta Polska. To, że ta druga przegina ostro pałę to już wiadomo od wiek wieków, ale Inpost też niepotrzebnie obciąża listonoszy i swoich odbiorców takim shitem. Głupi są bo przecież wyprodukowanie takich blaszek też kosztuje...
z tego co mi ktoś napisał oni tak robią juz od paru lat, ja się spotkałem z tym dopiero niedawno, widocznie nigdy wcześniej w mojej okolicy i u rodziny inpost nie dostarczał paczek ani listów.
Inez to jak według Ciebie ta firma ma walczyć z monopolem Poczty polskiej na takie lekkie paczki? na wykopie niedawno ktoś dodał, że do listów z TP doklejano woreczki z piaskiem
Monopol na 50 gram ma trwać do około 2011 roku...
Wysłany:
2009-12-21, 00:15
Htsz napisał/a:
Inez to jak według Ciebie ta firma ma walczyć z monopolem Poczty polskiej na takie lekkie paczki? na wykopie niedawno ktoś dodał, że do listów z TP doklejano woreczki z piaskiem
Monopol na 50 gram ma trwać do około 2011 roku...
Nie wiem... Sądzę, że powinni się jakoś dogadać albo zmienić stawki na inne paczki, żeby te były bardziej konkurencyjne w stosunku do Poczty Polskiej. Wiadomo, że PP nie obniży stawek ponieważ aktualnie mają problemy (m.in. dlatego tylu ludzi ostatnio zwolnili, ale to już inna śpiewka, wiadomo), a jak zaczną tracić klientów to dopiero będzie...
Blaszki to taka trochę dziecinada jak dla mnie. Sądzę, że gdyby dobrze przemyśleli sprawę znaleźliby inny sposób na rozwiązanie tego problemu.
chyba nie do końca rozumiesz o co chodzi albo ja nie rozumiem o co tobie chodzi PP ma wyłączność na takie listy to po co ma obniżać cokolwiek? zacznie jak jej się monopol skończy a do tego czasu inni chcący wejść na rynek muszą sobie jakość radzić. Listy do 50 gram to widocznie większość całego ruchu pocztowego skoro robią takie cyrki
Wysłany:
2009-12-23, 12:50
Htsz, o matko... już się zamotałam... Miałam napisać, że ludzie wtedy będą korzystać z Inposta a nie PP, jeśli Inpost obniży stawki za inne przesyłki, o!
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).