wieszcozjesz
Blogger.Klub
Dołączył/a: 18 Lis 2012 Posty: 46 Miasto: Podkarpacie
|
Wysłany:
2012-11-19, 06:30 Oszczędne palenie węglem w piechach CO
|
|
|
Witam
Nie wiem ilu użytkowników zajmuje się tutaj domem i przygotowuje do sezonu grzewczego ale być może to co napiszę przyda się komuś.
Wiadomo że palenie w piecach CO bywa niekiedy uciążliwe, trzeba chodzić co jakiś czas, zaglądać podrzucać węgla no i uważać żeby się nie wysmarować sadzą przy okazji. Zainteresowany tematem postanowiłem przekopać internet i znalazłem bardzo ciekawy sposób rozpalania pieca (oczywiście mowa o zwykłym piecu na węgiel tzw. dolnego spalania gdzie na ruszt wrzucamy papiery, patyki, drewno i potem węgiel i zapalamy od dołu).
Sposób polega na zupełnie odwrotnym ułożeniu materiałów do palenia tzn.: na sam spód wrzucamy węgiel, na to papiery, później patyki i trochę grubszego drzewa. Piec zapalamy od góry, możemy się na początku wspomóc rozpałką ale do wprawy się szybko dochodzi. Jak się trochę rozpali możemy dorzucić jeszcze trochę drzewa. Nowy sposób spalania jest wydajniejszy, bardziej ekologiczny a piec od momentu rozpalenia staje się bezobsługowy.
Ja przy maksymalnym zasypie węglem mam spokój z chodzeniem do pieca na 10-12 godzin.
Sposób spalania węgla przy takim zasypie:
Rozwinięcie tematu znajdziecie na pewnym forum ale nie wiem czy mogę podać linka więc dam inny namiar: google > ekonomiczne spalanie węgla kamiennego >> 1 temat, forum budowlane
Mam nadzieje że komuś pomogę przyoszczędzić czas i pieniądze.
|
______________________________________________________ mój sprzeciw dla szkodliwej chemii w żywności |
|