szczesliwygosc
Blogger.Klub
Dołączył/a: 06 Paź 2011 Posty: 29
|
Wysłany:
2011-10-07, 09:32
|
|
|
Deser... hmm, sernik bez sera? Torcik śmietanowy? W sumie nie ma to specjalnej nazwy... ale polecam, w ciągu ostatniego miesiąca zrobiłem już dwa razy, takie branie miało :p
Składniki:
4 opakowania galaretki (dwa opakowania jasnej, o tym samym smaku, + po jednym ciemnej, o różnych smakach, ja użyłem 2x cytrynowej 1x agrestowej i 1x wiśniowej)
0,5 litra słodkiej, kremowej śmietanki
dowolne owoce wg. preferencji (ja raz zrobiłem z malinami, raz jabłka+gruszki)
Ciemne galaretki przygotowujemy wg. przepisu, wylewamy na głębokie talerze, odstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy są gotowe, wykładamy tortownicę folią aluminiową. Pozostałe dwa opakowania galaretki robimy używając POŁOWY ilości wody przewidzianej w przepisie (tzn, jeśli normalnie 0,5 litra idzie na jedno opakowanie, tutaj do tej samej ilości wsypujemy aż dwa opakowania) i zostawiamy do przestygnięcia. W tak zwanym międzyczasie szykujemy owoce oraz kroimy ciemne stężałe galaretki w kostkę. Śmietankę spieniamy lekko mikserem i łączymy z jasną wystudzoną galaretką. Pokrojone owoce i galaretki układamy w tortownicy i zalewamy śmietanką z jasną galaretką. Potem do lodówki na kilka godzin.
Enjoy
|
|