Lukem
Blogowicz.Friend
|
Wysłany:
2009-09-05, 19:29 [komunikatory] Tlen.pl serwerem Jabber/XMPP
|
|
|
Jeden z współtwórców o2.pl, Krzysztof Sierota zapowiedział dziś betę nowej wersji Tlena, oznaczoną numerkiem 7.
Najważniejsze jest to, że ta wersja, jeśli wierzyć zapowiedziom, będzie ważnym krokiem milowym na polskim rynku komunikatorów - to kolejny program zgodny z protokołem Jabbera/XMPP. Nius jest zaskakujący, gdyż od wielu lat wątpiłem czy kiedykolwiek to nastąpi.
Co to oznacza dla użytkowników Tlena? Możliwość rozmów z użytkownikami spoza swojej sieci. A jest ich całkiem sporo - może nie tyle co użytkowników GG, ale wciąż sporo. Mowa tu o użytkownikach Spika (jabber.wp.pl), AQQ, Google Talk (czat w Gmailu!), Hapi, oraz wielu innych serwerów.
Co to oznacza dla użytkowników Jabbera? Jeszcze jeden serwer wspierany przez dużego gracza i możliwość dogadania się z Tlenowcami bez używania transportu czy multikomunikatora. Taki np. Htsz dogada się ze mną, mimo że sam nie mam konta na Tlenie.
Przynajmniej tak to wygląda w teorii, w praktyce zobaczymy jak wyjdzie ta beta. A to za parę tygodni.
|
|