goodforyoudp Blogger.Klub
Wysłany:
2015-12-05, 20:12
Ja ostatnio trafiłam na bloga, który miał dosłownie każdy post sponsorowany. To jest okropne, bo mam wrażenie, że taki bloger się sprzedaje a sam od siebie nic nie potrafi dać.
______________________________________________________ Beauty and Lifestyle Blog - dpblog.pl
Mogłabym powiedzieć, że piszę, bo to moja pasja i skłamałabym tylko w połowie.
Za długo krążę po blogosferze, żeby sypać truizmami w tym klimacie. Jeśli ktoś podchodzi poważnie do swojego pisania, bierze odpowiedzialność za treści, wchodzi w relacje z czytelnikami, kreuje opinie i poświęca na to sporo czasu oraz energii to ma pełne prawo chcieć to częściowo zmonetyzować. Trzeba mieć wyczucie, co czasami proste nie jest, ale zarabianie na blogu nie jest przestępstwem.
Gdyby to ode mnie zależało to mogłabym żyć tylko z blogowania, popijać drinki z palemką na Bora Bora i śmiać się z tych, co czelendżują kejsy w korpo.
Ja nieco zarabiam na blogu. Gdy zaczynałam pisać pierwszego bloga to nawet o tym nie myślałam. Z czasem jednak widzimy ile nam to czasu zajmuje i fajnie jest gdy ktoś tą pracę doceni.
Nie widzę nic złego w tym że ktoś zarabia na blogu. A to czy ktoś robi to delikatnie, czy teżma wielkie banery ... - to czytelnicy decydują czy wejdą ponownie, przecież nikt nikog nie zmusza
Wiek: 41 Dołączył/a: 22 Mar 2016 Posty: 25 Miasto: Kielce
Wysłany:
2016-03-24, 14:37
Wg mnie bardziej powinno się rozpowszechnić rzeczy typu patron dla blogerów - kiedy ktoś może "rzucić ci złotówkę do kapelusza" za przeczytany tekst. Takie rozwiązania sponsorowałyby rzetelność i wiarygodność wśród blogerów. Tak samo kiedy ktoś już się godzi na teksty sponsorowane, wg mnie powinien je uczciwie jako sponsorowane oznaczać, by czytelnik o tym wiedział.
Wysłany:
2016-03-29, 15:07
scovron napisał/a:
Wg mnie bardziej powinno się rozpowszechnić rzeczy typu patron dla blogerów - kiedy ktoś może rzucić ci złotówkę do kapelusza za przeczytany tekst. Takie rozwiązania sponsorowałyby rzetelność i wiarygodność wśród blogerów. Tak samo kiedy ktoś już się godzi na teksty sponsorowane, wg mnie powinien je uczciwie jako sponsorowane oznaczać, by czytelnik o tym wiedział.
Często firmy proszą o tzw. ,,marketing szeptany'' żeby nie było jasno powiedziane, że produkt otrzymało się do zrecenzowania. Według mnie wystarczy trochę kreatywności blogera, żeby nie dał odczuć czytelnikom, że jakiś produkt otrzymał w ramach współpracy. Trzeba znaleźć złoty środek
______________________________________________________ Beauty and Lifestyle Blog - dpblog.pl
goodforyoudp a nie lepiej taką firmę, która oczekuje szemranki, spuścić w klozecie? Ci co nie potrafią tego robić później płaczą, że im pozycje lecą albo w ogóle nie pną się w górę a google głupie nie jest, zobacz jaki ostatnio artykuł opublikowali https://www.facebook.com/...126978737334445
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Wiek: 41 Dołączył/a: 22 Mar 2016 Posty: 25 Miasto: Kielce
Wysłany:
2016-03-31, 13:17
goodforyoudp napisał/a:
Często firmy proszą o tzw. ,,marketing szeptany'' żeby nie było jasno powiedziane, że produkt otrzymało się do zrecenzowania. Według mnie wystarczy trochę kreatywności blogera, żeby nie dał odczuć czytelnikom, że jakiś produkt otrzymał w ramach współpracy. Trzeba znaleźć złoty środek
Hmm no dobra niby ok tylko że przy recenzowaniu pozytywnym mimo woli (bo firma dała, firma wymaga) to nieuczciwe wobec czytelnika i trącające hipokryzją gdy jest się "recenzentem"
Wysłany:
2016-04-11, 13:58
scovron napisał/a:
goodforyoudp napisał/a:
Hmm no dobra niby ok tylko że przy recenzowaniu pozytywnym mimo woli (bo firma dała, firma wymaga) to nieuczciwe wobec czytelnika i trącające hipokryzją gdy jest się recenzentem
Masz rację...bywają blogerzy, którzy biorą co popadnie i recenzują wszystko na plus nawet, gdy produkt był marnej jakości. Dlatego warto zaznaczać przy ustalaniu zakresu współpracy i warunków, że recenzja będzie szczera, a nie na zasadzie ,,firma wymaga pozytywnej recenzji''.
Różnica między pisaniem dla zarobku a pisaniem i zarabianem jest oczywista, jeśli wchodzisz na fajnego bloga żeby poczytać o czymś co Cię interesuje, ale co chwila atakuje Cię reklama z pop-up'a to ja dziękuję
Wg mnie bardziej powinno się rozpowszechnić rzeczy typu patron dla blogerów - kiedy ktoś może rzucić ci złotówkę do kapelusza za przeczytany tekst.
Ta opcja mi się podoba szkoda, że jeszcze nikt tego nie rozważył. Pomogłoby to również oddzielić ziarno od plew w kwestii rodzących się na kamieniu "ekspertów"
Na coraz większej ilości blogów pojawia się patronite, zwłaszcza na tych najbardziej popularnych. Jest to dla twórcy dość wygodne, bo pozwala mu unikać wprowadzania reklam.
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).