Wiek: 33 Dołączyła: 13 Lis 2015 Posty: 35 Miasto: Warszawa
Wysłany:
2015-12-06, 22:21
Znajdź w sobie pasję. Popróbuj czegoś nowego. Wtedy stwierdzisz co lubisz, w czym jesteś dobra i pisz o tym. Powinno się pisać na tym co bliskie, jak wyżej xavilove napisała.
Temat odrobinkę dawny, ale.. ludzie dobrze tu piszą - zaloz bloga o tym co Cię fascynuje, a najlepiej nie zakładaj go jeszcze wcale.
Po co chcesz go zalozyc? Żeby osiągnąć co? Zeby tylko zarabiac? bo tak to brzmi.. Czy zeby po prostu pisac bo to lubisz?
Rowniez jestem doswiadczona blogerką. Mam bloga o ktorym nigdy nie slyszal i raczej nie uslyszy nikt, bo to blog dla mnie i moich frustracji czy pomyslow. Mam tez blogi publiczne, kilka najlepiej do usuniecia bo pomysly niby wyniklly z fascynacji, ale po drodze zycie i priorytety sie zmienily, fascynacje tez. Mam tez bloga, ktory jakos sobie radzi w blogosferze, a ten wyrosl calkowicie z fascynacji i zakladajac go zalozylam go dla siebie, a nieoczekiwanie cos z niego zaczelo wychodzic. Wiec - jak nie masz o czym to nei pisz wcale, raczej zastanow sie czego Ty od siebie samej w zyciu oczekujesz. A pozniej zaloz bloga, eksperymentuj, najwyzej to olejesz i zalozysz kolejnego bloga, ktorego pisanie bedzie sprawiac Ci przyjemnosc. Nie blog jest winien, ale Ty. Jesli nie masz o czym pisac, to poszukaj co w swoim zyciu zmienic, aby te bylo ciekawsze.. : ) Swiat jest pelen mozliwosci, wystarczy tylko sie rozejrzec i rozwijac w nieskonczonosc.. czasem z najbardziej prostych rzeczy powstaja duze pomysly, po prostu rusz sie i zrob cos ze soba, a pozniej jak Ci sie to uda- napisz o tym bloga
Gdy znajdziesz w życiu prawdziwą pasję wtedy będziesz wiedziała o czym pisać, jak pisać i czy warto pisać... - dla mnie blog jest motywacją do działania, dla Ciebie może być czymś zupełnie innym...
Samo zadawanie takie pytania świadczy o tym, że chyba nie czas na długoterminowe, poważne blogowanie. Ten temat dobrze wyczerpał Tomek Tomczyk w swoich książkach - polecam każdemu, kto ma podobny problem jak autorka wątku.
Nie będę się powtarzać, ale dodam coś od siebie.
Pisz przede wszystkim dla siebie. Nie myśl o tym, czy to się spodoba czy nie, tylko staraj się przyciągnąć czytelników swoją osobowością i stylem.
Zdobywanie odbiorców bloga a pisanie tekstów, z których będziesz dumna to pozornie dwie odrębne kwestie, ale jeśli je połączysz to sukces murowany.
Oto moja skromna rada. Pozdrawiam!
Tak jeszcze dołożę dwa grosze do tego tematu. Kiedyś (4 lata temu) tworzyłem bloga o typie gier komputerowych, którego w ogóle nie trawiłem. Blog zaczął powoli zarabiać (bo kierowałem się trendem i była niska konkurencja), ale ja jakoś nie potrafiłem się przemóc do pisania... skończyło się tak, że pół roku pisania poszło w ... + ktoś inny przejął rynek i już się tam nie opłaca być.
A wystarczyłoby, żebym się cieszył blogowaniem i do dziś pisał w najbardziej nieopłacalnej niszy i itak bym więcej na tym czasie zarobił.
To taka podpowiedź, że ciężka praca + pasja + bycie najlepszym = kasa, a nie SAMA KASA
Jeśli ktoś chce zarabiać na blogu, to najlepiej o elektronice, nowych technologiach, modzie. Chociaż znam kilka blogów "kulturowych", którym bardzo dobrze się wiedzie. Ja sama mam bloga książkowego, na którym nie zarabiam, ale mam dużą frajdę, bo przynajmniej piszę o tym, co kocham. Więc w sumie, jeśli jesteś pasjonatem czegoś, to pisz właśnie o tym. W blogosferze brakuje blogów niszowych, które będą się wyróżniać.
______________________________________________________ Przyjaźń rodzi się w momencie, gdy jedna osoba mówi do drugiej: "Co? Ty też? Myślałem, że tylko ja".
Clive Staples Lewis – Cztery miłości
Jeśli ktoś nie wie o czym założyć bloga, to najlepiej niech nie zakłada o niczym bez sensu robić coś na siłę.
anonimowe [Usunięty]
Wysłany:
2017-03-11, 15:48
Przecież jak ktoś czuje się mocny w trzech dziedzinach i jest nimi bardzo zainteresowany - ale dwie z nich są tak niszowe, że interesuje się nimi tylko on i jego kolega Krzysiek, a trzecia ma szansę okazać się bardzo interesująca dla większej grupy ludzi - to chyba ani nic zdrożnego nie ma w zastanawianiu się nad wyborem tematyki, ani w robieniu rozeznania.
Ok, masz rację. Taka sytuacja nie przyszła mi do głowy. Pomyślałam sobie raczej o osobach chcących założyć bloga , wszystko jedno o czym, tylko dlatego, że fajnie być blogerem
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).