skoro uważasz, że zamrożonemu nic nie grozi to smacznego dla mnie bylejakość tej ryby wykluczyło ją z menu
a dziękuję. my mamy dobre żołądki, nic nikomu nie będzie.
Htsz napisał/a:
Nie wybrzydzaj, inni mają gorzej - przecież to nie nasza wina, zawsze zastanawiało mnie to porównanie. Argumentem na przecie może być: Wybrzydzam, bo są tacy co mają lepiej
nie chodzi o to, że nasza wina. chodzi o to, żeby okazać szacunek temu co mamy i umieć to docenić.
ja wolę cieszyć się, że coś mam niż zamartwiać, że inni mają więcej i lepiej. ale co kto woli.
Pomogła: 30 razy Wiek: 41 Dołączyła: 01 Maj 2008 Posty: 875 Miasto: z DNA
Wysłany:
2010-12-22, 13:42
ucinając wasze spekulacje - http://forum.wedkuje.pl/f...a,167108,0.html
tu jest ciekawa dyskusja, od siebie dodam, że z ciekawości wyciągnęłam kilka książek kucharskich z rybami w tle i jedyne co znalazłam to informacja, że mrozić ryby można długo, jednak nie poleca się trzymać mrożonej niż 6 miesięcy ze względu na utratę wartości odżywczych a także smaku.
od siebie dodam, że raz w życiu miałam okazję jeść rybę mrożoną dłużej niż te 6 miechów i faktycznie - może i zjadliwa była, ale niezbyt dobra w smaku i taka trochę nijaka.
Za to polecam (w miarę możliwości) świeże ryby norweskie - w zeszłym roku ojciec po wyjeździe z Norwegii przywiózł kilka sztuk ryb (kurde, żebym wiedziała co to za gatunek -_-) i były przepyszne
nie chodzi o to, że nasza wina. chodzi o to, żeby okazać szacunek temu co mamy i umieć to docenić.
ja wolę cieszyć się, że coś mam niż zamartwiać, że inni mają więcej i lepiej. ale co kto woli.
mam szacunek do tego co posiadam, bo w 80% sam sobie na zapracowałem. Nie Lubię jednak takich porównań bo to puste gadanie. Od tego, że będę mniej wybrzydzał nikomu się żołądek nie napełni.
teneniel napisał/a:
znalazłam to informacja, że mrozić ryby można długo, jednak nie poleca się trzymać mrożonej niż 6 miesięcy ze względu na utratę wartości odżywczych a także smaku.
oto mi głównie chodziło. Wszelkie produkty mrożone długo są potem bezpłciowe.
A w jakiej formie podawany jest u was karp? jakieś tradycyjne lub nietypowe sposoby? w galarecie?
Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąćlubię to!na facebooku.
Większość moich znajomych jakoś nie lubi karpia. U mnie w domu też nigdy się nie robiło, bo domownicy nie lubili. Wierzyłam im na słowo. ^^ Dopiero parę lat temu Rodzicielka stwierdziła, że poeksperymentuje. No i robi takie karpie na Wigilię, że oko bieleje. Są genialne.
Co nie zmienia faktu, że przyzwoity mintaj w kilku wersjach też zawsze jest na stole.
______________________________________________________ – A fella I knew in El Paso took all his clothes off and jumped on a cactus. I asked him same question: „why?”.
– And...?
– He said: „It seemed to be a good idea at the time”.
[Vin, "The Magnificent Seven"]
nie lubię karpia, tłusta ryba i w dodatku mi nie smakuje, szczególnie w galarecie.. ble. Nie przypominam sobie też żeby kiedykolwiek kupowany był u nas żywy osobnik.
jak byłam mała, to tak samo "ble" nikt mnie nie mógł zmusić do zjedzenia, to samo w galarecie..
a raz u mnie był żywy osobnik..pamiętam do dziś tą masakrę..to było ponad siły mojego taty..ale nie będę opisywać..
a teraz chętnie jadam ryby, cieszę się jak jest rybka, łącznie z karpiem..
A nie, żywego to u mnie nie ma i nie było. Jesteśmy parszywymi konformistami - kupujemy płaty / filety. ^^
______________________________________________________ – A fella I knew in El Paso took all his clothes off and jumped on a cactus. I asked him same question: „why?”.
– And...?
– He said: „It seemed to be a good idea at the time”.
[Vin, "The Magnificent Seven"]
a to macie szczęście..u mnie nie było białe albo czarne.. raz na wszystkie możliwe święta taki przypadek wystąpił..wtedy chyba nie było dzwonków i płatów i pewnie męczył się pół żywy..
Nie możesz pisać nowych tematów. Zobacz szczegły. Nie możesz odpowiadać w tematach. Zobacz szczegły. Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
ogromna baza motywów WP, podzielona na kategorie tematyczne. Proste, jednostronicowe wizytówki lub zaawansowane układy, także z funkcją sklepu internetowego (ecommerce).