Blogerzy wszystkich platform, łączcie się!

Dyskusje Blogerów, Fotoblogerów i Vlogerów, fora blogowe, graficzne, ogólnotematyczne
rozmowy o blogach, porady, instrukcje, ciekawostki z internetu

::
Autor Wiadomość
finansestudenta 
Blogger.Klub

Dołączył/a: 14 Wrz 2011

Wysłany:    Problem z właściwym wyświetlaniem komentarzy

Witam
Ostatnio coś mi się zepsuło w komentarzach tzn. nie mają one wyglądu ,który im zdefiniowałem, a poza tym po wejścu we wpis, w którym są komentarze ekran od razu przeskakuje w ich miejsce. Również treść, którą wpisuje się i powinna się wyświetlać nad formularzem komentarza u mnie wyświetla się pod.
Stosowałem wskazówki podane tutaj: http://edytuj.blogspot.co...user-color.html Niedawno wszystko ładnie działało i dzisiaj zauważyłem, że coś jest nie tak. Możliwe, że namieszałem coś w kodzie. Mógłby mi ktoś pomóc doprowadzić to do porządku bez konieczności układania od podstaw całego szablonu?
Z góry dzięki.
Adres w podpisie

podziel si� tym postem na:

Utwórz darmowe konto na forum --- Zaloguj się --- Polub Blogowicza na FB!
Dołącz do grupy Bloggerów na FB

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Zaproszone osoby: 84
Imię: Arkadiusz Narowski
Dołączył/a: 01 Sty 2006
Miasto: Wrocław

Wysłany: 2012-01-12, 22:48   

finansestudenta napisał/a:

Ostatnio coś mi się zepsuło w komentarzach tzn. nie mają one wyglądu ,który im zdefiniowałem,
a jak powinny wyglądać komentarze? Ja widzę zaokrąglone rameczki z zawijasami w tle. Awatary są po lewej stronie komentarzy. Nic nie wygląda podejrzanie.

a poza tym po wejścu we wpis, w którym są komentarze ekran od razu przeskakuje w ich miejsce.
linki do strony wpisu podzielone są na trzy rodzaje.

1) w tytule, prowadzi bezpośrednio na stronę wpisu, na jej początek. Ma normalny link z tytułem danej notki.
2) link "czytaj dalej ->" prowadzi do miejsca, w którym umieściliśmy dzielenie na wstęp i rozwinięcie. Link zawiera na końcu #more
3) odnośnik "komentarze" z ich liczbą. Ten odnośnik zawiera na końcu #comment-form i jak łatwo się zorientować (tym co znają angielski) prowadzi on do formularza komentarzy na podstronie wpisu.

Również treść, którą wpisuje się i powinna się wyświetlać nad formularzem komentarza u mnie wyświetla się pod.
która treść dokładnie?

Mógłby mi ktoś pomóc doprowadzić to do porządku bez konieczności układania od podstaw całego szablonu?
jeżeli napiszesz co jest nie tak to możemy spróbować. Ja na tę chwilę nie wiem o co chodzi.

Think before you post™ | ^_^ na każdego posta znajdzie się riposta™

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć
lubię to! na facebooku. :^^:

finansestudenta 
Blogger.Klub

Wysłany: 2012-01-12, 23:00   

Udało mi się znaleźć backup z grudnia i wczytałem go. Ręcznie wprowadziłem ostatnie poprawki i jest w miarę, ale chciałem wybrać inny szablon, a problem występuje, właśnie gdy go zmieniam. Wychodzi na to, że muszę zostać przy tym. Ewentualnie prosiłbym o wskazówkę jak zaokrąglić ramki do postów i gadgetów, bo teraz są kanciaste.

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Wysłany: 2012-01-13, 01:25   

ale chciałem wybrać inny szablon, a problem występuje, właśnie gdy go zmieniam.
nie widząc problemu nie mogę Ci pomóc.

Ewentualnie prosiłbym o wskazówkę jak zaokrąglić ramki do postów i gadgetów, bo teraz są kanciaste.
Wyszukaj w sekcji CSS tego: .main-inner .widget - powinna tam być linijka (lub kilka) dotycząca border-radius - wpisz tam wartość dla zaokrąglenia, np. 20px
W ten sposób zaokrąglisz wszystkie widżety. Następnie wyszukaj .date-outer - odnajdź linijkę od zaokrąglenia i wprowadź taką samą wartość jak poprzednio.

Jeżeli chcesz zaokrąglić ramkę od stronicowania (paginacji) to wyszukaj #blog-pager a te niebieskie prostokąty zaokrąglisz edytując .main-inner .column-left-inner, .main-inner .column-right-inner

Jeżeli nasze posty pomogły rozwiązać Twoje problemy możesz odwdzięczyć się, udostępniając link do tego forum na swoim blogu, fanpejdżu lub stronie!
Nie zapomnij kliknąć

Boltozaurus 
Blogger.Klub

Dołączył/a: 18 Sie 2010
Miasto: ZG

Wysłany: 2012-01-13, 22:02   Re: Problem z właściwym wyświetlaniem komentarzy

Witam
Ostatnio coś mi się zepsuło w komentarzach tzn. nie mają one wyglądu ,który im zdefiniowałem . . .

Też mi ostatnio wygląd komentarzy się zawalił, ale to dlatego, że Blogspot odgórnie w nich teraz grzebie i próbuje wprowadzić 'komentowanie komentarzy'. Tak na siłę, dla wszystkich, zanim to jeszcze zaczęło poprawnie działać.

Jeśli to od tego, to wystarczy wyłączyć rss komentarzy :

- ustawienia - kanał witryny - tryb zaawansowany -
kanał komentarzy do bloga ustaw na krótki
kanały komentarzy do postów na brak i już

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Wysłany: 2012-01-13, 22:21   

Cytat

Też mi ostatnio wygląd komentarzy się zawalił, ale to dlatego, że Blogspot odgórnie w nich teraz grzebie i próbuje wprowadzić 'komentowanie komentarzy'. Tak na siłę, dla wszystkich, zanim to jeszcze zaczęło poprawnie działać.
też o tym czytałem ;) rzeczywiście teraz będzie zakorzenianie komentarzy i może rzeczywiście przez to się psują niektóre szablony komentarzy.

Nie zapomnij kliknąć

finansestudenta 
Blogger.Klub

Wysłany: 2012-01-15, 18:30   

No to mam już odpowiedź. Zauważyłem, że na innych blogach też to się pozmieniało. Da się skomentować komentarz, ale wygląda to kiepsko (przynajmniej w szablonach które widziałem). W tym, którego teraz używam nadal jest po staremu i dlatego działa tak jak sobie ustawiłem.
Dzięki za info dotyczące zaokrągleń. Dostosowałem tak jak chciałem.
Pozdrawiam

Judith 
Blogger.Klub

Wysłany: 2012-01-15, 20:28   

Ja chciałam zgłosić ten sam problem... nie mogę wejść i obejrzeć komentarzy. Klikam w komentarze i po tym obraz zjeżdża mi na dół strony bloga, kursor nie działa, nic nie mogę zrobic, odczytać. to mój blog:
http://mala-oblubienica-jezusa.blogspot.com

proszę o pomoc czy można coś zrobić?

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Wysłany: 2012-01-15, 21:35   

Judith, sprawdziłem pod Firefox i Chrome. W obu przypadkach strona ładuje się wraz z komentarzami i formularzem.
Spróbuj wyczyścić dane dotyczące blogger (blogspot). W Firefox przejdź do "narzędzia" -> "opcje" -> "prywatność" -> "wyczyść ostatnią historię". Zaznacz "pamięć podręczna" i wybierz "wszystko" w okresie do wyczyszczenia. Potem w "usuń pojedyncze ciasteczka" wyszukaj wszystko związane z blogger.com i blogspot.com, skasuj wszystkie ciastka dla tych domen.

Nie zapomnij kliknąć

Judith 
Blogger.Klub

Wysłany: 2012-01-15, 21:39   

a czemu nie da się normalnie tego otwierać w IE?

Htsz 
Blogger Product Expert
Blogowicz.Team

Wysłany: 2012-01-15, 22:05   [blogger] Biała strona komentarzy pod Internet Explorer

Judith, rzeczywiście dziwna sprawa. Wrzuciłem Twojego bloga do "Internet Explorer Platform Preview" i tylko Debug w wersji IE10 pozwalał na poruszanie się po stronie komentarzy. Reszta zawieszała się a po przywróceniu karty z minimalizacji strona była biała.

Na moim testowym blogu wszystko działa pod IE9 i starszymi. Nie jesteś jednak osamotniona. Na forum Bloggera ludzie piszą, że mają białe strony pod IE9, zatem to grubsza sprawa związana zapewne ze zmianami dotyczącymi komentarzy.

Spróbuj zmienić sposób wyświetlania komentarzy. Robi się to w zakładce "Ustawienia" -> "posty i komentarze" -> "lokalizacja komentarzy".

Druga opcja to zapisanie kopii obecnego szablonu i dwie próby działania na kodzie. Czynności te wykonasz w dziale "Szablon". Kopię wykonuje się po naciśnięciu na "Utwórz/przywróć kopię zapasową". Potem:

1) użyj opcji "Przywróć domyślne szablony widżetów". Jeżeli nie pomoże:
2) spróbuj meody znalezionej na forum Bloggera. Zamień ten kod (musisz odszukać w źródle podczas edycji):

Kod

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
<b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
<b:include data='post' name='threaded_comments'/>
<b:else/>
<b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
<b:else/>
na ten:

Kod

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;static_page&quot;'>
<!-- <b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
<b:else/> -->
<!-- </b:if> -->
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<!-- <b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
<b:else/> -->
<!-- </b:if> -->
z tego co napisano - w wątku na forum - pomaga. Zostały pominięte fragmenty nowego kodu.

Nie zapomnij kliknąć

Judith 
Blogger.Klub

Wysłany: 2012-01-15, 22:10   Re: [blogger] Biała strona komentarzy pod Internet Explorer

Htsz napisał/a:

Judith, Na forum Bloggera ludzie piszą, że mają białe strony pod IE9, zatem to grubsza sprawa związana zapewne ze zmianami dotyczącymi komentarzy.

Białe strony u mnie też występują... Ale czy to zostanie naprawione? czy wprowadzać nowe ustawienia, szablony itp czy "przeczekać" aż wszystko wróci do "normy" ? Kiedy można sie spodziewać 'poprawy' w funkcjonalności bloggera?

::
Odpowiedz do tematu